2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A tévé előtt ülve mikor érezhetjük úgy, hogy mi vagyunk Ronaldo?

Hirdetés

A tévé előtt ülve mikor érezhetjük úgy, hogy mi vagyunk Ronaldo?

Az első profi labdarúgó-bajnokságot 1888-ban alapították Angliában. Ez azt jelenti, hogy több mint 130 éve kíváncsi az ember, hogy mi történik a pályán. Annak idején egy módja volt, hogy a szurkoló élőben élhesse át a küzdelmeket: ki kellett mennie a meccsre, ha pedig erre nem volt lehetősége, a másnapi újságban elolvashatta a történéseket. 1921-ben megváltozott a sporttörténelem, amikor az első focimeccset élőben közvetítette a rádió. 1946-ban pedig újabb mérföldkőhöz érkezett a labdarúgás, amikor egy mérkőzésről élő televíziós közvetítést sugároztak. Azóta ugyan kisebb-nagyobb újítások érkeztek a tévés közvetítésekhez, mint a színes kép, az egyre jobb minőségű kamerák vagy a lassítások, de sokáig úgy tűnt, már csak a kis javítások és csiszolások maradtak a közvetítésekre, egyszerűen már nincs mit újítani. 

Pedig egészen logikus lenne, hogy az utóbbi tíz évben felfutó akciókamerák is helyet kapjanak a labdarúgó-mérkőzések közvetítésében. Ha a lakossági használatra már tökéletesen működnek a POV (point of view) kameraszögek, a futballban mikor kerülnek elő ezek az apró, egészen új nézőpontba helyező eszközök, melyek leginkább az extrémsportokon keresztül váltak mainstreammé?  

Mivel a labdarúgás egy sokmilliárd dolláros piac, a csapatok és a bajnokságok tudják, hogy nem szabad a babérjaikon ülni, hanem folyamatosan fejleszteniük kell. Így volt ez nemrég az FC Kölnnél is. A német első osztályban szereplő klub egy olyan irányba tapogatózott, ami újabb mérföldkövet jelenthet a labdarúgás televíziós közvetítésében. 

Hirdetés

Van egy komoly bökkenő

Több újítást is tesztelt a Köln és technikai partnere az AC Milan elleni barátságos mérkőzésén idén nyáron. Például a szurkolók egy telefonos app segítségével tájékozódhattak arról, hogy melyik büfénél mekkora a sor, vagy melyik mosdó a legkevésbé zsúfolt. Ám ennél egy sokkal érdekesebb dolgot is kipróbáltak a német első osztályban szereplő klubnál, amely könnyen lehet, hogy újabb mérföldkövet jelenthet a labdarúgás televíziós közvetítésében. 

ugyanis két játékos és a játékvezető mellkaskamerát és mikforont viseltek, amelyek sosem látott felvételeket rögzítettek.

Sokak számára nosztalgikus lehet belenézni a testkamerás felvételekbe, könnyen támadhat olyan érzésünk, hogy a 2008-as Nike „Take it to the Next Level” reklámot nézzük, amelyet Guy Ritchie rendezett, és csak testkamerás felvételekből van összevágva. 

Szakértők szerint azon kívül, hogy egy teljesen új szögből nyerhetünk betekintést a focimeccsekbe, ez új nézőket is hozhat a labdarúgásnak. Főleg a fiatal generációra céloznak ezzel, melyet megfoghat a „videójáték nézet”, és a közösségi-médiában is óriásit futhat egy-egy jól kivágott belső kamerás felvétel, vagy egy pályán folytatott érdekes párbeszéd. Utóbbiból a koronavírus-járvány alatti lezárások során már sokat hallhattak a nézők, amikor üres stadionokban mérkőztek meg a csapatok. Sőt, kifejezetten igény mutatkozott arra, hogy a szurkolók hallják a pályán elhangzó, olykor zseniális dolgokat. Emellett a VAR-szobában elhangzottak is érdeklik a nézőket, főleg ha hosszú perceken át áll a játék a videóbíró használata miatt. 

<img id="kep_szerkfoto_image_45544106" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4554/45544/455441/45544106_9dcbf48a654386eb8753c24347563271_wm.jpg" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2022/10/04/testkamera-fejkamera-labdarugas-formula-1-belso-nezet-pov/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dráma a pályán, dráma a lelátón: a német és a belga válogatott is kiesett

Dráma a pályán, dráma a lelátón: a német és a belga válogatott is kiesett

Horvátország–Belgium Fotó: Ozan Kose / AFP Hirdetés Horvátország–Belgium Fotó: Michael Steele / Getty Images Hungary …