2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Amikor 110 ezer zvezda-fanatikus zokogott a Fradi továbbjutásán

Hirdetés

Amikor 110 ezer zvezda-fanatikus zokogott a Fradi továbbjutásán

Már az Üllői úti első összecsapás sem volt piskóta! 1975. április 9-én, Kalocsán, a Forradalmi Ezred – valójában fegyház – társalgójában izgultuk végig az összecsapást mi, tizenegy hónapos katonai szolgálatunkat töltő előfelvételisek. Ahelyett, hogy ott tomboltunk volna a Népstadion 55 ezer nézője között… De hát az idő szerencsére a legkeserűbb emlékeket is megszépíti.

Ez már majdnem a ’76-os aranycsapat!

Az még nem a következő évben Dalnoki Jenő irányításával bajnokságot nyerő csikótizenegy volt, de már erősen hasonlított a Hajdu – Martos, Bálint, Rab, Megyesi – Nyilasi, Ebedli, Mucha – Pusztai, Szabó F., Magyar összetételű aranycsapatra. Főleg, hogy a mester már Jenő bácsi volt, és bár még Géczi Pista védett, de a védelem megegyezett a következő évi kvartettel, a fedezetpárban Mucha Jóska partnere a rutinos Juhász Pista volt, elöl pedig négyes fogat rohamozta Ognjen Petrovics kapuját a következő összetételben: Kelemen Guszti, Branikovits Laci, Máté Jani, Magyar Pista. Ebedli, Nyíl, Szabó Feri még sehol, Pusztai Laci majd a visszavágón száll be, ők majd a következő bajnokságban villognak. 

A Népsport a korszellemnek megfelelő bevezetővel indította tudósítását, néhai Varga Béla kollégának szavaival: „Az FTC öltözőjében nem olyan volt a kép, mint az általában a mérkőzések előtt lenni szokott. A játékosok csendesen ültek, senki sem tréfálkozott, alig-alig lehetett egy-egy szót, mondatot hallani. Nem csoda, hiszen a tét nem kisebb, mint a KEK-döntőbe jutás. A zvezda bezárkózott, és csak húsz perccel a kezdés előtt jelentek meg a játékosok az öltöző ajtajában…”

Hirdetés

A békebeli lazaság ide, tudósítói szabadság oda, a Fradi kapujához szögezte a zvezdát, és a 44. percben Magyar beadása után Máté átlépte a labdát, az érkező Branikovits pedig hét méterről – Varga Béla szavaival – „nagy nyugalommal” a hálóba továbbított. 

Addig már volt egy meg nem adott tizenegyes – Radovics állítólag kezezett a tizenhatoson belül, de a román bíró, Rainea továbbot intett –, majd szünet után bekeményítettek a jugók. Előbb Ratkovics lapos bombáját Géczi még kiütötte, de az 54. percben Baralics becsapta Martost, térdmagasságban beadott, és Szavics – megint csak Varga Béla megfogalmazásában – „senkitől sem zavartatva” a kapu jobb oldalába vágta a labdát.

A gól felpaprikázta a Fradit, a jugoszláv kapura nehezedő nyomás tovább erősödött – 12:1 volt a szögletarány, természetesen ide –, és a 77. percben Megyesi beadását Branikovits visszafejelte Magyar elé, aki 20 méterről, laposan bebombázta. 2–1-re győzött a Fradi.

Pokoli visszavágó: kiállítás, tizenegyes, orrtörés

Két hét múlva jött a visszavágó. Még leírni is hátborzongató: 110 ezer néző, a budapestihez képest kétszer akkora tömeg előtt, pedig a Népstadion 55 ezer szurkolója is olyan szám, amely manapság magyarországi klubmeccsen az álmok birodalmába tartozik. A belgrádi Marakanában akkor még állóhelyek is voltak, így jött össze az az irtózatos tömeg, amelyben persze magyarok is voltak – a Franzstadtból, de a Délvidékről is, szép számmal.

A Marakanát, vagy hivatalos nevén a Crvena zvezda Stadiont 1963-ban […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2022/10/04/amikor-110-ezer-zvezda-fanatikus-zokogott-a-fradi-tovabbjutasan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dráma a pályán, dráma a lelátón: a német és a belga válogatott is kiesett

Dráma a pályán, dráma a lelátón: a német és a belga válogatott is kiesett

Horvátország–Belgium Fotó: Ozan Kose / AFP Hirdetés Horvátország–Belgium Fotó: Michael Steele / Getty Images Hungary …