2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Az a Roger Federer, akit a pályán láttunk, nem létezik többé – őszinte vallomást tett a klasszis

Hirdetés

Az a Roger Federer, akit a pályán láttunk, nem létezik többé – őszinte vallomást tett a klasszis

Szeretlek, és sosem hagylak el

– címezte levelében szeretett sportágának Roger Federer 2022 szeptemberében, amikor hivatalosan bejelentette, hogy visszavonul az élsporttól. A 20-szoros Grand Slam-torna-győztes svájci teniszező legutóbb a GQ Magazinnak adott exkluzív nagyinterjút, amelyben többek között arról beszélt, hogyan élte meg visszavonulása pillanatait, mivel telnek napjai azóta, hogy letette a teniszütőt, valamint hiányzik-e számára a sportág, amelynek gyakorlatilag mindent köszönhet az életében. 

2022 őszén arról írhattunk, amikor Roger Federer a Laver-kupán befejezte aktív pályafutását, hogy a svájci teniszezőhöz hasonló játékost nem látott és nem is fog látni a sportág, mivel Rogerből csak egy van: a megtestesült tenisz egy svájci úriember bőrébe bújva.

Arról továbbra is felesleges értekezni, adott esetben vitatkozni, hogy Roger Federer a tenisztörténelem legjobb játékosa-e, mivel nála ketten is – pont legnagyobb korszakos riválisai, Novak Djokovics és Rafael Nadal – több Grand Slam-tornát nyertek, de annyi bizonyos, hogy immár lassan két éve nem látjuk a pályán a svájcit; egyúttal pedig lezárult egy veretes fejezet a tenisz históriás könyvében. Miközben legnagyobb ellenfelei közül többen a mai napig aktívan játszanak. Erre is kitért az interjúban Federer, mennyire nehéz számára továbbra is ellenfeleit, barátait a pályán látni, és mik lettek mindennapjainak mozgatórúgói azok után, hogy felhagyott a versenyzéssel. Mert nagyon sokan tévednek, akik azt gondolják, hogy tenisz nélkül üresek lennének Federer napjai. 

Hirdetés

De ennyire még ne szaladjunk előre.

Federer mindenekelőtt megköszönte az érdeklődést, és elmondta, jól érzi magát. Visszavonulása rendkívül érzelmesre sikeredett – annak rendje és módja szerint –, a londoni O2 Arénában percekig együtt zokogott a közönséggel, mert ami korábban mindig a svájcival volt, véget ért, örökre elment, és nem szerezheti vissza. A 42 éves klasszis felidézte, azokban a pillanatokban inkább a szenvedés uralkodott el rajta, mert tudta, hogy borzasztó nehéz lesz búcsút intenie szeretett sportágának. Annyit viszont utólag elárult, sokkal többet kapott attól a péntek estétől, mint előzetesen remélte. 

Mindig is rettegtem attól a gondolattól, hogy pályára lépek, véget ér a meccs, kezet rázok az ellenfelemmel, aki vagy félreáll, vagy ott marad, én pedig kézbe veszem a mikrofont, egyedül állok a pályán. A barátaim egy része ugyan a lelátón figyel, de mivel senki sem tudja, hogy az első körben kikapok, vagy döntőt játszom, nem lehet ott mindenki. Mert nem mindenki tudja, hogy az a nap lesz az utolsó

– fejtette ki Federer annak miértjét, hogy a Laver-kupán jött el pályafutása utolsó mérkőzése – stílusosan egyik legnagyobb riválisa, barátja, Rafael Nadal oldalán.

GettyImages-1816443868

Fotó: Getty Images

Mindig abban bízott, hogy a hozzá legközelebb álló emberek társaságában, egy előre közölt, konkrét napon inthet búcsút szeretett sportágától, ezért különösen megható volt számára az a bizonyos hétvége Londonban. Elárulta, utolsó mérkőzését követően egész éjszaka zokogott. 

Visszavonulását már régóta tervezte 

Federer rávilágított az interjúban arra, hogy 2009 óta – amikor megnyerte a Roland Garrost, egyúttal beállította Pete Sampras rekordját – kérdezgették tőle, mikor vonul vissza, illetve milyen tervei vannak a tenisszel. A svájci teniszező személyiségéből adódóan erre sosem tudott konkrét választ adni, mindössze annyi járt a fejében, hogy imád teniszezni, és majd meglátja, hol lyukad ki pontosan. Hol kerekedik oda a pont a történet végére.

Aktív pályafutása során törekedett arra, hogy ne csak a tenisz határozza meg a személyiségét. A tenisz eleinte inkább hobbi volt számára, csak később vált a munkájává, de nem csak ebből állt az élete: a nap nagyobbik részében inkább volt apa és férj. Mindig készült arra, hogy legyen más alternatívája is az életben a tenisz mellett, illetve azon túl, tekintve, hogy profi élsportolóként pályafutása bármikor véget érhet egy baleset, sérülés vagy bármi más miatt. 

Elmondása szerint régóta érezte, hogy eljön majd a pillanat, amikor befejezi pályafutását, és ez a folyamat rendkívül fájdalmas volt számára. A fájdalmat elsősorban mentális értelemben írta le, de az szó szerint fizikailag is végighaladt testén, amit így pályafutása végéhez közeledve teljes testi élményként értelmezett. Ennek kapcsán elmesélte, hogy az egyik legrosszabb élménye utolsó wimbledoni mérkőzése volt, amikor három szettben kikapott Hubert Hurkacztól, az utolsó játszmát pedig 6:0-ra bukta el. Akkor például úgy fájt a térde, hogy alig bírt teniszezni. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/tenisz/2024/03/20/roger-federer-visszavonulas-tenisz-utani-elet-nagyinterju-gq-magazin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Xavi meggondolta magát, mégsem hagyja el a Barcelona kispadját

A 44 éves szakember januárban kijelentette, hogy nyáron távozik a klubtól. Ezt azzal indokolta, hogy a …