2021. december 4., szombatMa Barbara, Borbála napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.04. Barbara, Borbála Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Búcsú varsói győzelemmel, emelt fővel

Hirdetés

Búcsú varsói győzelemmel, emelt fővel

Varsó belvárosában töltöttem a hétfő délutánt, és azt kell mondanom, megérte. Először is ettem egy mesés sült csülköt – lengyelül golonka a csülök neve, talán a korosabb olvasók emlékeznek még Jozef Golonkára, a hatvanas évek ma már 84 esztendős nagyszerű csehszlovák jégkorongozójára, ezek szerint a fantasztikus képességű center neve csülköt jelentett… –, majd bementem a Bulldog Pub nevű érzelmi kombinátba, ahol szinte kizárólag magyar srácok rendelték egyik korsó sört a másik után. Nyakukban magyar és lengyel sál, békésen kvaterkáztak a néhány helybéli drukkerrel, akik ugyancsak a Bulldogban alapoztak az este háromnegyed kilenckor kezdődő világbajnoki selejtezőre. 

Egyikükkel szóba elegyedtem, egyetemista fiatalember volt az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemről. A srác mintegy száz társával együtt vasárnap este szállt fel a Keletiben a varsói vonatra, reggel megérkeztek a lengyel fővárosba, kellemes városnézéssel eltöltötték a hétfő nagy részét, majd elindultak a Nemzeti Stadionba. A belépőjegy még nem volt a kezükben. Ismerősöm azt mondta, az interneten levelezték le egy lengyel fickóval, állítólag tizenötezer forintak megfelelő összegért jutottak a jegyhez, éppen akkor indultak a találkozóra az üzérrel. 

Kénytelen vagyok üzérnek nevezni az illetőt, hiszen többszörös áron értékesítette a zsugát, sokkal inkább az üzleti szellem, semmint a legendás lengyel-magyar barátság jegyében. 

Hirdetés

Aztán este hatkor a Jerozolimskie és a Nowy Świat sarkán találkoztak a magyar szurkolói különítmény tagjai, a legendás pálmafánál – no, ne tessék valódi, sivatagi pálmára gondolni, fémből van a délszaki fát stílizáló objektum –, lehettek olyan kétszázan, annál többen semmiképpen, és a legnagyobb békében cseverésztek a hasonlóan csendes lengyel „fanatikusokkal”. Egy biztos, ezen az estén nem lesz dolguk a rohamrendőröknek, nem kell tartani a Wembley-ben az angol–magyaron tapasztalt jelenetektől, legalábbis erre a következtetésre jutottunk a visszafogott vonulást látva. 

Merthogy hivatalosan nem lehetnének jelen magyar szurkolók a meccsen a FIFA tiltása nyomán, csakhogy azt képtelenség megakadályozni, hogy valaki alanyi jogon, esetleg lengyel strómanokon keresztül jegyhez jusson. Persze ha a stadion bejáratánál kérik a személyi igazolványt a srácoktól, akkor gond lesz a bejutással…

Az internetet böngészve viszont egy olyan cikkre bukkantam a sport.onet.pl portálon, amelyet a fordítóprogram segítségével olvasva kinyílt a bicska a zsebemben. Az internetes újság arról írt, hogy állítólag fasiszta (sic!) csoportok indultak útnak Budapestről Varsóba, hogy bajt keverjenek a Nemzeti Stadion nézőterére bejutva, méghozzá – a portál szerint – a magyar lakosság tíz százalékát (!!!) kitevő neofasiszták képviseletében. 

Ez mindenesetre érdekes információ, hogy minden tizedik honfitársunk neofasiszta, a csecsemőket is beleértve…10

Galéria: Magyarország-Lengyelország vb selejtezőFotó: Aleksandra Szmigiel / Reuters

Hát ebből itt a varsói főutcán jómagam semmit sem tapasztaltam, viszont az egyik kollégám pár száz méterrel odébb találkozott egy legfeljebb harminc fős alakulattal, amely ezen a helyen nem igazán idézhető rigmusokkal szórakoztatta magát. Csak reménykedhetünk, hogy ezeket a rigmusokat nem hallották a FIFA mindenütt jelen lévő ellenőrei.

Szóval, semmi sem kizárható, és annak az ellenkezője sem. 

Ami viszont tény és való: a Kultúra és Tudomány palotáját, ezt az 1952-ben elkezdett és 1955-re befejezett gigantikus sztálinista felhőkarcolót a hétfői meccs tiszteletére piros-fehér-zöld fényárba burkolták, amit látva hevesebben kezdett verni a magyar újságíró szíve. 

Délutánra az is kiderült, hogy a háromtagú lipcsei különítmény egyetlen játékosa sem lesz ott a Nemzeti Stadion gyepszőnyegén. Gulácsi Péter és Willi Orbán eleve nem is utazott Varsóba a csapattal, Szoboszlai Dominikról – aki pedig káprázatosan játszott és két gólt rúgott pénteken San Marino ellen – pedig […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/11/15/bucsu-varsoi-gyozelemmel-emelt-fovel-lengyelorszag-magyarorszag-labdarugo-vb-selejtezo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Leclerc hatalmas balesetével zárult a pénteki nap Dzsiddában

Leclerc hatalmas balesetével zárult a pénteki nap Dzsiddában

Az F1 2021-es szezonja elérkezett az utolsó előtti állomásához. Ismét egy új pályát ismerhetünk meg …