2022. január 27., csütörtökMa Angelika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
2022.01.27. Angelika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Az éjjel, ami véget vetett egy 30 éves átoknak

Hirdetés

Az éjjel, ami véget vetett egy 30 éves átoknak

Ha valaki 1986 második felében (vagy azután) született, akkor sokáig szomorkodhatott amiatt, hogy csak szurkolunk a válogatottnak, de mindig hiába.

Hiszen ez volt az az év, amikor a magyar labdarúgók legutóbb világbajnokságon jártak, ezzel pedig egy 30 éves átok vette kezdetét.

Bezzeg a mi időnkben

Közben hallgathattuk, hogy nem sokkal a mexikói torna előtt hogyan nyertek a mieink Brazília ellen – kinek ne lenne meg az „itt a húsvét, itt a nyúl, magyar–brazil három–null” szlogen. 

A magyar együttes könnyedén kvalifikálta magát a tornára, az osztrákokat és a ciprusiakat kétszer, a hollandokat idegenben megverve, öt meccsen öt győzelmet aratva, az utolsó kör eredményétől függetlenül csoportelső lett, így még az is belefért, hogy a hollandok itthon visszavágtak.

Hirdetés

Hallgathattuk, hogy az 1930-as években micsoda csapatunk volt, és ha Toldi Géza játszhatott volna az olaszok elleni 1938-as vb-döntőben, talán máshogyan alakul a meccs.

Hogy talán még ennél is jobb volt az 1950-es évek Aranycsapata, amely 1950. június 4-től kezdve 1954. július 4-ig egyszer sem kapott ki, közben olimpiát nyert, és vb-döntőbe jutott. Hogy ott a korábban 8:3-ra legyőzött NSZK ellen alulmaradva ezúttal is az ezüst legyen a jussunk.

Hogy ezt követően még két olimpiai arany, valamint egy ezüst és bronz jött 1972-ig bezárólag, 1964-ben Eb-bronzérmesek, nyolc évre rá elődöntősök lettek a magyarok. Ezt követően már elkezdtünk lemaradozni a világelittől, de 1978-ban, 1982-ben és 1986-ban is kijutottunk a vb-re.

Hogy a rosszul sikerült mexikói tornával aztán 30 éves pauza jöjjön…

Az ember persze örül választott csapata sikereinek, legyen ez valamelyik, a klubfutball világából való együttes vagy bármilyen sportág képviselője. Ám itthon azért mindig mindenki abban reménykedik, hogy a labdarúgó-válogatottunk jól szerepel. Akkor mindegy, hogy valaki amúgy fradista vagy dózsás, hogy hungarokatalán vagy szittyamadridista, hogy liverpudli vagy „vörös ördög”, hogy egyéb nézetbeli különbségeket most ne is hozzunk fel.

És sokáig csak hiába vártunk.

Katasztrofális vb-pótselejtező – és mégis jó emlék

Az 1996-os Eb volt az első nagy torna, amelyet már néztem, természetesen mindenkit magával ragadott az angliai hangulat, és reméltük, hogy hamarosan mi is átélhetjük ezt. Jött az 1998-as világbajnoki selejtezősorozat, amelyen az utolsó fordulót úgy kezdhettük, hogy ha Csank János csapata nem kap ki Finnországban, jöhet a pótselejtező. A 90. percben még vezettek a finnek, akik egy szögletnél aztán addig ügyetlenkedtek hátul, amíg csak betaláltak a saját kapujukba. Minden idők egyik legszerencsésebb találata volt, de bántuk is mi, egy lépésre volt a vb!

A pótselejtezőn jöttek a jugoszlávok, és úgy elvertek minket, mint jég a határt (1–7, 0–5), ekkor még aligha sejtettük, hogy egy napon még erre is nosztalgiával tekintünk vissza, hiszen itt még legalább volt egy sanszunk kiharcolni a világbajnoki szereplést.

Következő nekifutásra Olaszország, Románia és Grúzia, majd Horvátország, Svédország és Bulgária, rá újabb négy évre Dánia, Portugália és Svédország mögött zártunk negyedik helyen, igaz, ez utóbbiban azért volt esélyünk, csak három ponttal maradtunk le a pótselejtezős portugálok mögött.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/12/28/az-ejjel-ami-veget-vetett-egy-30-eves-atoknak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 ezer dollárt fizetett volna csapata, ha diliházba vonul

200 ezer dollárt fizetett volna csapata, ha diliházba vonul

A remek képességű, ugyanakkor az elmúlt években rendre a balhéival feltűnő Brown a Jets elleni …