2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Egy bizarr morzézási csalás lehetett a veszte a sakkvilágbajnoknak?

Hirdetés

Egy bizarr morzézási csalás lehetett a veszte a sakkvilágbajnoknak?

Nem kis meglepetésre a 19 éves Hans Niemann legyőzte a norvég sakknagymestert, Magnus Carlsent a Saint Louis Sakk Klub versenyén. A mérkőzést a Grand Chess Tour nemzetközi sakkbajnokság utolsó állomásán játszották, amelynek összdíjazása 350 ezer dollár (143 millió forint) volt. A játszma után az ötszörös világbajnok Carlsen közösségi oldalán közölte, hogy visszalép a tornáról, amire eddig még nem volt példa eddigi pályafutása során.

A norvég világklasszis arra is utalt, hogy csalás történhetett a mérkőzésen. A norvég Aftenposten oknyomozása szerint Niemann vélhetően rezgő análgyöngyöket használhatott, az amerikai egyik segítője egy számítógépes program alapján morzejeleket küldött a szexuális segédeszközre, így a 19 éves játékos érezte, majd dekódolta, hogyan is kell lépnie a győzelemért.

Hirdetés

A botrány kirobbanása után Garri Kaszparov azt követelte Carlsentől, hogy adjon magyarázatot, miért állt fel verseny közben, és miért vádolta meg Niemannt. Az análgyöngyös verziót egyfelől árnyalja, hogy a versenyen minden játékost átvizsgálnak egy fémdetektorral, és később is többször ellenőrzik őket. Egyes szakírók szerint Niemann azért nyert, mert ráérezhetett Carlson taktikájára vagy tippet kapott valakitől a norvég nyitásáról, így felkészültebben vághatott neki a mérkőzésnek.

Guardian elemezte a játszmát, és arra jutott, hogy Niemann nem használt számítógépes segítséget. Az amerikai természetesen tagadta, hogy csalt volna, még azt is közölte, hogy ha kell, meztelenül is leül a sakknagymesterrel.

Ez a legnagyobb botrány a „Toiletgate” óta

A nemzetközi sakkozás számára ez lehet a legsúlyosabb ilyen eset a 2005-ös „Toiletgate” világbajnoki mérkőzés óta, amikor Veszelin Topalov azzal vádolta meg Vlagyimir Kramnyikot, hogy a vécében elemezte a játszmákat.

Carlsen hosszú évek óta először szenvedett vereséget fehér bábukkal, egy jóval alacsonyabb rangsorolású ellenféllel szemben. A norvég egyetlen magyarázata egy rejtélyes videoklip volt, amelyen José Morinho futballmenedzser azt mondta egy sajtótájékoztatón a bírókról: „Ha beszélek, nagy bajban vagyok.”

I’ve withdrawn from the tournament. I’ve always enjoyed playing in the @STLChessClub, and hope to be back in the future https://t.co/YFSpl8er3u

— Magnus Carlsen (@MagnusCarlsen) September 5, 2022

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2022/09/16/sakk-botrany-magnus-carlsen-niemann-csalas-analgyongy/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rangos elismerésben részesült Schmitt Pál

Rangos elismerésben részesült Schmitt Pál

A rangos elismerést távollétében a szervezet 42. szemináriumán a görögországi Olümpiában Bartha Csaba, a Magyar …