2023. február 2., csütörtökMa Karolina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.02. Karolina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Az albán sífenomén úgy váltogatja útlevelét, mint más a fehérneműjét

Hirdetés

Az albán sífenomén úgy váltogatja útlevelét, mint más a fehérneműjét

Péntek óta mindenki Lara Colturiról beszél itt Sankt Anton am Arlbergben. A 16 éves, albán színekben versenyző olasz lány káprázatos versenyzéssel megnyerte a szuperóriás-műlesiklást a 42. junior alpesisí-világbajnokságon, és péntek este a városközpontban rendezett éremátadó ünnepségen az albán szövetség vezetői olyan önfeledten, már-már euforikus állapotban lobogtatták a sasos albán zászlókat, mintha bármi közük is lenne Lara világbajnoki címéhez – mármint azon túl, hogy most már ők pénzelik a családot.

Lara Colturi országváltását az tette lehetővé, hogy a tizenhatodik életév betöltése előtt ehhez az aktushoz nem szükséges az elbocsátó ország szövetségének hozzájárulása. Márpedig a szőke olasz lány november 15-én ünnepelte 16. születésnapját, és az országváltás hivatalosan fél évvel korábban, 2022. május 26-án történt meg. Ezen a napon kapta meg az egész Colturi család az albán útlevelet Bledar Cucitól, a balkáni ország belügyminiszterétől, aki kijelentette: „Lara Colturi nagyon ígéretes sportoló, neki köszönhetően Albániának nemsokára olimpiai bajnoka lesz az alpesi sí sportágban.”

Ez még a jövő zenéje, de a szakma korszakos tehetségnek tartja Colturit. A kislány október 22-én Söldenben, az alpesivilágkupa-idény rajtján debütált volna a sorozatban 15 évesen, 11 hónaposan és 9 naposan, amivel az utóbbi 47 év legfiatalabb vk-bemutatkozója lett volna, még Mikaela Shiffrint is lefőzte volna, mert a kétszeres olimpiai bajnok amerikai fenomén két nappal 16. születésnapja előtt versenyzett első vk-futamában 2011. március 11-én a csehországi Spindleruv Mlynben. Csakhogy a söldeni futamot elmosta az eső, és így Lara rekorddöntése is elmaradt. A junior-világbajnoki cím viszont nem maradt el Sankt Antonban, péntek este ott állt a szőke lány a világbajnoki dobogó tetején a Super-G eredményhirdetésénél, miközben az albán szövetség emberei bőszen lengették a sasos szkipetár lobogót.

Hirdetés

Aztán Lara lekászálódott a pódiumról, és minden további nélkül vállalkozott arra, hogy elbeszélgessen velünk a számára csak szimplán jó bulit jelentő eredményhirdetés után, nyakában a szuperóriás-műlesiklás aranyérmével. (Az interjúért köszönet Andrea Cappellettinek, Lara olasz menedzserének.)

Műkorcsolyázónak is klasszis volt

Valóban 13 hónapos korában kezdett el síelni?

Azt mondják a szüleim, persze én erre nem emlékszem. Azt is mondják, hogy előbb kezdtem el síelni, mint járni. Ez őrület, de tényleg ezt mondják. Az biztos, hogy amióta az eszemet tudom, de szerintem már az előtt is a sízés volt az életem, és ma is az. Illetve nem csak a sízés.

Hanem?

Sokáig párhuzamosan műkorcsolyáztam és síeltem, három éve hagytam fel az előbbivel, valójában sokáig nem is tudtam eldönteni, hogy melyiket válasszam, mert a műkorcsolyában is jó voltam.

Mennyire?

Annyira, hogy korosztályos világbajnokságon is indultam.

Természetesen még olasz színekben.

Nem, franciában.

Micsoda?!

Francia színekben. Műkorcsolyában Franciaországot képviseltem, ilyen értelemben Albánia már a harmadik „hazám”.

Most leáll? Vagy lesz negyedik és ötödik is?

Ki tudja? Egyelőre csak élvezem az életet és a sízést, a jelenben élek, és boldog vagyok.

Meséljen az eddigi pályafutásáról!

Tehát nagyon fiatalon kezdtem el síelni, aztán már […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2023/01/21/colturi-kortvelyessy-sankt-anton-junior-vb-alpesisi-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gisele Bündchen úgy üzent Tom Bradynek, ahogy nagyon kevés exfeleség tenné

Gisele Bündchen úgy üzent Tom Bradynek, ahogy nagyon kevés exfeleség tenné

Mint ismert, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) egyedülálló módon hétszer is Super Bowl-győztes klasszis 23 …