2021. június 19., szombatMa Gyárfás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.06.19. Gyárfás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Egy helyen minden, amit a 2021-es Eb-ről tudni érdemes

Hirdetés

Egy helyen minden, amit a 2021-es Eb-ről tudni érdemes

Növekvő létszám, sosem látott rendezői mennyiség

Ez lesz a 16. kontinensviadal, eddig háromszor, 2000-ben (Belgium, Hollandia), 2008-ban (Ausztria, Svájc) és 2012-ben (Lengyelország, Ukrajna) fordult elő, hogy egynél több ország rendezzen, most viszont óriásit lépett előre az európai szövetség: 11 tagország 11 városában lesznek mérkőzések – és ez még csak nem is éri el az eredeti tervek szerinti (13/13) mennyiséget vagy az első változtatás utáni 12/12-t, amit áprilisban kellett módosítani.

Az 1960 és 1976 között fennálló négycsapatos formátum után a következő négy kiírásban nyolc, 1996 és 2012 között pedig már 16 gárda képviselhette magát. A 2016-os franciaországi rendezvényen jött a következő újítás, ekkor már 24-re bővült a mezőny, ennek egyik haszonélvezőjeként a magyar válogatott 1972 után először jutott ki az Európa-bajnokságra – és jutott a végső győztes Portugáliát is megelőzve csoportelsőként a nyolcaddöntőig.

Négy meccs a Puskás Arénában, londoni végjáték

Hét város és hat ország debütál rendezőként, a spanyoloknál Sevillában nem volt mérkőzés az 1964-es viadalon, Azerbajdzsán (Baku), Dánia (Koppenhága), Magyarország (Budapest), Oroszország (Szentpétervár), Románia (Bukarest) és Skócia (Glasgow) pedig még egyáltalán nem volt házigazda kontinensviadalon.

Hirdetés

A június 11-i nyitó mérkőzést a római Stadio Olimpicóban Olaszország és Törökország játssza le, az első Eb hatvanadik évfordulójára tervezett viadal végjátékának, az elődöntőnek és a döntőnek a londoni Wembley ad helyszínt, ahogyan az 1996-os rendezvény során is.

Az Európa-bajnokság lényegi része a londoni Wembley-ben dől el

Az Európa-bajnokság lényegi része a londoni Wembley-ben dől el

Fotó: Matthew Lewis / Getty Images Hungary

Londonban Brüsszel visszaléptetése miatt az eredetileg három belgiumi csoportmeccset és egy nyolcaddöntős összecsapást is megrendezik, valamint a dublini visszalépés miatt még egy nyolcaddöntőt, így pedig összesen nyolc találkozót vívnak meg Angliában.

A másik haszonélvezője a váltásoknak Szentpétervár lett, ahol az eredetileg dublini három csoportmeccset is megrendezik a saját hárommal, illetve az egyik negyeddöntővel, így összesen hét találkozót rendeznek az orosz városban. A belgiumi helyszínt a stadion készületeinek csúszása miatt kellett törölni, az írországit pedig azért, mert nem tudták garantálni, hogy nézők előtt játszhassanak a csapatok.

Volt még egy váltás áprilisban, Bilbaóban ugyancsak nem garantálni, hogy nem zárt kapuk mögött rendeznének, így Spanyolországon belül végül – ahogy fentebb már említettük – Sevillában játszanak meccseket.

A budapesti Puskás Arénában – amely 67 215 fős befogadóképességével a hatodik legnagyobb létesítmény – három csoportmeccset, a Magyarország–Portugália-, a Magyarország–Franciaország- és a Portugália–Franciaország-ütközetet, valamint az egyik nyolcaddöntőt (a hollandokat tartalmazó C csoport győztesének és a D/E/F csoportok valamelyik harmadik helyezettjének összecsapását) tartják meg. Az F jelű négyesnek ugyancsak otthont adó Münchenben rendezik a németek összes csoportmeccsét, így a Németország–Magyarország-találkozót is.

Minden helyszínen legalább három csoportmeccset és egy nyolcad/negyeddöntőt rendeznek meg, az eddig említetteken kívül még Amszterdamban szerepelnek az együttesek.

A Puskás Arénában telt ház előtt rendezhetik meg az Eb-meccseket

A Puskás Arénában telt ház előtt rendezhetik meg az Eb-meccseket

Fotó: Laszlo Szirtesi – UEFA / Getty Images Hungary

Budapesten lehetnek a legtöbben?

A legfrissebb adatok szerint a különböző helyeken az alábbi nézőszámmal lehet számolni mérkőzésenként – ezek a számok persze még változhatnak a vírusjárványtól függően.

 • Budapest, Puskás Aréna: 67 215 férőhely – teljes kapacitással mehet, 67 215 néző lehet.
 • Baku, Olimpiai Stadion: 68 700 férőhely – 50 százalékos kihasználtság lehet (kb. 34 350 néző), külföldi csak akkor lehet a helyszínen, ha valamelyik pályára lépő nemzet állampolgára.
 • Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion: 68 134 férőhely – legalább 50 százalékos kapacitás (kb. 34 067), ez még növekedhet a vírushelyzet függvényében.
 • London, Wembley Stadion: 90 000 férőhely – legalább 25 százalékos kihasználtság (kb. 22 500) a csoportmeccsekre és a nyolcaddöntőkre, lehetséges emelés az elődöntőkre és a döntőre.
 • Sevilla, La Cartuja: 60 000 férőhely – 30 százalékos kihasználtság (kb. 18 000).
 • Róma, Stadio Olimpico: 70 634 férőhely – legalább 25 százalékos kapacitás (kb. 17 659), ez még növekedhet a vírushelyzet függvényében.
 • Amszterdam, Johan Crujff Arena: 54 990 férőhely – legalább 33,3 százalékos kihasználtság (kb. 16 000), ez még növekedhet a vírushelyzet függvényében.
 • Koppenhága, Parken Stadion: 38 065 férőhely – az első meccsen 15 900 néző lehet, a folytatásban 25 000-re nő, később telt ház is lehet.
 • München, Allianz Arena: 70 000 férőhely – legalább 20 százalékos arány (kb. 14 000).
 • Bukarest, Nemzeti Aréna: 55 600 férőhely – legalább 25 százalékos kihasználtság (kb. 13 000), ez még növekedhet a vírushelyzet függvényében.
 • Glasgow, Hampden Park: 51 866 férőhely – nagyjából 25 százalékos kapacitás (kb. 12 000).

Halasztás – szűkítés?

A viadalt eredetileg 2020 nyarán rendezték volna meg – az elnevezése továbbra is Euro 2020 –, de a kontinensen tavaly márciusban berobbanó koronavírus-járvány miatt végül el kellett halasztani.

A harmadik hullám elérkezése miatt felvetődött az újabb halasztás, sőt a rendezői létszám szűkítése is, Boris Johnson brit miniszterelnök felajánlotta azt is, hogy a BL tavalyi befejezésének mintájára Londonban tartsák meg a rendezvényt, de végül az áprilisi határozat megerősítette a június 11. és július 11. közötti időpontot és a többországos rendezést, és csak Írországnak kellett végül lemondania a hazai találkozókról.

Remélhetőleg nem a videobíróról szólnak majd a meccsek

Remélhetőleg nem a videobíróról szólnak majd a meccsek

Fotó: Robbie Jay Barratt – AMA / Getty Images Hungary

Videobíró

Ahogyan az egyre több helyen megszokott, az idei Európa-bajnokság során is alkalmazzák a videoasszisztensi rendszert, a VAR-t, ez lesz az első kontinensviadal, ahol visszanézés után megváltoztathatják a pályán hozott ítéleteket.

Új szabályok

Március végén az UEFA végrehajtó bizottsága arról határozott, hogy öt játékos becserélésére lesz lehetőség a kontinensviadalon a rendes játékidőben, a kétszer 15 perces hosszabbításba torkolló ütközeteknél egy hatodik játékos is beállhat a kispadról. Fontos, hogy viszont továbbra is csak háromszor lehet megszakítani cserékkel a játékot – így nem lehet azzal játszani, hogy a végjátékban percenként cserél valaki egyet, hogy húzza az időt. 

Keretek

Itt is változás történt, eredetileg 23 fős kereteket kellett volna kialakítani a kezdés előtt tíz nappal, végül a járvány hatásai és a játékosok egészségének megőrzése érdekében ezt huszonhatra növelték, igaz, egy találkozóra továbbra is csak 23 futballistát lehet benevezni. A csapatok első meccse után lehetőség van arra, hogy kapust cseréljenek a keretben fizikai alkalmatlanságra hivatkozva még akkor is, ha a többi kapuvédő bevethető a keretből.

Speciális rendelkezések

Sajnos nem lehet figyelmen kívül hagyni a koronavírus okozta problémákat sem. Erre külön szabályozást hoztak létre.

 • Ha egy csapat játékosainak egy csoportja pozitív koronavírustesztet produkál, és emiatt önkéntes karanténba kell vonulniuk vagy el kell szigetelni őket, a mérkőzést lejátsszák, ha az együttes be tud vetni legalább 13 futballistát, akik közül legalább egynek kapusnak kell lennie.
 • Ha egy csapat nem tudja pályára állítani a minimális mennyiséget, a találkozót a következő 48 órán belül új időpontban lejátszhatják, ha erre rendelkezésre állnak a lehetőségek. Az UEFA ezen túlmenően új helyszínre is szervezheti az összecsapást, ha ezt ítéli helyénvalónak.
 • Ha a mérkőzést nem lehet átütemezni, az etikai és fegyelmi testület határoz az ügyben. Az a csapat, amely miatt nem lehet megrendezni egy mérkőzést, 3–0-s gólkülönbséggel elveszíti a találkozót.
 • Ha a kijelölt játékvezetői csapat bármely tagját le kell cserélni koronavírusos megbetegedés miatt, az UEFA kivételes esetként kijelölhet egy szakembert a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2021/eb/2021/06/11/eb-2020-kisokos-stadionok-csapatok-csoportok-meccsek-tudnivalok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

José Mourinho Eden Hazard-ról: Elképesztő játékos, az edzésen viszont szörnyű

José Mourinho Eden Hazard-ról: Elképesztő játékos, az edzésen viszont szörnyű

José Mourinho 2013 és 2015 között dolgozott együtt Eden Hazard-ral a Chelsea-nél, és megvan a …