2021. január 17., vasárnapMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Bryant, Benedek, Maradona – őket gyászolta a sportvilág idén

Hirdetés

Bryant, Benedek, Maradona – őket gyászolta a sportvilág idén

David Stern (1942–2020)

2020 nem sokat várt a tragédiákkal, január 1-jén hunyt el az egyetemes kosárlabda valaha volt egyik legnagyobb alakja, David Stern. Magát a játékot James Naismith találta fel, Michael Jordan lett az arca, de Stern volt az, aki konszolidálta, globalizálta és virágzó üzletté tette. 1984. február 1-jén vette át az NBA irányítását és egészen 30 évig töltötte be a komisszár pozícióját.

Amikor beült a székbe, a liga az egyik legsötétebb korszakát élte:

Hirdetés

folyamatos verekedések a pályán, drogbotrányok, alacsony nézettség jellemezte. Szerencséjére ekkor már zajlott a Magic JohnsonLarry Bird rivalizáció, valamint Jordan is megérkezett a ligába. Stern nem a csapatokat, hanem a kosarasokat reklámozta, elkezdett nyitni Dél-Amerika és Ázsia felé, valamint létrehozott két franchise-t Kanadában is.

David Stern és Michael Jordan a csúcsra juttatták az NBA-t

David Stern és Michael Jordan a csúcsra juttatták az NBA-t

Fotó: Vincent Laforet / AFP

Rengeteg markáns intézkedést hozott, amelynek köszönhetően az NBA már nem csak egy megvadult cirkusz volt, hanem egy komoly sportliga.Kőkemény üzletember volt, aki nem félt bepiszkolni a kezét, bár ezek a dolgai (az 1985-ös, Patrick Ewing-féle draft megbundázása, vagy Michael Jordan állítólagos eltiltása 1993-ban) sosem nyertek bizonyítást, viszont ezekkel is tekintélyt parancsolt magának.

Egy hanyatló vállalkozást vett át 1984-ben, és egy szinte tökéletesen működő, de még mindig felfelé ívelőt adott át utódjának, Adam Silvernek 2014-ben.

2019. december 12-én kapott agyvérzést, és hiába operálták meg azonnal, nem sokkal később elhunyt.

Kobe Bryant (1978–2020)

A (kosár)világ alig heverte ki Stern halálát, amikor jött az újabb tragédia. Január 26-án a kaliforniai Calabasas környékén a hegyoldalba csapódott egy helikopter, amelyen Kobe Bryant és lánya, Gianna mellett még hét ember utazott, a balesetet senki sem élte túl. Túlzás nélkül állítható, hogy a sokkoló hírek megemésztése és elfogadása után az egész bolygó gyászba borult.

Minden idők egyik legjobb kosárlabdázója 41 éves volt, és amellett, hogy a pályán mindent elért és megnyert, még bőven előtte állt az élet.

3,5 évvel korábban vonult vissza, imádta a családapa-szerepet, a szórakoztatóiparban is a csúcsra tört, amit az Oscar-díja is bizonyít. Az ötszörös NBA-bajnok Bryant volt az, aki a leginkább megközelítette Michael Jordant, szorgalomban pedig biztos, hogy túl is tett rajta.
Azok kevés sportoló közé tartozott, aki kinőtte a sajátját és globális ikonná vált.

Wichmann Tamás (1948–2020)

A kenusport egyik legnagyobb alakja február 12-én hunyt el, miután több mint két évig küzdött a rákkal. Életpályája legendás, gyerekkorában elütötte egy rendőrautó, napokig kómában feküdt, aztán szinte újra kellett tanulnia járni, egy évig géppel tudott közlekedni. Ökölvívással kezdte sportolói karrierjét, majd átült a kenuba, 17 évesen pedig már országos bajnok volt. 

Kilenc világbajnoki és három Európa-bajnoki címet nyert,

az olimpiai arany viszont nem jött össze (ami élete végéig fájt neki), két ezüstöt és egy bronzot szerzett. Visszavonulása után, 1987-ben megnyitotta a Wichmann sörözőt a budapesti Kazinczy utcában, amit 2018-ig üzemeltetett, és ami a bulinegyed egyik kultikus helyévé nőtte ki magát.

Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus, miután átvette a Magyar Sportújságírók Szövetségének és a Magyar Olimpiai Bizottság (MSÚSZ-MOB) Életműdíját az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2020. január 16-án

Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus, miután átvette a Magyar Sportújságírók Szövetségének és a Magyar Olimpiai Bizottság (MSÚSZ-MOB) Életműdíját az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2020. január 16-án

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Nem sokkal halála előtt, 2020 januárjában a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportújságírók Szövetsége Életműdíjjal tisztelgett ragyogó pályafutása előtt.

Göröcs János (1939–2020)

Az újpesti futballikon február 23-án, váratlanul hunyt el otthonában. A magyar válogatottban 62-szer szerepelt, ezeken 19 gólt lőtt. Tagja volt az 1960-ban olimpiai bronzérmet szerző csapatnak, két évvel később ötödik helyen végeztek a világbajnokságon. 

Az Újpesttel ötször nyert magyar bajnoki címet, kétszer Magyar Kupát (edzőként még egyet), egyszer pedig a Vásárvárosok Kupa döntőjéig menetelt a lila-fehér együttessel,

amelyben 339 mérkőzést játszott 15 év alatt, 1985-ben pedig örökös bajnoknak választották meg. 2008-ban Újpest, 2012-ben Budapest díszpolgára lett, 2016-ban megkapta a Magyar Labdarúgó-szövetség Életműdíját.

Göröcs János az Újpest történetének egyik legfontosabb sportolója volt

Göröcs János az Újpest történetének egyik legfontosabb sportolója volt

Fotó: Czimbal Gyula / MTI

Székely Éva (1927–2020)

Az olimpiai bajnok úszónő február 29-én hunyt el, ő volt a harmadik magyar klasszis, akit abban a hónapban elveszített az ország. Kilencévesen kezdett el úszni, miután a rádióban végighallgatta, ahogy Csík Ferenc olimpiai bajnok lesz, ekkor határozta el, hogy ő is olimpiát nyer. 14 évesen már országos csúcstartó volt, de zsidó származása miatt 1945-ig nem úszhatott és bújkálnia kellett. 1947-ben ő volt az első nő, aki pillangó kartempóval úszta a mellet (ekkor még nem volt külön szám), ezért kapta meg a „Pillangókisasszony” becenevet. Már az 1948-as ötkarikás játékokon is ott volt, de beteg volt a felkészülési időszak alatt, ezért a dobogó nem jött össze.

Nem úgy 1952-ben, amikor Helsinkiben Novák Évát megelőzve győzött 200 méter mellen, ugyanebben a számban négy évvel később ezüstöt nyert.

Összesen 36 országos, 12 Európa- és hat világrekordot állított fel, 1947 és 1951 között nyolcszor nyerte meg a főiskolai világbajnokságot. Pályafutását 1960-ban fejezte be, nem teljesen önszántából.

Székely Éva korszakalkotó úszó volt

Székely Éva korszakalkotó úszó volt

Fotó: Nándorfi Máté / MTI

A római olimpia előtt férjével, a vízilabdázó Gyarmati Dezsővel választás elé állították: csak egyikük mehet az olimpiára, nehogy disszidáljanak, és ő maradt itthon.

Henri Richard (1936–2020)

Az észak-amerikai profi hokiliga (NHL) legtöbbszörös bajnoka, játékosként összesen 11-szer emelhette magasba a Stanley-kupát, mindannyiszor a Montréal Canadiens színeiben. 1955 és 1975 között összesen 1439 találkozón lépett jégre (alapszakaszt és rájátszást is számolva), ezeken 1175 pontot szerzett. Bátyja minden idők egyik legjobb góllövője, Maurice „Rocket” Richard volt, Henri miatta és alacsony termete miatt kapta meg a „Pocket Rocket”, azaz „Zsebrakéta” becenevet.

Henri Richard (jobbra) adja át a bátyjáról elnevezett Maruice „Rocket

Henri Richard (jobbra) adja át a bátyjáról elnevezett Maruice „Rocket” Richard-trófeát az NHL 2006-07-es szezon gólkirályának, Vincen Lecavalier-nek

Fotó: Bruce Bennett / Getty Images Hungary

1979-ben beválasztották a Hírességek Csarnokába, 2017-ben pedig az NHL történetének 100 legjobb játékosa közé. Az NBA-s Bill Russellen kívül 

ő az egyetlen észak-amerikai sportoló, aki 11-szeres bajnoknak mondhatja magát saját ligájában,

valamint egyike annak az öt NHL-esnek, aki két olyan gólt is lőtt, amivel bajnoki címet szerzett. 2015-ben Alzheimer-kórral diagnosztizálták, 2020. március 3-án hunyt el.

Radomir Antics (1948–2020)

A szerb edzőlegenda hosszas betegség után, 2020. április 6-án hunyt el. Ő volt a világ egyetlen trénere, aki a Barcelonát, a Real Madridot és az Atlético Madridot is irányította. Utóbbi együttes kispadján érte el a legnagyobb sikereket, az 1995-96-os idényben ugyanis a spanyol bajnokságot és a Király-kupát is elhódította velük, a csapat történetében először és eddig utoljára jött össze a duplázás.

Antics a 2010-es dél-afrikai vb-n

Antics a 2010-es dél-afrikai vb-n

Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

2008-ban kinevezték szerb szövetségi kapitánynak, a válogatottat pedig kijuttatta a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra. Ő volt az, aki a legnagyobb hatással volt a Diego Simeonéra, valamint aki először szavazott bizalmat a Barcelonában Victor Valdésnek és Andrés Iniestának.

Sir Stirling […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2020/12/30/sportolok_akik_2020-ban_hunytak_el_stern_bryant_wichmann_gorocs_szekely_karpati_benedek_maradona_rossi/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Először mászták meg télen a K2-t

Először mászták meg télen a K2-t

A tízfős csoport szombat délután ért fel a Kína és Pakisztán határán lévő hegycsúcsra a …