2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A skótok sztárja a „sárga földig” issza magát, ha legyőzik Magyarországot

Hirdetés

A skótok sztárja a „sárga földig” issza magát, ha legyőzik Magyarországot

Steve Clarke, a skót válogatott szövetségi kapitánya nagyot kortyolt, miközben az egyik újságíró emlékeztette, a torna előtt állandóan azt emlegette, a csoportban négy pont megszerzése a cél. Most pedig itt állnak a cél kapujában:

Fontos leckéket kellett megtanulnunk az elmúlt években, de hiszek abban, hogy megfelelően felkészültünk erre a tornára ahhoz, hogy ez a cél összejöhessen. Az elmúlt napokban rengeteg energiát fektettünk a regenerációra, a felkészülésre. Bízom abban, hogy vasárnap összeáll minden eleme a kirakósnak.

A magyar válogatottat labdával és labda nélkül is veszélyesnek nevezte a tréner, főleg a pontrúgásoknál. „Két hasonló erősségű csapatról van szó szerintem, hasonló rendszerben, stílusban futballozó együttesekről. Bízom abban, hogy a miénk lesz vasárnap egy picivel erősebb” – mondta optimistán. 

Hirdetés

Clarke arról is beszélt, az elemzőcsapatuk nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy profilozzák Szoboszlait, de nem pusztán azért, mert róla jelenik meg a legtöbb újságcikk a magyar játékosok közül, hanem azért is, mert a legtöbbször ő volt játékban a selejtezők alatt.

„A drukkereknek és a játékosoknak is csak annyit tudok mondani holnapra, a három pontra kell koncentrálni, semmi másra. Ha ez megvan, a többi adja majd magát, remélhetőleg ezzel tovább fogunk tudni menni a csoportból. Ha így lesz, és történelmet írunk, az a ráadás. Az alap a győzelem kell legyen – ezért kell mindent megtennünk” – tekintett előre Clarke.

„Óriási eredmény már maga a részvétel is ezen a tornán. Nem gondolom, hogy hatalmas nyomás lenne rajtunk, elvégre 1998 óta ez az első jelentős tornánk, amely során átjöhettünk a csatorna ezen oldalára. Érdemes megnézni a szurkolóinkat, hogy mennyire élvezik az egészet, mi is csak hasonló érzésekről tudunk beszámolni. Biztos vagyok benne, hogy az otthoni ötmillió is nagyon élvezi. Szeretnénk nekik minél több örömet szerezni a folytatásban is” – fogalmazott a Stuttgart Aréna médiatermében a 60 éves szakvezető.

Az unokatestvérek már nyertek 

„Egy győzelem szó szerint a mindenséget jelentené számunkra – kezdte saját részét a sajtótájékoztatón John McGinn, az Aston Villa és a skót válogatott középpályása. – Olyan elképesztően jól viselkedtek a szurkolóink – nem tudom, hogy sikerült ez ennyi alkohol mellett –, de látjuk, hogy nem volt semmiféle rendbontás, miközben remek hangulatot teremtettek, és feledhetetlen élményeket gyűjthettek. A himnuszunk sosem szólt talán olyan szépen, mint a legutóbbi mérkőzésünkön.”

A 29 esztendős játékos elárulta, különleges számára a párosítás, ugyanis unokatestvérei Magyarországon élő, skót–magyar kettős állampolgárok. Elmesélte, sokat beszéltek is egymással, miután kialakult a csoportbeosztás.

Amikor a sorsolást megtudtuk, az unokatestvérem egyből hívott. A fiúk Skóciában születtek, félig magyarok, félig skótok, most pedig Skóciában élnek. Egyikük nekünk, másikuk a magyaroknak szurkol, nekik ez egy win-win helyzet. Nagyon jó, hogy egy vezetéknevünk van, a helyi iskolában is nagyon menők azzal, hogy a rokonaim. Ez egy extra töltete a meccsnek számomra, a családom számára, de persze a lényeg a továbbjutás.

Hangsúlyozta, a második meccsre, a Svájc ellen nyújtott játékukra akarnak építeni. A németek elleni bizonytalanságot szerinte minden szempontból ki tudták küszöbölni, reméli, így lesz ez vasárnap is.

„Valóban, rég lőttem gólt a válogatottban. Kevés fantasztikusabb dolgot tudok elképzelni, mint hogy holnap gólt lőjek. De tudom, nem én vagyok az első számú felelős ezért, ahogyan azt is, hogy lesz lehetőségem, ahogyan a csapattársaimnak is. De hangsúlyozom, a legfontosabb, hogy gólt tudjunk szerezni. Akkor mi lehetnénk az első skót válogatott, amely továbbjut egy csoportkörből az Európa-bajnokságon. Az ilyen meccsek szereplőit hősként emlegetik, jó lenne hőssé válni.”

„Leinnám magam a sárga földig” – felelte arra a kérdésre, mit jelentene számára, ha a klubszezonja, az Aston Villával elért Bajnokok Ligája-indulás után az Európa-bajnokságon is ilyen bravúrosan szerepelne a válogatottal.

Kifejtette, bízik abban, hogy a keretük elbírja majd a holnapi ki-ki meccsel együtt járó nyomást. Szerinte ilyen szempontból nem is feltétlenül a topligás múlt, inkább a nemzetközi kupaporondon megszerzett rutin jelenthet segítséget nekik. 

Európa nagy része valószínű nem hitt abban, hogy reális esélyünk lesz a továbbjutásra, most pedig itt vagyunk a kapujában. Azt gondolom ez a válogatott tornák egyik lényege: megcáfolni közösen az esélyeket a hazánkért.

Hangsúlyozta, Skócia az elmúlt időszakban sokkal jobb csapattá vált, és az Eb-n is bizonyította a tartását azzal, hogy a katasztrofálisan sikerült nyitómeccs után reális esélye volt a győzelemre is Svájc ellen a csoportkör második fordulójában. 

A tét óriási. A rivális csoportok alakulása miatt szinte biztosnak látszik, hogy az a csapat, amely vasárnap nyer Stuttgartban, ott lesz a legjobb tizenhat között a német kontinensviadalon. A skótok esete valamivel egyszerűbb is, négy megszerzett ponttal ugyanis még egyszer sem ragadt válogatott a csoportkörben 24 résztvevős Eb-n. De három ponttal a mieink is legalább három csoportharmadikat megelőzhetnek a papírforma alapján, azaz jó esély kínálkozna a továbbjutásra – noha a sorsunk továbbra sem lenne a saját kezünkben. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/eb/2024/06/22/labdarugo-europa-bajnoksag-skocia-steve-clarke-varakozasok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Harry Kane hatodszor is nekifut a döntőnek, hogy végre-valahára nyerjen egy trófeát

Bő egy éve foglaltuk össze Harry Kane vesszőfutását, kiemelve, hogy hiába vált az angol klub- …