2020. szeptember 18., péntekMa Diána napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.18. Diána Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A Tour de Hongrie-val megérkeztünk a világ bringasportjába

A Tour de Hongrie-val megérkeztünk a világ bringasportjába

Soha nem látott erősségű mezőny indul a koronavírus-járvány miatt újratervezett Tour de Hongrie-n, szombaton, a magyar kerékpáros körversenyen, ahol igazi bravúrnak számítana, ha újra dobogóra állnának hazai bringások. A hegyeken Valter Attila és Dina Márton azért újra megmutathatja erejét.

Az idei Tour de Hongrie-t eredetileg májusban, a Magyarországra is látogató Giro d’Italiával átfedésben rendezték volna, de a koronavírus-járvány a bringások versenynaptárát is átírta. A májusi TdH egyedülálló lehetőségnek tűnt, mivel a Girón kívül nem lett volna vele egy időben más többnapos verseny, vonzóvá válhatott a Tour de France-ra készülő nagyágyúknak is. A legerősebb ligából, a World Tourból nyolc csapat be is jelentkezett a magyar körre. Korábban csak a második vonalban szereplő klubok jöttek Magyarországra, ezért is óriási fegyvertény ez a szintlépés. 

A vírus miatt átrendezett és összesűrített versenynaptár már nem ígért feltétlenül kedvező helyet a TdH-nak, de nem lehet oka panaszra a szervezőknek, a világ legnagyobb versenyével, a Tour de France-szal egy időben rendezhetik meg a magyar kört. A Tour de France persze el is homályosíthatná magyar kistestvérét, de a szervezők is abban bíznak, hogy az Eurosporton jó műsorsávban leadott összefoglalók a tévék előtt marasztalhatják világszerte a bringára amúgy is fogékony nézőket.

Az új dátum nem tántorította el a World Tour-csapatokat, öt közülük, a Jumbo-Visma, a Mitchelton-Scott, a Trek-Segafredo, a CCC és a Israel Stat-Up Nation ott lesz a rajtnál.

Külön öröm, hogy kettőben magyar versenyző is lesz. A tavalyi TdH-n harmadik Valter Attila a CCC-vel érkezik, a lengyel csapatnál ő lesz az első számú versenyző, míg a sík szakaszokon Jakub Mareczkót támogatják a sprintekben. 

„Nagyon várom, hogy a hazámban versenyezzek, azt hiszem, nagyszerű verseny lesz, és a fő célom, hogy az összetett elsőségért harcoljak. Tavaly harmadik voltam, és bár idén keményebb lesz a verseny, magabiztos vagyok. Habár nem ez a legkeményebb vagy leghosszabb verseny, a World Tour csapatokkal magasabb szint, és sokkal többet követel majd, mint valaha”

– idézte Valtert csapata honlapja. Valternek az idei az első World Tour-szezonja, és már igazán komoly versenyeket is teljesített, a Lengyel körön is jól szerepelt, több szakaszon is a legjobbakkal együtt érkezett, és a Lombard körversenyen is tekert.

A másik magyar World Tour-bringás, Peák Barnabás a Mitchelton-Scott-tal érkezik. Peák is jó formában van, nemrég megnyerte az időfutam bajnokságot, és ő is megmutatta magát a Lengyel körön segítőként. Csapata elsősorban a Cseh körverseny győztesét, a hegyimenő Damien Howsont támogatja, míg a sprintekben Kaden Grovesra számítanak. 

Peák Barnabás

Peák Barnabás

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A tavalyi TdH-n Dina Márton szerepelt legjobban a magyarok közül, az összetett második helyét szerezte meg az Alberto Contador és Ivan Basso által vitt Kometa-Xstra bringása. Az idei körnek is nagy ambíciókkal vág neki, úgy vélte, hogy a magasabb szintű mezőny ellenére is van esélyük jó eredményt elérni. Dina a Tour de Hongrie-t legfontosabb versenyének nevezte, szerinte a Kékestetőn fog eldőlni a küzdelem. Tavaly ott másodikként érkezett meg az emelkedő végén.

A TdH-n idén elég kemény program vár a résztvevőkre, és már rögtön az első nap olyan szakaszt teljesítenek, ami leszelektálhatja a sárga trikóra esélyesek számát. A mezőny Esztergomból indul, majd három kört teljesít, mindháromszor Pilismarót felől felkaptatva a Dobogókőtől nem messze lévő Két-bükkfa-nyeregig. A maróti emelkedő hosszú, de nem igazán meredek, a legjobbak 30 kilométer per óra tempóval is felmennek rajta. Ezt a sebességet sokan nem fogják viszont már bírni a harmadik körre, de a végén egy jó lejtmenet is dönthet a 118 kilométeres szakaszról, amin 1963 méter a szintemelkedés.

Az esztergomi etap az eredeti tervek szerint nem a Tour de Hongrie elejére került volna, de a módosított dátum miatt is lett az a nyitány. Eisenkrammer Károly főszervező azt mondta, szerencsés egy Budapest közelében lévő etappal kezdeni, sok szurkolót megmozgathat, és azt sem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/bringa/2020/08/28/tour_de_hongrie_felvezeto_dina_marton_valter_attila_orszaguti_kerekpar_magyar_korverseny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Történelmi siker Dunaszerdahelyen: továbbjutott a DAC az Európa Ligában

Történelmi siker Dunaszerdahelyen: továbbjutott a DAC az Európa Ligában

Üres lelátók előtt lejátszott meccsen, harcos játékkal győzött a DAC a dunaszerdahelyi Mol Arénában – …