2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A Stalingradban kezdte, róla nevezték el a futball legpimaszabb mutatványát

Hirdetés

A Stalingradban kezdte, róla nevezték el a futball legpimaszabb mutatványát

Ahogy azt egyik korábbi Eb-történeti írásunkban már körbejártuk, a labdarúgó-Európa-bajnokságok fogantatása a régmúltba nyúlik vissza, a húszas-harmincas évek Európa-kupa elnevezésű tornája volt a mai Eb-k őse. Ez a valóságban egy közép-európai szériát jelentett, ami cseppet sem meglepő, hiszen a világfutball epicentruma akkoriban a Duna mentén volt: Bécsben, Budapesten, no meg az egykori Osztrák–Magyar Monarchia csatolt részeiben, Prágában és a valaha szintén Habsburg-birtoknak számító Észak-Itália régióiban, Lombardiában és Piemontban. 

Aztán telt-múlt az idő, lepergett a második világháború, és Henri Delaunay kezdetben féltékenységből elutasított 1927-es kezdeményezése bő harminc évvel később mégis szárba szökkent.

1960 és 1964: Lev Jasin bűvöletében

A közvetlen előzmény az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA megalakulása volt 1954. június 15-én, amelynek első főtitkára a folytonosság jegyében maga Henri Delaunay lett. Delaunay természetesen azzal a céllal hozta létre az UEFA-t, hogy záros határidőn belül útjára induljon az Európa-bajnokságok sorozata. Sajnálatosan azonban az alapító atya egy év múlva, 1955-ben meghalt, és ez egy kicsit megakasztotta az ígéretesen induló folyamatot. Ezért vagy nem ezért, az új versenyforma a keresztségben az Európai Nemzetek Kupája nevet kapta, a torna zárószakaszát, a négyes döntőt pedig Franciaországban rendezték. 

Ahová Magyarország nem jutott el. A negyeddöntőben a csodakapus Lev Jasin vezérelte Szovjetunió Moszkvában 3:1-re, a Népstadionban 1:0-ra legyőzte a Göröcs, Albert, Tichy belsőhármast felvonultató, Baróti Lajos vezette magyar tizenegyet, és ezzel véget vetett a mieink reményeinek. 

Hirdetés

Az 1960. július 6. és 10. között lejátszott négyes döntőnek Franciaország, a Szovjetunió, Csehszlovákia és Jugoszlávia volt a résztvevője, a két helyszín a párizsi Parc des Princes és a marseille-i Stade Vélodrome volt. Az aranyéremért Jugoszlávia és a Szovjetunió csapott össze, a franciákat a jugók 5:4-re legyőzték az elődöntőben, nem kismértékben azért, mert az 1958-as vb-n bronzérmes házigazda már nélkülözte világsztárjait, Just Fontaine-t, Raymond Kopát és Roger Piantonit. Pedig a 75. percben még 4:2-re vezettek a gallok…

A szovjetek döntőbe jutása, a csehek felett aratott 3:0-s győzelem azért volt meglepő, mert északi szomszédaink két év múlva vb-döntőt játszottak, és a legjobbak – Masopoust, Kvasnak, Popluhár és leginkább Schrojf kapus – már ott voltak a Parc des Princes zöld gyepén. 

Jasin azonban kivédte a szemüket, ahogy a döntőben (2:1 hosszabbítás után) a jugókét is, és így a szovjeteké lett az első trófea.

A második is majdnem, hiszen Jasin ezúttal is remekelt. Az elődöntőben 3:0-ra verték a szovjetek a dánokat, a csodakapus lehúzta a rolót, ám a döntőben az aranylabdás Luis Suárez vezérelte spanyolok Pereda és Marcelino góljaival 2:1-re győztek a Santiago Bernabéu Stadionban.

A mieinknek a bronzmérkőzés jutott

Bene Ferenc és Novák Dezső (2) góljaival 3:1-re legyűrtük hosszabbításban a dánokat a Camp Nou 3869 nézője előtt. 

1968: pénzérme a zuhanyrács alatt

Az 1968-as Eb-t először rendezték Európa-bajnokság néven. Magyarország a selejtező csoportját megnyerte, ennek köszönhetően már csak egyetlen lépcsőfokot kellett sikeresen venni. Mit tesz isten, ezúttal is a Szovjetunió ellen. Persze hogy elbuktunk, Sós Károly volt a szövetségi kapitány, aki Mészölyt és Solymosit állandóan összekeverte, Göröcs Titit meg következetesen Tichynek szólította, Fatér Károly kapust meg Faternek… (Ahogy Kabos Gyula Hyppolitot Hippodromnak, végtére is a Hippodromnak volt értelme, a Hyppolitnak meg nem.) Mindegy is, a szovjetekkel ezúttal sem bírtunk, a hazai 2:0 után a Luzsnyikiban 3:0-ra kikaptunk, és 3:2-es összesítéssel kiestünk. 

A végküzdelmeket ezúttal Olaszországban rendezték, az első elődöntőt a házigazda a Szovjetunióval vívta. Nem esett gól, a hosszabbítás sem hozott döntést, ezért pénzfeldobás döntött arról, ki vívja a finálét. 

Az öltözőben a nyugatnémet Kurt Tschenscher játékvezető elővett egy pénzérmét, és néhány UEFA-funkcionárius, no meg a partjelző Zsolt István jelenlétében feldobta. Albert Seszternyov, a szovjet csapatkapitány a fejet, Giacinto Facchetti, az olasz cséká az írást választotta.

Csakhogy az érme begurult a zuhanyzó rácsa alá, onnan nem sikerült kikotorni. Még egy érmét feldobott a bíró, és az írás lett, Itália jutott a döntőbe.

Zsoltnak, a Nemzeti Színház ügyelőjének azonban volt érzéke a drámához. Miután mindenki kiment az öltözőből, ő még ott maradt, és felfeszítette a rácsot. Alatta ott pihent az eredeti pénzérme.

Fej volt…

Az Olaszország–Jugoszlávia-döntő ezek után szinte már nem is volt érdekes… Mindenesetre Gigi Riva és Pietro Anastasi góljaival 2:0-ra győzött a házigazda, és ezzel az első hivatalos Európa-bajnok lett.

1972: nyugatnémet főpróba a hazai vb előtt

Az 1972-es Európa-bajnokság a magyar futball történetének egyik legfurább fejezete. Bejutottunk a négyes döntőbe – mindmáig utoljára –, ott viszont a szovjetektől, majd a bronzmeccsen a belgáktól is egy góllal kikaptunk, így

negyedikek lettünk. Amit akkoriban a közvélemény és a szaksajtó is óriási kudarcként élt meg.

Ma viszont garantáltan mennybe mennének Szoboszlaiék egy ilyen eredmény után.

Hiába, no. Tempora mutantur et nos mutamur in illis.

No de a döntő! Amit a nyugatnémetek földöntúli játékkal nyertek meg 3–0-ra a szovjetek ellen Gerd Müller (2) és Herbert Wimmer góljaival. Érdemes leírni az NSZK válogatottjának összeállítását, amely majdnem megegyezik a két évvel később vb-t nyert […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/eb/2024/05/03/labdarugo-europa-bajnoksag-eb-1960-1964-1968-1972-1976-negyes-torna-tortenelem-antonin-panenka/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bejelentették a Bayern München új vezetőedzőjét

A legutóbbi Bundesliga-idényben mindössze a harmadik helyen záró Bayern München hivatalos honlapján számolt be a …