2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Egy magyar szurkoló, akinek előre köszönnek a Bayernnél

Hirdetés

Egy magyar szurkoló, akinek előre köszönnek a Bayernnél

Egy Milan elleni találkozó volt az első Bayern-meccs, amin már a helyszínen, akkor még az olimpiai stadionban szurkoltam a kétezres évek elején. Tulajdonképpen a város miatt lettem a csapat szurkolója, amikor a kilencvenes évek közepén kijöttem és elkezdtem dolgozni, a cégünk főnöke azt mondta, menjünk el ebédelni egy helyre. Amikor odaértünk, megkérdezte, hogy tudjuk-e, kinek a törzshelyén vagyunk. Elárulta, hogy Mehmet Scholl kedvenc pizzériája a helyszín, én csak néztem, hogy ő meg kicsoda. No, ennyire nem voltam képben akkoriban

– mesélte Ákos, akinek élete attól a pillanattól kezdve teljesen megváltozott.

A Szegedről Münchenbe költöző – akkor még – fiatalember elmondása szerint a labdarúgást mindig is szerette, de a Bayern mérkőzéseit azelőtt nem igazán követte. A helyi élmények aztán egész egyszerűen magával ragadták és rabul ejtették.

A 2001-es BL-döntő volt a fordulópont. A Valencia elleni drámát, a tizenegyespárbajt, Oliver Kahn őrjöngését a városban éltem át, tele voltak a kocsmák, leírhatatlan volt az öröm és vibrálás. Akkor úgy éreztem, hogy ezeket az embereket semmi más nem tudja annyira lelkesíteni és eksztázisba hozni, mint a Bayern München.

Hirdetés

Ákos aztán 2009-ben hivatalos klubtaggá (Mitglied) vált, 2014-ben pedig már bérletes volt. Utóbbit a szerencséjének is köszönheti, hiszen egyáltalán nem könnyű manapság egy egész idényre szóló bérletet megkaparintani.

Akkoriban volt Uli Hoeness elnöknek az adóbotránya. Nem tetszett neki, hogy a stadionban szinte csak az ő szidalmazását lehetett hallani, hiszen a Bayern-drukkerek csendben voltak, nem szurkoltak, így a vendégek szimpatizánsainak hangját lehetett hallani. Érdekesség, hogy az aktív szurkolók és a vezetőség között pont akkor volt a legrosszabb a viszony, amikor a csapatnak legjobban ment, a 2012–2013-as idényben. Hoeness egyébként mindig diskurzusban volt a drukkerekkel, és mindig igyekezett velük egyezségre jutni, próbálta kielégíteni az igényeiket és a követeléseiket. Akkor a bajorok azt szerették volna, ha a stadion déli oldalán az alsó karéjban csak állóhelyek legyenek. Az elnökkel végül megegyeztek, ezzel további háromezer hely szabadult fel. Ekkor lehetett új bérletekre pályázni, de előtte regisztrációs program indult. Aki minden hazai meccsen ott volt, részt vehetett egy sorsoláson, ha pedig szerencséje volt, ideiglenes bérletet kapott, aminek az volt a lényege, hogy minden hazai meccsre garantálják a belépést. Ezt kaptam meg én is, két évig így jártam meccsekre, majd utána lettem hivatalosan is bérletes.

A féltve őrzött kincsek, avagy a Bayern-bérletek

A féltve őrzött kincsek, avagy a Bayern-bérletek

Fotó: Huber Tamás

Jól mutatja, hogy Münchenben korántsem egyszerű bérlethez jutni, hogy nagyjából öt-tíz bérlet jön vissza idényenként. Szigorú szabályok vannak ugyanis, aki (álló)bérletesként nincs ott legalább tíz hazai Bundesliga-meccsen (vagy valaki a bérletével), attól az idény végén a klub elveszi a bérletet. A szurkolóknak egyébként nagy figyelmet szentelnek a klubnál, a drukkereknek külön koordinátoruk is van.

Ha itt az ultrák kifeszítenek valamit, annak mindig súlya van. Angol mintára van egy szurkolói koordinátor, aki tulajdonképpen a klub alkalmazottja, tőle kap fizetést, van az arénában egy szobája, és ha valakinek valamilyen problémája van, hozzá lehet fordulni, ő a kapocs a klubvezetés és a szurkolók között.

Ákos ma már nemcsak a külföldi Bayern-szurkolók táborát erősíti, hanem aktív szerepet vállal a legnagyobb magyar bayernes közösség életében is.

Van egy szurkolói weboldal, akkoriban még nem igen volt népszerű a Facebook, így különböző fórumokon kezdtünk el beszélgetni. Egyszer rám írt egy fórumtárs, hogy alapítanak egy fanklubot, lenne-e kedvem belépni. Mindenféléről beszélgettük, megismertük […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2021/eb/2021/06/26/fcbm-hungary-fanklub-fulop-akos-riport-bayern-munchen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fél hazamenni az olimpiáról a belarusz sportoló, rendőri védelmet kért

Fél hazamenni az olimpiáról a belarusz sportoló, rendőri védelmet kért

A rövidtávfutó kritizálta az edzőit, emiatt kötelezték arra, hogy hazatérjen. Állítása szerint kényszerítették arra, hogy összecsomagoljon …