2020. augusztus 11., keddMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Egyetértek Dárdai programjával, én leszek a felelőse

Egyetértek Dárdai programjával, én leszek a felelőse

Nem volt futballtörténelmi jelentőségű az a meccs, amit 1989. július 28-án, Dömsödön, 300 néző előtt rendeztek, és amelyen az U16-os magyar válogatott 1-0-ra kikapott Franciaországtól. A magyar középpályán Forrai Attila, Barczi Róbert, Sándor Tamás, a csatársorban Kovács Zoltán játszott.

A francia névsorban nem találtunk olyat, aki később nagy karriert futott be, eljutottak néhányan az élvonalig, de nem az 1973-as korosztályra épült az 1998-ban világbajnoki címig jutó csapat.

El kell ismerni, hogy ezúttal az ellenfél akár több góllal is nyerhetett volna

– írta tudósításában a Népsport.

Ezt az Aranykalász Kupán lejátszott meccset azért kerestük elő, mert Barczi Róbertnek ehhez köthető az első kellemetlen ébredése, hogy valami nincs rendjén a magyar futballban, és a bajok gyökerei egészen mélyen keresendők.

„Bennem maradt ez a vereség, igen. Nem mondom, hogy fociztam a meccsen, mert ötször értem labdába, ami az én posztomon igen kevés. KO-győzelmet láttunk, nem voltunk ugyanabban a súlycsoportban a franciákkal. Ezek után kisebb meglepetésemre az edzőink azt emelték ki, 1-0-ra ki lehet kapni. Akkor éreztem, mennyire domináns szerepe van az eredménynek a szemléletünkben. Belülről azt éreztem, esélytelenek vagyunk, csak kapkodtam a fejem, pontosabban passzolt, gyorsabban gondolkodott az ellenfél, csak szaladgáltunk a labda után. Akkor éreztem először, hogy valamit nem csinálunk jól.

Akkor azt is éreztem, hogy egy jól kinéző eredmény fontosabb, mint maga az összkép. Ez a magyar korosztály nem volt rossz, mégis megmutatkozott már a szakadék. Talán akkor aggódtam először a magyar futballért,

és ez az aggodalom hol fokozódott, hol enyhült, de megmaradt az azóta eltelt 30 évben” – mondta a most 47 éves Barczi Róbert, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) májusban kinevezett sportigazgatója.

Barczi a futballt egy csípősérülés miatt hagyta abba 20 évesen, a tanulás felé fordult, földrajz–testnevelés szakon tanári diplomát szerzett szülővárosában, Nyíregyházán, majd később jogi és közgazdasági ismeretekkel képezte tovább magát. Van edzői licence is, tavaly a franciaországi sportegyetemen, Limoges-ban államvizsgázott. Megjárta a futball minden szintjét, tanított kis faluban, volt a Szabolcs megyei futballszövetség főtitkára, volt egy időszaka a versenyszférában, míg az MLSZ-nél versenyigazgató, UEFA-meccsek ellenőre is volt, de korábban még újságíróként is tudósított néhány mérkőzésről.

Barczi Róbert

Barczi Róbert

Fotó: MLSZ

Az MLSZ-től nyolc terület felügyeletét kapta meg, ezért felvetettem neki, hogy most valójában egy futballforradalom zajlik-e. Finomított a kifejezésen, szerinte a megújulás lehet inkább a megfelelő szó, amivel jellemezni lehetne a folyamatokat. Nyolc területet hatalmas munka irányítani, felügyelni, az ugyanakkor könnyebbséget jelent, hogy a nyolc terület nagyon összefügg egymással. Úgy véli, jó embereket választott maga mellé, akikkel a megújulás, egy új kultúra megteremtése megvalósítható.

A korosztályos válogatottakat Fehér Csaba fogja össze, aki a holland képzést testközelből ismeri, hiszen profi éveit ott töltötte, és a PSV-vel játszott például BL-negyeddöntőben is 2006-ban. Az edzőképzés Fórián Zsolt kezébe került, aki két évig a Debrecen második csapatának volt az edzője az NB II.-ben, és egy rövid ideig az NB I.-es ETO FC Győrt is irányította, több akadémián megfordult, képzett szakember, testközelből ismeri a viszonyokat, látja, hol lehet fejlődni. Energikus, ég a tudásvágytól. A felnőttképzést Sontra Tamás vezeti, a sporttudományos területet Szilas Ádám.

Barczi úgy látja, hogy a 2016-os Európa-bajnokság és az F csoport megnyerése Portugália és Izland előtt megmutatta, hogy van érték a magyar futballban. Egy mentálisan és fizikálisan kellően felkészített válogatott képes volt felvenni a harcot az európai középmezőnnyel. Azt is bebizonyította ugyanakkor az Eb, hogy a meglévő értékek 3-4 meccsre elegendőek. Hogy ez több legyen, hogy tartósan maradhasson esélye a magyar válogatottnak a legjobbakkal szemben, a gyerekektől kell felépíteni valami egészen mást, jobbat, jobban.

Mint sokan mások a múltban, ő is megállapította, hogy a 6-8 évesek ugyanolyan ügyesek Magyarországon, mint bárhol a világon. 19 éves korukra viszont jól láthatóak a hiányosságok, ezekről pedig őszintén, önkritikusan kell beszélni.

„A trükkös, fifikás, kreativitással teli magyar futball valaha a világ előtt volt. A technikának a gyors játéknál is érvényesülnie kell, bele lehet építeni a képzésbe, nem hiszem, hogy ez lehetetlen lenne. Mert arról is őszintén kell beszélni, hogy vannak periódusok, amikor nem vagyunk elég gyorsak. A labda nélküli mozgásokban is lehet gyorsulni. Mondhatnám, hogy csak egy picit kell fejlődni, de ezzel nem biztos, hogy a valóságot mondom.”

Kiválasztás, képzés, fiatalok felépítése

– ezt a hármas egységet jelölte meg, ahol nemcsak változtatásokra van szükség, hanem az egész országban egységes szempontrendszerre is. A múltban is voltak próbálkozások reformokra, de ezek nem voltak egységesek, most ezt határozottan megkísérlik.

Barczi-Robert-2-foto-mlsz hu 960px

Fotó: MLSZ

„Nem tudatosan voltak kiválasztva a jó mozgáskoordinációjú, futballra alkalmas gyerekek” – állapította meg. Most az egész országra kiterjedő kiválasztási szempontrendszert készítenek, nemcsak akkor, hanem utána is folyamatosan és egységesen mérik a gyerekek eredményeit. Akinek nem jó a teljesítménye, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2020/07/31/barczi_robert_mlsz_sportigazgato_program/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Privát versenypályás luxusklub épül Ausztráliában

Privát versenypályás luxusklub épül Ausztráliában

Privát versenypályával is rendelkező klub épül Ausztrália negyedik legnépesebb város, Perth közelében. A 100 millió …