2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A szárazföldi szörf hódít az olimpián is

Hirdetés

A szárazföldi szörf hódít az olimpián is

A gördeszkázás gyökerei az 1940-es évek végére és az 1950-es évek elejére nyúlnak vissza Kaliforniában, ahol a szörfösök a szárazföldön kerestek módot a szörfözésre, amikor az óceán hullámai túl laposak, tehát sportolásra alkalmatlanok voltak. Ezek a korai gördeszkások, akiket „járdaszörfösöknek” neveztek, görkorcsolya kerekeket erősítettek fadeszkáikra, létrehozva ezzel a gördeszka kezdetleges változatát. 

A gördeszkázás első kereskedelmi fellendülését az 1960-as évek jelentették. Az olyan cégek, mint a Makaha és a Hobie elkezdték a gördeszkák tömeggyártását, és a sport egyre népszerűbbé vált az egész Egyesült Államokban. Ez a kezdeti fellendülés azonban rövid életű volt, és az 1960-as évek közepére a biztonsági aggályok, valamint a deszkatervezési innováció hiánya miatt az érdeklődés alábbhagyott.

Az 1970-es évek  a gördeszkázás reneszánszát hozta, ami nagyrészt két kulcsfontosságú fejlesztésnek volt köszönhető: a poliuretán kerekek bevezetésének és a kicktail feltalálásának. A Frank Nasworthy által kifejlesztett poliuretán kerekek a korábbi agyag- vagy fémkerekekhez képest jobb tapadást és simább gördülést biztosítottak. A Larry Stevenson által bevezetett kicktail pedig bonyolultabb trükköket és manővereket tett lehetővé. Ebben az időszakban épültek meg az első gördeszkaparkok is, amelyek a gördeszkások számára külön helyeket biztosítottak, ahol csiszolhatták tudásukat.

Hirdetés

Az 1970-es években alakult meg a Zephyr Team vagy Z-Boys, a kaliforniai Venice-ből származó szörfösök csoportja, akik agresszív, szörf ihlette stílusukkal forradalmasították a gördeszkázást. Innovatív technikáik és merész mozdulataik új izgalmi szintet hoztak a sportágba.

Az 1980-as években a sportág újabb fellendülést élt meg az utcai gördeszkázás népszerűségének köszönhetően. Olyan neves képviselői, mint Rodney Mullen és Tony Hawk, feszegették a gördeszkázás határait, sorra találták ki az új trükköket és stílusokat. A rétegkultúra pedig elkezdte befolyásolni a divatot, a zenét és a médiát, a gördeszkás magazinok és videók kulcsfontosságúvá váltak a sport népszerűségének terjesztésében.

Az 1990-es években és a 2000-es évek elején folytatódott ez a tendencia, a gördeszkázás globális jelenséggé vált. Az 1995-ben elindított X Games jelentős platformot biztosított a profiknak, és szélesebb közönséghez juttatta el a sportágat. Az iparágban érdekelt cégek fellendültek, és a sport hatása a mainstream kultúrában is megmutatkozott. 

Tony Hawk egyike azoknak a profi gördeszkásoknak, akik segítették bevezetni a sportágat a mainstreambe. Hawk a sportág meghatározó alakja, profiként ő volt az első, aki sikeresen végrehajtotta a 900-as trükköt, amely nagy kihívást jelentő, két és fél légköri fordulatból álló trükk. Hawk hatása túlmutat sportteljesítményein; jelentős befolyást ért el a „Tony Hawk’s Pro Skater” című videojáték-franchise-ával is, amely számtalan embert inspirált a sportág kipróbálására. 

Tony Hawk gördeszka legenda egy manővert mutat be a BOWL-A-RAMA 2018 eseményen a Bondi Beach-en Sydneyben, Ausztráliában.

Tony Hawk gördeszka legenda egy manővert mutat be a BOWL-A-RAMA 2018 eseményen a Bondi Beach-en Sydneyben, Ausztráliában.

Fotó: Don Arnold / Getty Images Hungary

A gördeszka olimpiai szereplése jelentős mérföldkő a sportág számára

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/parizs/2024/05/28/gordeszka-szorf-olimpia-parizs-2024-budapest-sanghaj/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rossi: Azért jutottunk ki az Eb-re, mert kiérdemeltük, szeretnénk örömet szerezni a magyar szurkolóknak

Szokás szerint először a futballisták kapták meg a szót. Nego Loic az elmúlt héten a …