2021. január 16., szombatMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Az angol futball nem ismeri a szót: karácsony

Hirdetés

Az angol futball nem ismeri a szót: karácsony

Egy valamire való futballrajongónak, ha elkezdem magyarázni, hogy a Boxing Day-nek nincs köze az ökölvíváshoz, az illető vérig sértődik. Hiszen ezt még a csecsemők is tudják: a Boxing Day december 26-át, karácsony másodnapját jelenti a Brit Nemzetközösség, a Commonwealth országaiban, amikor – a Viktória királynő korabeli hagyomány szellemében – a gazdagok adtak egy szabadnapot a szolgáiknak, és még meg is ajándékozták szegényeket. Az a doboz, amiben az ajándékot kapták, angolul box, és ezért hívják a napot Boxing Day-nek. 

Egyházi vonatkozása is van ennek a napnak: egész évben egy dobozba gyűjtötték a pénzt a templomokban az adakozóktól, és december 26-án nyitották ki ezeket a dobozokat, hogy annak tartalmát alamizsna formájában szétosszák a szegények között. 

A szokás ma is él, csak az alamizsna megjelenési formája nem pénz, hanem futball, és nemcsak a szegények részesülnek belőle, hanem egész Anglia, sőt, a televíziónak és az internetnek hála, az egész világ. Mert bizony december 26-án és környékén az angol profi futball mind a 92 csapata pályára lép, hogy példátlan focidömpinggel árassza el a Die Hardtól és a Reszkessetek, betörőktől már csömört kapott szerencsétlen földi halandót. 

Hirdetés

A bennfentesek természetesen megint kikérik maguknak, amikor szóba kerül, hogy a Boxing Day futballhagyományai 1860-ra nyúlnak vissza. Hiszen már a karonülő kisbabák is tudják, hogy ekkor, 160 éve játszotta ezen a napon az első meccset, sőt, városi derbit a földkerekség két legrégebben alapított futballklubja, a Sheffield FC és a Hallam FC, és előbbi 2:0-ra megverte utóbbit. (Ma már mindkét egylet úgynevezett non-league klub, azaz kipotyogtak a 92 angol proficsapat közül.)

1860

Fotó: sheffieldfc.com

A Football League első, 1888-1889-es idényében a Preston North End 5:0-ra lelépte a Derby Countyt, és azóta nincs megállás. Sokáig 25-én és 26-án is teljes fordulót rendeztek – ami már tényleg az agyrém határát súrolta –, de az 1957-1958-as szezon óta maradt a Boxing Day-futball. 

Legtöbbünk szerint hála istennek, bár vannak olyan – jobbára külországbeli – szakemberek, többek között Louis van Gaal és Pep Guardiola, akik szerint a december 26-i futball egyenesen merénylet a szigetországi profik ellen. (Ilyenkor többen megjegyezzük: azért a heti 300-400 ezer fontos fizetésért igazán felhúzhatják a futballcsukát még azon a napon is, amikor az egész világon lustálkodnak az emberek.)

Képzeljük el, miről maradtunk volna le, ha nem pattog a labda Szent István neve napján! (A mélyen katolikus Írországban ez a Boxing Day becsületes neve.)

Kezdjük a feledhetetlen meccsek felsorolását Sir Alex Ferguson utolsó, erre a napra eső mérkőzésével. Ezen a napon 2012-ben a Manchester United 4-3-ra megverte a Newcastle Unitedet úgy, hogy a későbbi vesztes háromszor is vezetett, de a „nagy fordító” – ugye, emlékszünk még azokra az időkre, amikor a meccsek utolsó öt percét „Fergie time-nak hívták” – ezúttal is hű maradt a nevéhez. A győztes gól Chicharito műve…

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/zIFuwHGtxG0" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2020/12/26/hogyan_facsarjuk_ki_az_utolso_csepp_energiat_is_szalahekbol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A vártnál sokkal nehezebben nyert férfi kéziválogatottunk

A vártnál sokkal nehezebben nyert férfi kéziválogatottunk

A magyar csapat a Mikler Roland, Bóka Bendegúz, Szita Zoltán, Lékai Máté, Ancsin Gábor, Sunajko …