2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Az egész olasz futball belebukhat a Juventus botrányába

Hirdetés

Az egész olasz futball belebukhat a Juventus botrányába

Mielőtt elvesznénk a részletekben, a történelmi hűség kedvéért íme az előzmények: tavaly áprilisban a torinóiak akkori elnökét, Andrea Agnellit, Maurizio Arrivabene vezérigazgatót, Pavel Nedved alelnököt, valamint Fabio Paratici sportigazgatót és további 59, labdarúgásban dolgozó tisztségviselőt azzal vádoltak meg, hogy az elmúlt években meghamisították 11 klub – közte öt Serie A-s csapat – pénzügyi jelentéseit.

A Juventus visszautasította a rágalmakat, a klub szerint eljárásuk megfelelt az előírásoknak. Novemberben ugyanakkor Agnelli javaslatára az egyesület teljes vezetősége lemondott. Az erről kiadott közleményben úgy fogalmaztak: az egyesület kényes időszakot él meg, és egy új összetételű vezető testület hatékonyabban tudja majd képviselni az érdekeiket a folyamatban lévő vizsgálatok során.

A vád szerint néhány játékos esetében valós értéküknél sokkal magasabb árat határoztak meg, ezzel hozzásegítve őket, hogy a megengedettnél lényegesen nagyobb fizetésük és nagyobb teljesítménybónuszuk legyen. A friss vizsgálat alapján a pénzügyi szabálysértéssel a klub 2018 és 2020 között mintegy 97,7 millió dollárt spórolhatott. 

Hirdetés

Az olasz sportbíróság péntek késő este bejelentett döntése szerint a csapatot sújtó, 15 pontos levonás mellett Agnellit és Arrivabenét két évre, Nedvedet nyolc hónapra, Paraticit 30 hónapra tiltották el a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől. Utóbbi büntetése azért érdekes, mert jelenleg a Tottenhamnél tölti be a sportigazgatói pozíciót, a tilalmak pedig csak Olaszországra érvényesek. Ugyanakkor magukba foglalnak egy kérelmet, hogy az UEFA és a FIFA égisze alá tartozó versenysorozatokra is kiterjesszék őket. A korábbi stábtagok közül összesen tizenegy személyt büntettek.

Andrea Agnelli, Pavel Nedved, Maurizio Arrivabene

Andrea Agnelli, Pavel Nedved, Maurizio Arrivabene

Fotó: Daniele Badolato – Juventus FC / Getty Images Hungary

Az „öreg hölgy” eddig a harmadik helyen állt a Serie A-ban, hátránya 18 fordulót követően 10 pont volt az éllovas Napoli mögött. A szankciót követően viszont a tizedik helyre csúszott vissza, a BL-indulást jelentő negyedik hely pedig 12 pontra került – amely a hétvégi, Atalanta elleni döntetlen után 14-re duzzadt. A 36 bajnoki címével Olaszország legeredményesebb klubjának számító Juventus a döntés ellen az Olasz Olimpiai Bizottság keretein belül működő sporttestülethez fordulhat fellebbezéssel.

Ez csak a jéghegy csúcsa

Bár a 15 pontos levonás már önmagában rosszul hangzik, ennél sokkal komolyabb retorzió is várhat a torinóiakra – többek között erről is mesélt az Indexnek Kéri András Dániel, az A Calcio titkai című könyv szerzője.

A transzferek szabálytalan elszámolása kérdésében a Juve feltételezhetően valóban trükközött az egyes futballisták értékét illetően, de ez bevált szokás Itáliában, és számos más klubot is érint. Bonyolítja a helyzetet, hogy egyetlen olyan szerv sem létezik, amely világos útmutatót adna a klubok számára arra vonatkozólag, hogy mekkora összegre becsülhető egy adott futballista. Fontos hangsúlyozni, hogy ha egy klub egy játékos értékét tudatosan magasabbra taksálja, mint valódi értéke, és a költségvetésben egy eladást követően nagyobb hasznot tud leírni magának, azzal nem csupán saját helyzetét segíti, hanem károsítja azt az egyesületet, amely a reálisnál magasabb áron vásárolta meg tőle a futballistát. Az már más kérdés, hogy számos ilyen esetben mielőtt ezek a számok a gyakorlatban megvalósulnak, az érintett felek megbeszélik egymás közt a tranzakció részleteit, ahogy az ügyészség által szintén vizsgált Leonardo Bonucci–Mattia Caldara-esetet, amelyben az AC Milan is érintett

– fogalmazott a Sport TV állandó szakértője.

Hogyan működik a rendszer: egy klub vesz egy labdarúgót mondjuk 10 millió euróért. Négy évre szerződik vele, az amortizációt pedig minden egyes esztendő végén leírja. Tehát az eredeti költséget el kell osztani a szerződés időtartamával. Ez azt jelenti, hogy ebben a négyéves példában arányosan évente 2,5 millió eurót írhat le a Juventus játékosa amortizációjaként. Ha a Juve egy év elteltével értékesíti a labdarúgót egy másik klubnak mondjuk 15 millió euróért, akkor nem 5 millió euró hasznot termel (15 millió eladás – 10 millió vásárlás), hanem az addig eltelt időszakra vonatkozó amortizációt veszi alapul. Tehát 10 millió – 2,5 millió, vagyis 7,5 millió euró. A 15 millió eurós eladási árból tehát ezt a 7,5 milliót vonjuk ki, nem pedig a 10 milliót. Így a Juventus 7,5 millió eurót keresett papíron a játékos értékesítésével – hívta fel a figyelmet Kéri András Dániel.

A probléma akkor adódik, ha mondjuk egy egymillió eurót érő labdarúgót taksál a klub 10 millió euróra. Így ha vásárló klub megveszi a játékost, a Juve ebben az esetben valójában meglopja a vásárló felet, mert olyan összegért adja el a játékosát, amennyit nem ér annyit. A másik klubnak a saját költségvetésében tehát egyrészt fedeznie kell bevételi oldalon ezt a kiadást, amely egy egymillió értékű játékos esetében soha nem fog megtérülni, másrészt pedig a Juventus is tudatában van annak, hogy a kifizetett összeget az eladott labdarúgó valószínűleg soha nem termeli majd meg a másik klub számára. Ugyanakkor a klubok azért is alkalmazzák ezt a módszert, mert egyértelmű tiltás nem korlátozta ezt korábban. 

Fabio Ravezzani olasz újságíró világított rá, hogy a Juventus elleni büntetés kiszabásakor az ügyész […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2023/01/24/olasz-bajnoksag-serie-a-juventus-jatekosigazolasok-csalas-penzugy/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A komp nem vár, ki kellett üríteni a vendégszektort Franciaországban – videó!

A komp nem vár, ki kellett üríteni a vendégszektort Franciaországban – videó!

Jó, jó, de ilyen azért már esett meg korábban. Csakhogy ezúttal nem nézőtéri rendbontás miatt, …