2020. szeptember 25., péntekMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Apró kis életjelet mutatott a magyar futballszakma

Apró kis életjelet mutatott a magyar futballszakma

A vasárnapi Bajnokok Ligája döntőben a PSG kispadján ott ül majd Thomas Tuchel mögött a 25-szörös magyar válogatott Lőw Zsolt is a kispadon. Lőw Magyarországon szerezte edzői licencét, de egy percet sem dolgozott itthon, mert németországi légióskodása után előbb a Salzburghoz került, majd onnan Lipcsébe, a francia klub pedig egymillió eurót fizetett érte, hogy megszerezhesse. A szaktudása többet ér jelenleg, mint amikor játékosként klubot váltott, akkor nem fizettek ennyit érte soha. Visszanéztük, mely magyar edzők ültek BEK- és BL-döntőben a kispadon.

Fontos hozzátenni, hogy régebben az edző mögött nem volt stáb, de a jelenkor futballja ebbe az irányba halad, a világbajnok francia Didier Deschamps mögött például már 20 specialista gyűlt össze.

Guttmann, egy igazi forradalmár

Nem balett-tanárként lett híres a Kispesten született Guttmann Béla, így örök rejtély marad, hogy az eredeti szakmájában mire vihette volna.

Futballedzőként viszont nagyon jól látható karriert hagyott maga mögött: 1961-ben és 1962-ben is megnyerte a BEK-et a kvázi esélytelennek tartott Benficával.

Ráadásul nem is akármilyen ellenfelekkel szemben, shizen előbb a Barcelonát (3:2), utóbb a Real Madridot (5:3) verte meg. Az ellenfeleknél csak magyar gólszerző volt: az előbbin Kocsis és Czibor voltak eredményesek, egy évvel később pedig Puskás ért el mesterhármast a vesztes csapatban.

Guttman a két siker után pénzügyi vitába keveredett a portugálokkal, és otthagyta őket, és még meg is átkozta: 100 évig nem nyertek semmit, mondta búcsúzóul. Ezt az átkot Európa-szerte ismerik, sőt, évtizedeken át jobban ismerték, mint a magyarok.

Guttmann jellegzetes szobrot kapott Lisszabonban, a két kupa van a hóna alatt.

„Nincs szupermaximum” – ezt 1964-ben nyilatkozta a Labdarúgásban Hoffer Józsefnek, aki arról kérdezte, miért van vándormadár élete. Úgy érvelt, miután a maximumra emelt egy csapatot, az tovább nem tud lépni, neki pedig mennie kell.

Guttmann Béla 1962-ben

Guttmann Béla 1962-ben

Fotó: Keystone / Getty Images Hungary

Azt mondta, hogy az olasz csapatok kezdetben kirúgták őt, ezért megfordította sajátos meccsét, és 5-4-re már ő vezetett, mert ötször ő mondott fel.

Még legnagyobb klubsikerei előtt Brazíliába is elvitte a modern futballt, ahol az új játékrendszereket kezdte oktatni a helyi csapatoknak.

Akinek a halálhíre félbeszakította a francia kormányülést

„Nem fodrásznak jöttem, hanem edzőnek” – ezzel a mondattal lépett be a már BEK-győztes Ajax öltözőjébe 1971-ben a temesvári Kovács István. A legnagyobb sztárok ugyanis megkérdezték tőle, hogy tetszik neki a hosszú haj, ami a korszak lázadásának szimbóluma volt.

A csapat legnagyobb sztárja, Johann Cruyff egy labdával tesztelte a pályán az új edzőt: izomból passzolt felé, de Kovács könnyedén kezelte le a labdát, kiállva a próbát. Talán ez a két momentum is közrejátszott abban, hogy Kovács indulása zökkenőmentes legyen az Ajaxnál.

Az átvett örökségnek volt súlya, hiszen az Ajax 1970-ben megnyerte a BEK-et, de egy év múlva csak második lett a holland bajnokságban. Kovács nagy eredmények nélkül érkezett 1971-ben, az Ajax tulajdonosai azonban bíztak benne, a szerződtetésének persze volt olyan értelmezése is, hogy olcsó volt. Kovácsnak ráadásul a keresetéből vissza kellett utaljon Romániának, ez volt akkor a szokásjog. Ceaușescu nem is akarta megakadályozni szerepvállalását, ugyanis Kovács jó viszont ápolt a diktátor feleségével.

Kovács vezetésével az Ajax 1972 és 1973-ban is megnyerte a BEK-et, előbbin 2-0-ra nyertek az Interrel szemben, utóbb pedig 1-0-ra a Juventus ellen. Ő is duplázott, ahogy Guttmann a Benficával.

Kovács István 1973-ban (alsó sor, balról a harmadik)

Kovács István 1973-ban (alsó sor, balról a harmadik)

Fotó: Central Press / Getty Images Hungary

Tíz esztendő kellett, hogy ismét jó irányban fejlődjön a világ labdarúgása, és a védekezést felülmúljuk. A látványos támadó futballhoz keresi mindenki az utat. A klubok vezetőiben még mindig előjön a félelem, hogy jobb nem kikapni, de a játékosok már lázadoznak. Ki akarnak bontakozni, nem pedig alkalmazkodni a vak fegyelmű védekezéshez. Mi ennek a korszerű futballnak az alapja? Hogy mindenki tudjon védekezni és támadni egyaránt, poszttól függetlenül. Már a kiválasztásnál arra kell törekedni, hogy ilyen alanyok kerüljenek a csapatokhoz. A többi csak mese. Az Ajaxnál hetente kétszer legalább a fejjátékot gyakoroltatjuk. Minimum 178 centi, 78 kilós játékosokat kerestek, akik elbírták, hogy a térdig érő sárban is jól játszanak az év 7 hónapjában. Sikerült Cruyff-fal és Keizerrel megértetnem, hogy kivételes képességeiket a csapat érdekei vetik alá, még tüneményesebbek lesznek. De főként: hasznosabb lesz a játékuk. A gyémántból briliáns lett. Úgy csiszoltam. Azt hiszem, nem hat dicsekvésnek, de én megnyitottam az egyéni kezdeményezés csapját. Szétfeszítettem a sablonokat, megadtam a lehetőséget az egyéni tehetség szerinti játékra. Neeskens és Hulshoff nőtt fel hozzájuk

– ezt a Népsportnak nyilatkozta.

25-30 ajánlata volt az Ajaxszal elért sikerei után, végül a franciákét fogadta el 1973-ban, ahol szövetségi kapitány lett, igaz, nem valami sikeres. Megteremtette viszont azt az edzőközpontot, amit a mai napig csodál a világ Clairefontaine-ben. Az egységes szakmai elvek pedig kihozták az első nagy francia csapatot, ami Platini vezetésével 1984-ben Európa-bajnokságot nyert.

Amikor Jacques Chirac elnök 1995-ben értesült Kovács halálhíréről, megszakította a kormányülést, hogy felállhasson az edző tiszteletére.

Akit a duplázó Kovács is irigyelt

1986-ban Sevillában Kovács tanítványa, Jenei Imre nyerte meg a legrangosabb európai trófeát a Barcelona ellen. A Steaua volt az első kelet-európai csapat, amelyik a kontinens legjobbja lett.

Az ünneplésen ittuk a pezsgőt a kupából, Pisti átölelt és azt mondta: irigyellek téged. Hogy? Te engem? Hiszen te kétszer nyerted meg. Igen, de én idegen csapattal. Mentoromnak tekintem, és nem felejtem el, hogy amikor megkérdeztem, hogy sikerült ilyen eredményekre jutnia, nagyon egyszerűen azt válaszolta: hagyom őket játszani. Én is ezzel próbálkozom. És még valami: fejleszteni kell a játékos pozitív vagányságát, a bevállaló készségét, de nem a sunyiskodó, csalafinta vagánykodást

– Jenei Imrétől van az idézet, aki a Steauával nyerte meg a BEK-et.

Jenei a szülővárosában, Aradon kezdett futballozni, még 20 éves sem volt, amikor a Steaua leigazolta. 1957-től tizenkét éven át játszott a hadsereg csapatában, 254 meccsen szerepelt, hétszer volt eredményes. Háromszoros bajnok lett, a válogatottban tizenkétszer lépett pályára, az 1964-es tokiói olimpián ötödik lett a csapattal. 35 éves volt, amikor megkapta a Steaua kispadját, ahova aztán nem kevesebbszer, mint hétszer tért vissza – az első fél szezon után egyből mennie kellett például. Az első meccsét 1972. augusztus huszadikán játszotta, a Marosvásárhelyt verték 4-2-re.

1984-ben már harmadszor tért vissza a Steauához. Stílusa akkorra forrott ki, és akkor volt olyan játékosanyag, amelyik képes volt megvalósítani az elképzelését, a gyors rövid passzos játékot.

<img id="kep_szerkfoto_image_34285411" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3428/34285/342854/34285411_bf081f8c1ecefe29be1851e7ec84311d_wm.jpg" alt="Puhl Sándor labdarúgó többször a világ legjobbjának választott játékvezető (b) Albert Flórián aranylabdás válogatott labdarúgó (b2) Buzánszky Jenõ az Aranycsapat egykori hátvédje a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
http://index.hu/sport/futball/2020/08/21/low_zsolt_spg_elodok_guttmann_kovacs_jenei_schwartz_puskas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Bayern München – Sevilla 1–1 – élő

Bayern München – Sevilla 1–1 – élő

A budapesti mérkőzést a rendező Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tesztnek szánja: arra kíváncsiak, hogy limitált számú …