2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Édesanyjának tett ígérete miatt a kirakatcsapatot is kikosarazta – mindenhol sztár lett!

Hirdetés

Édesanyjának tett ígérete miatt a kirakatcsapatot is kikosarazta – mindenhol sztár lett!

Univerzális tehetség, a tízpróbát kilencből megnyerte – kétszer

Vincent Edward „Bo” Jackson 1962. november 30-án látott napvilágot egy tízgyermekes család nyolcadik sarjaként az alabamai Bessemerben. Édesanyja a kedvenc színésze, Vince Edwards után nevezte el, a családban később viszont vadmalacnak becézték, lévén sosem tudott kimaradni a balhékból.

McCallába járt középiskolába, ahol végzősként 1175 yardot futott running backként, a McAdory baseballcsapatában pedig 25 találkozón 20 hazafutást ütött.

De nem csak ebben a két sportágban jeleskedett, hanem szinte mindenre fogékony volt, nem véletlenül lett kétszeres állami bajnok tízpróbázó is, méghozzá úgy, hogy ő már kilencből megnyerte a versenyt, és ki sem állt az 1500 méteres futásra…

A hosszútávfutás az egyetlen, amit utálok a versenypályán

Hirdetés

– idézte a Sport Illustrated 1984-es cikke Bo Jacksont.

A Yankees 250 ezer dollárt ajánlott neki, de ő ígéretet tett édesanyjának

Az 1982-es MLB-játékosbörzén már a 2. körben lefoglalták a játékjogát, méghozzá nem is akármelyik csapat, az akkor már 22-szeres bajnok, 27 elsőségével pedig toronymagasan ligaelső New York Yankees szerette volna a csapatában tudni.

Jackson 250 ezer dolláros ajánlatot kapott, hogy profinak álljon, ehelyett ő inkább az egyetemet választotta, egészen konkrétan az Auburn amerikaifutball-ösztöndíját.

Az összeg csábító lehetett volna egy fiatalember számára, csakhogy Bo megígérte korábban édesanyjának, hogy ő lesz az első a családból, aki főiskolára megy.

Két major sportágban is remekelt az egyetemen

Azt nem lehet állítani, hogy lopta volna a napot az Auburnön, hiszen a Tigers színeiben 4303 yardot futott, ami a konferencia történetének negyedik legjobb mutatója volt, tette ezt ráadásul remek, 6,6 yardos cipelésenkénti átlaggal, ami a legalább 400 futókísérleteket tekintve csúcstartó lett.

Újoncként a gyűlölt rivális Alabama elleni ütközet drámai végjátékában 22–17-es hátrányban, az ellenfél egyyardosánál, 4. kísérletre készült a Tigers, és a kiváló magasugrónak (is) számító Jackson meggyőzte Pat Dye edzőt, hogy engedje neki, hogy megpróbálja átugrani az erre nyilvánvalóan nem számító védőfalat. Az eredmény touchdown és győzelem lett!

Másod- és harmadévesként is csapata bowl-meccsének legértékesebb játékosa lett, végzősként pedig 1786 futott yardjának köszönhetően az Év legjobb egyetemistájának járó Heisman-trófeát is bezsebelhette.

A 34-es mezszámát 1992 októberében visszavonultatta az Auburn.

Emellett a baseball-lal sem hagyott fel (sőt, az utolsó évekre kezdett erre átterelődni a fókusz), bár 1984-ben sérülés miatt nem tudott játszani, 1985 áprilisában egy játékos-megfigyelő úgy jellemezte, hogy bár még tapasztalatlan a sportágban, minden poszton képes remekelni, és ha elkerülik a sérülések, akkor minden idők egyik legkiválóbbja lehet.

1/1-re vitték NFL-ben, de ezt sem fogadta el!

Így érkeztünk el 1986. április 29-hez, amikor a 2–14-es mérleggel ligautolsó (jelenleg viszont bajnoki címvédő) Tampa Bay Buccaneers az első választási jogával Bo Jacksont jelentette be a drafton.

Csakhogy addigra a futó megmondta, hogy nem lesz hajlandó aláírni a floridai csapathoz!

Az ok ezúttal egy saját magának tett fogadalom volt, mivel úgy érezte, hogy szándékosan átverték.

Történt ugyanis, hogy az egyetemi futballszezonnak már vége volt, de a baseballidény még nagyban zajlott, amikor a Buccaneers tulajdonosa, Hugh Culverhouse magánrepülőjén elvitte Jacksont a csapat főhadiszállására, hogy megmutassa neki, mi vár rá 1/1-esként a klubnál.

A klubvezető szerint erre az egyetemi szövetség (NCAA) áldását adta, később viszont kiderült, hogy erről nincs szó, és mivel amatőr játékosként egy profi csapattal kapcsolatba lépett, az idény hátralévő részén nem léphetett pályára a baseball-ligában.

Jackson úgy érezte, hogy a Tampa Bay tulajdonosa az egészet azért csinálta, hogy szabotálja a baseballkarrierjét és az amerikai futball felé terelje/kényszerítse, ezért már a draft előtt jelezte, hogy amennyiben őt választja ki a Buccaneers, az egy kidobott választás lesz, mivel hogy ő sohasem fog a floridai együttesben szerepelni.

A Kalózok tulajdonosa talán blöffnek vélte ezt, mert végül mégis elvitték 1/1-re Jacksont, aki viszont ezúttal sem csak a száját járatta, és visszautasította a Buccaneers öt évre szóló, 7,6 millió dolláros ajánlatát, és inkább az MLB-címvédő Kansas City Royals hároméves, alig 1 milliós szerződésének végére kanyarította a nevét!

Az 1987-es játékosbörzéhez érkezve a Tampa Bay elveszítette a foglalási jogát, így az NFL-csapatok újra próbálkozhattak a kiválasztásával.

<img id="kep_szerkfoto_image_37791825" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3779/37791/377918/37791825_75ebc1cf054f89e77fa1b89a95bb7c8e_wm.jpg" alt="Két ligában is sztárrá vált" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/amerikaifutball/2021/04/29/a-yankeesnek-es-az-nfl-1-1-esnek-is-nemet-mondott—mindenhol-sztar-lett-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elbúcsúztatták Igaly Diánát, Athén olimpiai bajnokát

Elbúcsúztatták Igaly Diánát, Athén olimpiai bajnokát

A szertartáson részt vett többek között Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kulcsár Krisztián, a Magyar …