2021. június 19., szombatMa Gyárfás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.06.19. Gyárfás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Egy dán szobafestő-terminátor szorongathatja meg Kozák Danutát

Hirdetés

Egy dán szobafestő-terminátor szorongathatja meg Kozák Danutát

Egész éjjel vezettem, hajnali fél négyre értünk Poznanból, a vasárnap befejeződött Eb-ről Bagsværdbe, ahol lakom, ez Koppenhága elővárosa. És fél hétkor már felkeltem, mert iskolába vittem a kicsi lányomat, a 15 éves Bori Elisabethet. Amúgy három gyerekem van, és két unokám – magyarázta Bakó Zoltán.

Akiről bátran kimondhatjuk, hogy a földkerekség legnagyszerűbb, jelenleg is aktív kajakedzője. Amikor felhívtuk dániai otthonában, hogy kifaggassuk legsikeresebb női tanítványa, a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Emma Jörgensen sikereiről, az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta elleni győzelméről a minapi poznani Európa-bajnokságon, magyar fül számára különös részleteket tudtunk meg.

Bakóval idestova negyven éve ismerjük egymást. Az egész úgy kezdődött, hogy a Károly körúton (akkor még Tanács körút) bementem egy ajándékboltba, és az ötszörös világbajnok, két évvel korábban visszavonult kajakozó szolgált ki, mivel a bolt az övé volt. Már rég nincs Tanács körút, ajándékbolt sincs, az épülettömböt ledózerolták. Szinte hihetetlen, hogy a korán őszülő sportember, aki életkorából ennek ellenére húsz évet simán letagadhatna, októberben már betölti a hetvenet. Betölti, de szó sincs arról, hogy lelassult volna.

Emma Jörgensen mesterével, Bakó Zoltánnal

Hirdetés

Emma Jörgensen mesterével, Bakó Zoltánnal

Fotó: Bakó Zoltán

Olimpia után ismét szobafestőpemzli

„Nem gond az éjszakai vezetés, nem szoktunk hozzá, hogy repülővel utazzunk, minden fillért, azaz koronát megfognak a szövetségben. Gyakorlatilag mindenki dolgozik a válogatott keretben, versenyzők, edzők egyaránt, Emma az egyetlen kivétel, ő most az olimpiai felkészülés idejére kap annyi támogatást, hogy csak az edzésekre kell összpontosítania, de

nagy valószínűséggel Tokió után visszamegy a szakmájába szobafestőnek. Még akkor is, ha esetleg megnyerné az olimpiát. Valamiből ugyanis meg kell élnie.

Az olimpiai aranyéremért bruttó tízezer euró jutalom járt Rióban – nem tudok róla, hogy emelték volna –, aminek 45 százalékát elvitte a Dániában hatalmas jövedelemadó. Marad 5500 euró, kevesebb mint kétmillió forint, ami egy jobb egyhavi fizetésnek felel meg. Mármint Dániában, nem Magyarországon – ismerteti honfitársunk a kinti jutalmazási és jövedelmi viszonyokat. 

A demagógia legcsekélyebb szándéka nélkül, pusztán csak azért, hogy elhelyezhessük egyfajta nemzetközi kontextusban ezt az összeget:

Magyarországon ennek a huszonötszörösét, ötvenmillió forintot éri az olimpiai aranyérem, miközben az egy főre eső GDP évi 16 000 dollár a dániai 60 000-rel szemben

Balesetek sorozata

Bakó különben versenyzőnek is szenzációs volt, partnerével, Szabó „Istyuval” legendás párost alkottak, ötszörös világbajnok, a montreali olimpián bronzérmes volt K-2 1000 méteren. 

„Az olimpiákkal nem volt szerencsém, Montreal előtt vesekövem volt, a fájdalomtól alig tudtam edzeni, egy hétig a Sportkórházban voltam, pont a kiutazás előtt. Szültem a köveket, lefogytam hat kilót. Moszkva előtt pedig megcsípett egy kullancs, agyhártyagyulladást kaptam, két hónapig feküdtem a László kórházban, ugyanott, ahol nem sokkal előttem szegény Monspart Sarolta. Saci, ez a tündéri teremtés meg is látogatott a kórházban, a TF-en egy évfolyamra jártunk. Óriási szerencsém volt, hogy tökéletesen felépültem.  De az olimpiám ráment, huszonkilenc évesen vissza is vonultam” – emlékezik.

Visszavonult, de nem a kajaksporttól. Előbb Norvégiában edzősködött tizenhat évig, most Dániában nyolcadik éve szövetségi kapitány, az egyetlen fizetett főállású kajakedző Dániában. Az első etapban Knut Holmann-nal, minden idők egyik legnagyobb férfi kajakozójával három olimpiát nyert; Atlantában a K-1 1000-et, majd Sydney-ben mindkét egyéni számot. Holmannon kívül csak az NDK-beli Rüdiger Helmnek sikerült az ezret, a királyszámot két egymást követő olimpián megnyernie. Az athéni olimpián szintén norvég aranyérem született  Eirik Verås  Larsen révén, aki a K-1 1000 métert nyerte meg, párosban pedig bronzérmet hoztak el. Eirik Londonban ismét nyert egy aranyat a pekingi ezüstje után, de azokat már Bakó nélkül. A magyar kajakpápa versenyzői az olimpiákon 4 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek, a köztes világbajnokságokon pedig 13 aranyat, többségükben olimpiai számokban.

A K-1 1000 méter nem véletlenül a királyszám – állítja Bakó. – Borzasztó nehéz összerakni az olimpiára. Nekünk, magyaroknak legutóbb 1968-ban sikerült Hesz Misa révén, azóta nem nyertük meg ezt a számot olimpián. René Holten Poulsen, a dán tanítványom 2015-ben a K-1 500-at és a K-1 1000-et is megnyerte, kiemelkedő favoritnak számított Rióban, aztán csak hatodik lett. Mindig azt mondják, aki az olimpia előtti évben nyer világbajnokságot, annak az olimpia nem jön össze. Ez valami átok, vagy micsoda? Nagyon nagy a felelősség, és ezt Poulsen nem tudta elviselni. 

Poulsen időközben visszavonult, ma Emma Jörgensen Bakó világhírű tanítványa. Róla még hat évvel ezelőtt írta Lantos Gábor kollégám, hogy ifjúsági világbajnokként szobafestő-mázolónak tanul. 

Nyerni megy Tokióba

„Emma 2019 karácsonyán letette a mestervizsgát, képzett szobafestő-mázoló, szakma van a kezében. Most átmenetileg pihenteti az olimpiai felkészülés miatt – mosolyog Bakó. – Az utóbbi másfél évben csak kajakozik. Ez azért elég nagy előrelépés, mert szobafestőként egész nap a létrán mászkálni, majd utána edzeni túlságosan megerőltető lenne.

Emma nagyon eltökélt, olimpiát akar nyerni. Poznanban sikerült is legyőznie Danutát ötszáz egyesben.

Mondjuk ez nem az első eset, már 2019-ben is elkapta Danát. Akkor még nem nagyon figyeltek rá, de most már annál inkább. Ne felejtsük el, hogy Emma négyszeres ifjúsági világbajnok, ifiként 2014-ben ezer párosban – akkor már ott voltam a dánoknál – felnőtt világbajnok lett az ifi-vb után két héttel. Őstehetség, nem én fedeztem fel, egy nagyon jó klubból jött, ahol remek fizikai alapokat kapott. És amikor én Dániába szerződtem 2013-ban, azonnal odakerült hozzám. Nyolc éve dolgozik velem. És Rióban 500 egyesben ezüstérmes lett Dana mögött, alig 21 éves korában, ráadásképpen pedig a négyessel hatodikok lettek, ami Dániában elképesztő bravúrnak számít. Mármint hogy egyáltalán találtunk négy kajakozó csajt. Akik egyáltalán képesek voltak napi kettőt edzeni. A szobafestőtanonc Emma mellett a másik három lány egyetemi hallgató volt, már abba is hagyták, most egy új négyest kellett kialakítanom Tokióra. 

Jörgensen amúgy nem aprózza el, a japán fővárosban az 500 egyes mellett K-1 200 méteren és az ötszáz négyesben is indul.

A címvédő Kozák Danuta (k), a második helyezett dán Emma Jörgensen (b) és a harmadik helyen végzett új-zélandi Lisa Carrington a női kajak egyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 18-án

A címvédő Kozák Danuta (k), a második helyezett dán Emma Jörgensen (b) és a harmadik helyen végzett új-zélandi Lisa Carrington a női kajak egyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 18-án

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Helyi terminátor

„Emma egy terminátor – dicséri tanítványát a mester –, simán bírja a hármas megterhelést, már három éve ezt csináljuk a világbajnokságokon. A lány Rio óta minden vb-n érmet szerzett vagy 200-on, vagy 500-on. Egyébként még a sprintszámban jobb is, mint fél kilométeren. 2019-ben Minszkben […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/06/09/bako-zoltan-kajak-kenu-emma-jorgensen-kozak-danuta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

José Mourinho Eden Hazard-ról: Elképesztő játékos, az edzésen viszont szörnyű

José Mourinho Eden Hazard-ról: Elképesztő játékos, az edzésen viszont szörnyű

José Mourinho 2013 és 2015 között dolgozott együtt Eden Hazard-ral a Chelsea-nél, és megvan a …