2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Egy éve ment el a félisten, Nápolyban két szobrot is kap

Hirdetés

Egy éve ment el a félisten, Nápolyban két szobrot is kap

2020. november 25-én magyar idő szerint 20.30 órakor röppent világgá a hír Argentínából, hogy meghalt Diego Armando Maradona. 

Egy pillanatra még a Föld is megállt forogni. Talán nincs olyan híresség, akinek a halála ennyire megrázta volna az emberiséget. Legfeljebb Elvis vagy John Lennon halála volt ennyire sokkoló; nem véletlenül, hiszen Maradonával együtt mindhárman a popkultúra ikonjai voltak. 

134 évvel ezelőtt Friedrich Nietzsche írta le, hogy Isten halott.

Hirdetés

Nagy valószínűséggel írásunk címe túlságosan visszafogott, hiszen Argentínában – de második otthonában, Nápolyban is – egyenesen istenként tisztelték a ballábas zsenit. 

Itt, Sevillában, ahol ezeket a sorokat papírra vetem, kiváltképp imádták és tisztelték Maradonát. Igaz, hogy csak egyetlen idényt játszott a Sevilla csapatában, az 1992–1993-as bajnokságot – Carlos Salvador Bilardo volt az edző, aki 1986-ban Argentínát Maradonával együtt világbajnoki címre vezette –, és a „Pelusa”, a „Hajas” akkor már túl volt pályafutása zenitjén, de az a harminc mérkőzés akkor is feledhetetlen marad a Sevilla-szurkolóknak. 

Délben, amikor a Nickel nevű hamburgeresnél megemlítem a kedves pincérnőnek, hogy egy éve hunyt el Maradona, megdermed:

Nem voltam még tízéves, édesapám kivitt a Ramón Sánchez Pizjuán Stadionba, és láttam Maradonát futballozni! – mondja, majd akkora adag sült krumplit hoz háromféle mártással a hamburger mellé, hogy majdnem leszakad az asztal. „A ház ajándéka!” – teszi hozzá.

Hát ezt is Maradonának köszönhetjük…

Maradona 1985-ben

Maradona 1985-ben

Fotó: Getty Images / Getty Images Hungary

Argentína és Nápoly 365 napja gyászol, Maradona hagyatéka – mármint az eszmei és a futballhoz kapcsolódó – felmérhetetlen. Vagy inkább nevezzük örökségnek. Éppen ezért roppant szomorú, hogy annak a labdarúgónak az emlékét, akinek a zsenialitása csak Pelééhez volt fogható, két körülmény bepiszkította.

Az egyik a halálának oka, amit a mai napig nem sikerült meggyőzően kideríteni. Merthogy a család és a rajongók élnek a gyanúperrel, hogy emberi hanyagság okozta a hatvanéves, amúgy súlyosan beteg és elhízott sportember halálát. Ricardo Almirón és Gisela Madrid ápoló, Mariano Perroni főápoló, Nancy Forlini orvos, Carlos Díaz pszichológus, Agustina Cosachov pszichiáter és Leopoldo Luque idegsebész került a virtuális vádlottak padjára – merthogy valódi bírósági tárgyalásra egyelőre még nem került sor. De a közvélemény és a család szerint ők heten osztoznak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/11/25/egy-eve-ment-el-a-felisten-napolyban-ket-szobrot-is-kap/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szép gólokkal sima Liverpool-siker a Goodison Parkban

  ANGOL PREMIER LEAGUE14. FORDULÓEVERTON–LIVERPOOL 1–4 (1–2)Liverpool, Goodison Park. Vezette: Paul TierneyEVERTON: Pickford – Coleman, …