2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Egy stábtag állhat a Liverpool hanyatlásának hátterében

Hirdetés

Egy stábtag állhat a Liverpool hanyatlásának hátterében

Finoman szólva is látott már szebb napokat az Anfield közönsége. A liverpooli sztárcsapat azok után, hogy a tavalyi szezonban négy trófeáért is a végsőkig harcban volt, jelenleg egyik megalázó vereséget szenvedi el a másik után, és a jövő évi Bajnokok Ligája-indulás is egyre valószínűtlenebbé válik. Jürgen Klopp, a csapat vezetőedzője menedzseri karrierje talán legnehezebb időszakát éli, a legutóbbi, Brighton elleni megsemmisülést követően úgy fogalmazott: ennél borzasztóbb vereséget még nem élt át pályafutása során.

Tavaly nyáron kezdődött minden

De hogyan lett mindössze pár hónap alatt Európa egyik legerősebb együtteséből az angol bajnokság középcsapata? A problémák egyik legfőbb forrása még tavaly nyáron kezdődött.

Lassú, körülményes játékosok, kilátástalan, ötlettelen játék és instabil, könnyen sebezhető védelem. Leginkább ezekkel a jelzőkkel lehet illetni jelenleg a tavalyi bajnoki ezüstérmes Liverpool játékát. Jürgen Klopp csapata azok után, hogy még a 2021/22-es szezonban Európa egyik legrettegettebb együttese volt, most régóta nem látott gödörben vergődik, ahonnan nehezen látni a kiutat.

Hirdetés

Az egyik legnagyobb probléma, ami a katasztrófát előidézte, a tavaly nyári átigazolási időszak. Történt ugyanis, hogy a Liverpool már hosszú évek óta nem igazolt minőségi középpályást, a jelenlegi keret tagjai pedig egyre idősebbek, folyamatosan veszítenek sebességükből, fizikai erejükből, így eljutottunk mostanra oda, hogy valósággal átjáróház lett a csapat középpályája. Hatalmas lyukak tátonganak a védelmükben is, így nem egyszer fordult már elő, hogy gyengébbnek titulált csapatok verték bucira Jürgen Klopp brigádját.

Szokták mondani, hogy a fejétől bűzlik a hal, ami ebben az esetben is kifejezetten igaz. Már a szezon kezdetén problémák voltak a Liverpoolnál, elég csak arra kitérni, hogy a klubvezetés nem látta szükségszerűnek pótolni távozó csapatorvosát, így elsőre akármennyire furán hangzik, a Liverpool csapatorvos nélkül vágott neki a szezonnak. Ennek a későbbiekben még nagy jelentősége lesz.

Sőt, nem ez volt az egyetlen olyan tényező a nyár folyamán, ami eredményezi napjainkban a Liverpool vesszőfutását.

A klub átigazolási politikája teljesen megváltozott az évek során. A tulajdonosváltás és a Fenway Sports Group színre lépése alapjaiban változtatta meg a Liverpool igazolásait. Miután az amerikai multinacionális sportholding-konszern – ami többek között az amerikai profi baseball-ligában szereplő Boston Red Sox tulajdonosa is – átvette a Liverpool irányítását, első körben a Tottenhamtől érkező Damien Comolli lett a sportigazgató, majd az ő helyét vette át Michael Edwards, aki szintén a londoniaktól érkezett. Edwards személye azért érdekes az egész történetben, mivel vezetésével kiépítettek egy olyan részleget, ami nagy előnyt nyújtott a Liverpool számára az átigazolási piacon.

Jürgen Klopp jobbján Michael Edwards, a korábbi sportigazgató

Jürgen Klopp jobbján Michael Edwards, a korábbi sportigazgató

Fotó: John Powell / Getty Images Hungary

A modell lényege röviden annyi, hogy fejlett mutatók kidolgozásával képesek voltak megtalálni a pálya értékesebb részeit, pontosabban milyen mozgások és passzok növelik a legnagyobb mértékben a csapat gólszerzési esélyeit az adott támadásból. Ezen mutatók segítségével sikerült meggyőznie Edwardsnak Jürgen Kloppot például abban, hogy Mario Götze helyett Sadio Manét szerződtessék. 

A jól sikerült igazolásoknak és a szemléletváltásnak köszönhetően elérte céljait a Liverpool, ezekben az években Bajnokok Ligája-győzelmet és bajnoki címet is ünnepelhettek. Aztán 2020 nyarán szerződtették az akkor 28 éves, rendkívül sérülékeny Thiago Alcantarát, majd négyéves szerződéshosszabbítást kapott 30 évesen Jordan Henderson. Minden […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2023/01/21/premier-league-liverpool-jurgen-klopp-melyrepules/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megműtik a Tottenham edzőjét, nem lehet ott a rangadón

Megműtik a Tottenham edzőjét, nem lehet ott a rangadón

Az egyesület azt a tájékoztatást adta, hogy az 53 éves szakembernek az utóbbi időben hasi …