2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Az Újpestnek az sem ért pontot, hogy egy órán át lefocizta a Fradit

Hirdetés

Az Újpestnek az sem ért pontot, hogy egy órán át lefocizta a Fradit

Nem sokkal múlt 15 óra, az Újpest-városkapu metrómegállónál kialakított P+R-parkolóban érzésre már most több a rendőrségi jármű, mint a civil. Miközben innen alig egy kilométerre a Népszigeten szól a zene, rotyog a bogrács és családok majálisoznak a Duna-parton. A Bocskai útra fordulva a távolból mégsem ennek hangjait hozza magával a szél, hanem szurkolók semmivel sem összetéveszthető énekének moraját. Azt nehéz lenne megmondani, melyik oldal drukkerei, a szöveget ugyanis nem lehet kihallani, a dallam pedig – fogalmazzunk úgy –, mindkét oldalon népszerű rigmusoknak ágyazott meg az immár évszázados rivalizálás során.

A jelenet mintegy választ is ad Hrutka Jánossal közös csütörtöki felvetésünkre: rangadó-e még az Újpest–Ferencváros? Arról továbbra is vitatkozhatnánk, hogy a történelme mennyivel nagyobb súllyal esik latba a válasznál, mint a jelene. A drukkerek viselkedése, az, hogy a stadiontól kilométerekre, a kezdés előtt három órával már a szurkolói nótáké a főszerep, a feleség és az esetleges gyerkőcök, no meg a majálishoz tartozó hagyományos kellékek helyett, eldönteni látszik a vitát.

A derbi még most is derbi.

Hirdetés

Akkor is, ha az Újpest történetesen 22 bajnoki óta képtelen legyőzni városi riválisát. S akkor is, ha az FTC cirka hat-hétszeres büdzsével, a Transfermarkt becslése szerint hétszer értékesebb kerettel rendelkezik a jelenben. S még akkor is, ha történetesen a Fradi alig nyolc hónapja visszaadta a történelmi kölcsönt, és a 2010 szeptemberében lejátszott, a Megyeri úton 6–0-s újpesti sikert hozó csörte után ezúttal a IX. kerületiek nyertek 6–0-ra ugyanitt.

„Nebojsa Vignjevics alighanem alaposan felkészül minden eshetőségre, a szervezettségre egyetlen csapatánál sem lehetett panasz – sosem” – érvelt az őszinél jóval szorosabb végeredmény mellett a csütörtöki Sportcastben Zombori Zalán, túl azon, hogy az Újpesttel az 1997–1998-as évadban bajnoki címet nyert középpályást erős kötelékek fűzik a lila-fehérekhez, így elfogulatlansággal aligha lehetne vádolni. Ám tény az is, anno a Ferencváros színeiben is megfordult, így a teljes egyoldalúság vádja se nagyon állná meg a helyét esetében.

A forma valódi izgalmakat ígért

Hrutka szintén arról beszélt, lassan történelmi távlatban sem látott veretlenségi széria ide vagy oda, tévúton jár az a fradista, aki az őszi végeredményből messzemenő következtetést akar levonni a párharc – hivatalosan – 238. (a hadi bajnokságok meccsei miatt eltérő számítások szerint a 235., esetleg 236.) felvonása előtt. Bizony a pillanatnyi forma egyáltalán nem támasztja alá a két klub gazdasági lehetőségeiben rejlő óriási különbséget. Sőt, a legutóbbi öt bajnokit tekintve Csoboth Kevinék még jobban is álltak Dibusz Déneséknél! Az Újpest 3 győzelemmel, 1 döntetlennel és vereséggel, a Ferencváros 2 győzelemmel és vereséggel, valamint egy döntetlennel „futott neki” a csörtének. Ráadásul a hétfői házigazda abból az összevetésből is önbizalmat merítve jöhetett ki, ha az idény januári restartjától számolunk, elvégre 12 meccs alatt 18 pontot „zsákoltak” a riválisoktól, míg az FTC 16-ot…

Négyet üt az óra, a Megyeri út felé tartó 196-os buszra pedig az utazóközönség jó része már sálban, mezben, valamiféle jól felismerhető szurkolói kellékkel a ruházatán száll fel.

Az a szeptemberi meccs nagyon csúnya volt, bármi áron meg kellett volna akadályozni, hogy visszarúgják a hatost – magyarázza a stadion felé tartva egyikük, ősz haja alól meglepően derüs szemekkel, már-már mosolyogva kilesve a kérdésünkre, őszintén hisznek-e az újpestiek abban, most szakad meg a pocsék Derbi-széria. – Milos Kruscsiccsal voltak jó meccseink, de néha teljes homályba veszett a csapat. Vignjevics visszatérése óta valahogy nagyobb a tűz a játékosokban. Végre nem arról kell beszélni, hogyan fogjuk megúszni a kiesést, hanem hogy mire lehetünk jók a felső házban. Így azért egészen más nekimenni a Derbinek” – teszi hozzá, utalva arra, hogy a szurkolói érdeklődés is jóval nagyobb volt a mérkőzés iránt hazai oldalról, mint szeptemberben. Akkor némileg meglepő módon a telt ház sem jött össze, ellenben most már napok óta nem lehet jegyet kapni a meccsre.

„Szerintem évek óta nem volt ilyen jó sanszunk arra, hogy meglepjük őket. Csoboth biztosan villan egyet, a többit majd meglátjuk” – mondta a bácsi, aki korából fakadóan alighanem az újpesti labdarúgás történetének aranycsapatát, a hetvenes évek mára legendássá lett Dózsáját is láthatta élőben, mielőtt a Váci úton egy szotyiárusnál elköszöntünk volna egymástól.

A szürreális útbaigazítástól a szürreális rezsidémonig

Mindenesetre azzal az érzéssel váltunk el, ha a jóslat tűpontosnak bizonyul, az sem lehet szürreálisabb, mint a néhány buszmegállóval korábban tapasztalt jelenet, ahogy a tucatnyi újpesti között egy Ferencváros-melegítős, zöldbe öltözött fiatal próbál útba igazítást kérni, miként is juthatna a leggyorsabban a Szusza Ferenc Stadionhoz, úgy, hogy a vendégbejárathoz is minél közelebb kerüljön rögvest… Néhány éve a válasz aligha udvarias útba igazítás lett volna, egy baráti tanáccsal:

Inkább vedd le a melegítőt, öcskös.

Ezek után már nem is tűnt szokatlannak, hogy a Megyeri útra fordulva néhányan fennhangon kérdezik a tömegben feléjük tartó embereket, eladó jegye akad-e valakinek. Jegyüzérkedés, mint az utolsó remény a stadion kapuin belülre jutni! Egy magyar bajnoki előtt…

ftc ujpesten

Fotó: Kocsmár-Tóth István / Index

Sztanyiszlav Csercseszov és újpesti kollégája, Vignjevics egyaránt a 4–2–3–1-es összeállításban küldte pályára sajátjait.

A vendégeknél a

Dibusz – Pászka, Kovacevic, Knoester, Civic – Baráth P., Gojak – A. Traoré, Marquinhos, Nguen Tokmac – Owusu, 

a hazaiaknál a

D. Nikolics – Pauljevics, Anculasz, Hall, Kastrati – Boumal, Onovo – Csoboth Morschel, Antonov – Gouré

tizenegy kapott bizonyítási lehetőséget az első perctől.

Első ránézésre Pászka Lóránd jobb oldali védőként való bevetése, a liláknál Nemanja Antonov szintén kényszerű, ám nem feltétlenül példátlan bal oldali középpályásként történő szerepeltetése ígért némi plusz taktikai izgalmat.

<a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2023/05/01/ujpest-ferencvaros-238.-bajnoki-derbi-az-nb-i-ben-szusza-stadion/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vihar miatt csúszott a Ferencváros Bajnokok Ligája mérkőzése

Vihar miatt csúszott a Ferencváros Bajnokok Ligája mérkőzése

A szerb fővárosban az első két találkozót, a Barceloneta–Jug Dubrovnik (11–9) és a Novi Beograd–Olympiakosz …