2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A vb-bronzérem sem volt elég a magyar öttusázónak az olimpiai részvételhez

Hirdetés

A vb-bronzérem sem volt elég a magyar öttusázónak az olimpiai részvételhez

Múlt héten a csengcsoui öttusa-világbajnokságon egyéniben Guzi Blanka ezüst-, Erdős Rita bronzérmet szerzett, a Bauer Blankával kiegészített magyar trió pedig csapatban (ami nem szerepel az olimpiai programban) világbajnok lett. Ahogyan erről akkor az Index beszámolt: az éremesőnek pikáns hozadéka van, tekintve, hogy a mind ez ideig olimpiai éremesélyesnek tartott Gulyás Michelle – 0 pontos lovaglással – a 18. helyen végzett, márpedig az írásban lefektetett válogatási elvek alapján nem felelt meg a párizsi küldöttség tagjai felé támasztott követelményeknek.

Gulyás Michelle a tavalyi krakkói Európa Játékokon elért hetedik helyezésével szerezte meg a nem névre, hanem nemzetre szóló párizsi kvótát, a vb-t követően pedig már három olyan magyar öttusázó hölgy volt, aki olimpiai indulási joggal rendelkezett. Az viszont biztos volt, hogy egyikük itthon marad, tekintve, hogy egy országból csak ketten szerepelhetnek az ötkarikás játékokon.

A csengcsoui vb után Erdős Rita, a Trion SC 22 éves sportolója az Indexnek azt mondta: reményei szerint a vb-bronzéremmel kiharcolta a kijutást a párizsi olimpiára

Hirdetés

„Nem volt könnyű összeszednem magam a tavalyi történések után, amikor szerintem igazságtalanul kihagytak a junior vb-csapatból. De a pszichológusom segítségével sikerült, és idén tavasszal és nyáron már jól ment a versenyzés” – nyilatkozta.

Erdős Rita a laser run női selejtezőjében az első World Urban Games utcai sportok világjátékán a Csepel-sziget bejárójánál fekvő Nagyvásártelepen 2019. szeptember 13-án

Erdős Rita a laser run női selejtezőjében az első World Urban Games utcai sportok világjátékán a Csepel-sziget bejárójánál fekvő Nagyvásártelepen 2019. szeptember 13-án

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Hozzátette: az egész vb-mezőnyben ő „kombizta” a legjobb időt, amivel a 13. helyről sikerült felfutnia a dobogóra.

Húsz nap alatt rohanta le az öttusavilágot az olimpiai favorit Bőhm Csaba, aki a csengcsoui 40 Celsius-fokos hőségben is érezte a fentről jövő segítséget. Benedek Gábor, Balczó András, Kelemen Péter, Mizsér Attila, Fábián László, Balogh Gábor, Horváth Viktor és Marosi Ádám után a magyar öttusasport kilencedik egyéni világbajnokaMiután a csapatversenyt is a mieink nyerték – Szép Balázs a második, Demeter Bence a 12. helyen végzett –, teljes lett a magyar férfiak sikere.

„Itt olimpia lesz, szükség van a tapasztalatra, a kiegyensúlyozottságra, amit Michelle az elmúlt három-négy évben hozott”

Alapesetben a szövetségi kapitány javaslatot tesz, a szakmai bizottság azonban múlt szerdán nem tudott egyértelmű döntést hozni, ezért maradt ez a feladat az elnökségre. A szövetség vezetője úgy fogalmazott, azt kellett átgondolni, kivel tud a magyar öttusa eredményesebb lenni, előrelépni, a kiutazó csapat tagjai kivel alkotnak nagyobb egységet, kik tudják egymást jobban motiválni.

„Nehéz döntés volt” – mondta Balogh Gábor. Hozzátette, hogy

titkos szavazáson alakult ki a végeredmény, és 9:2 arányban támogatták az elnökségi tagok Gulyás Michelle indulását Erdős Ritáéval szemben.

Balogh Gábor elárulta, hogy neki előzetesen is megvoltak az érvei, és ezeket meg is osztotta a sajtótájékoztató résztvevőivel. Szerinte egyik oldalon ott vannak a számok, az eredmények, a másikon meg az, hogy a döntés szívügy is. Az elnök azt mondta, hogy a válogatási elvhez az elnökségnek elvileg ragaszkodnia kell, de a szövetségben az elmúlt év végén új elnökséget választottak.

Ha én akkor itt lettem volna, amikor a válogatási elvet elfogadták, mást javasoltam volna.

Úgy vélte, hogy a világbajnoki szereplésnek túl nagy súlya volt, és egy elrontott lovaglást nem lehetett „helyettesíteni” más versenyen elért jó lovas eredménnyel – utalt arra, hogy Gulyás a vb-döntőben pont nélkül maradt a lovaspályán. Emlékeztetett rá, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/parizs/2024/06/24/parizs-2024-olimpia-ottusa-bohm-csaba-szep-balazs-guzi-blanka-gulyas-michelle-erdos-rita-kvota/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Harry Kane hatodszor is nekifut a döntőnek, hogy végre-valahára nyerjen egy trófeát

Bő egy éve foglaltuk össze Harry Kane vesszőfutását, kiemelve, hogy hiába vált az angol klub- …