2021. január 27., szerdaMa Angelika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.01.27. Angelika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Depresszió is társulhat a koronavírus szövődményeihez

Hirdetés

Depresszió is társulhat a koronavírus szövődményeihez

Mekkora csapást mért a pandémia a magyar sportra? – kérdeztük Lacza Zsombortól, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettesétől.

Az első hullámról van konkrét, számszerű adatunk, pont Sós Csabával beszélgettem a minap, hogy itt lenne az ideje annak, hogy a második hullámra vetítve is végezzünk egy felmérést, hogy a közben eltelt időben hányan fertőződtek meg ugyanabból a 250 emberből, merthogy ekkora mintával dolgoztunk – mondta a kutató. – Nos, öt sportág válogatottjait vizsgáltuk meg: az úszókat, a férfi kajakosokat, a birkózókat, a hegyikerékpárosokat és a vívókat. Ennek a 250 élsportolónak a 11 százaléka fertőződött meg az első hullám idején, idén tavasszal, legalábbis a mi méréseink szerint. Miközben a teljes lakosság esetében az átfertőzöttség nem érte el az egy százalékot.

A második hullámról Lacza Zsomboréknak csak anekdotális információik vannak, de azért az első hírek arról szóltak, hogy a sportcsapatoktól – kézi- és vízilabda, labdarúgás – jöttek a betegek.

Hirdetés

Tehát a csapatjátékok voltak a leginkább kitéve a fertőzésnek, a második hullám elején is főképp élsportolók, csapatjátékosok fertőződéséről hallottunk nagy számban, amely valószínűleg az életmódjukkal van összefüggésben: sokat utaznak és közeli kapcsolatba kerülnek más sportolókkal. Elég, ha csak a Honvéd vagy a Paks labdarúgóira gondolunk, vagy a Szeged és a Tatabánya férfi-, a Fradi női kézilabdázóira. Ezt onnan is tudjuk, hogy a legtöbb vérplazmadonorunk a csapatsportok művelői közül érkezett, mivel ott volt a legtöbb beteg. Halálesetről csak egyről tudok, a birkózó Tóth Bendegúz hunyt el vélhetően a Covid–19 következtében.

Somogyi Péter, a magyar ökölvívó-válogatott keretorvosa felhívta a figyelmet a vírus félelmetes kiszámíthatatlanságára és a védekezés tervezhetetlenségére.

Egyrészt nem tudjuk, kinél fog markáns tünetekkel jelentkezni, másrészt, akinél jelentkezik, ott előre nem tudható, hogy a gyógyulás után milyen lesz a teljesítménycsökkenés, és az milyen lefutással következik be. Látunk olyan embereket, sportolókat, akikre egyik pillanatról a másikra olyan fáradtság tör rá, hogy nem tudják elvégezni a tervezett feladataikat, amihez az esetek jelentős részében depresszió is társul. Ez nagyon komoly probléma, amire csak mostanában kezdtek el megoldást keresni, és már konkrét példáink vannak rá. Már tudjuk, hogy a Covid–19 megváltoztathatja a vér alvadékonyságát. Sok esetben még hetekkel a vírusfertőzés után is tromboembóliás megbetegedést okoz, megnő a tüdőembóliák, a mélyvénás trombózisok száma. Nem beszélve a szívizom-elhalásokról, agyi történésekről, vesefunkció-csökkenésről. Ezek nagyon komoly szövődmények.

A betegség lefolyásakor a tüdő szövete jelentős mértékben begyulladhat, és emellett olykor annyi mellkasi folyadék gyülemlik fel – akár hetekig megmaradva –, hogy az illető még az első emeletre sem tud felmenni gyalog, mert a legcsekélyebb terheléstől befullad.

De azt is látjuk, hogy nemcsak gyulladás lép fel, hanem egyfajta fibrotikus átalakulás is – folytatta a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2020/12/30/megtepazta_a_magyar_sportot_a_rejtelyes_koronavirus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bemutatta Ödegaardot az Arsenal

Bemutatta Ödegaardot az Arsenal

A 22 éves futballista 15 esztendősen mutatkozott be a skandináv ország nemzeti csapatában, 2015-ben, 16 …