2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A Portugália elleni vereség szinte semmissé tette az Izland elleni két pontot

Hirdetés

A Portugália elleni vereség szinte semmissé tette az Izland elleni két pontot

Borzasztó kezdés

Az Izland elleni győzelem után ismét nagyon fontos mérkőzés várt a magyar férfi kézilabda-válogatottra Portugália ellen. Azt már a szombati siker után tudtuk, hogy az ott megszerzett két pont sokkal kevesebbet érhet, ha nem jön össze a győzelem a luzitánok ellen.

Borzalmasan kezdődött a találkozó. Sipos Adriánt teljesen jogosan állította ki piros lappal 48 másodperc után a nemrég bundabotrányba keveredő északmacedón Nacsevszki, Nikolov bírópáros, miután brutálisan arcon találta a 17 éves Francisco Costát, aki egyébként a mérkőzés legjobbja lett hat góllal. A portugál játékosok ezután is többször maradtak a földön egy-egy magyar szabálytalanság után, és mind védekezésben, mind támadásban azt lehetett érzékelni, hogy lassabban mozognak Chema Rodríguez játékosai.

Az ellenfél kapusa, Miguel Ferreira elképesztő formában kezdte a mérkőzést, az első négy magyar próbálkozást megfogta, és Bánhidi Bence révén csak 6 perc és 48 másodperc után sikerült megszerezni az első találatot, majd a 15. percben a másodikat. Ekkor viszont az ellenfél már hét találatnál járt.

A portugál válogatott védekezésben már az elejétől kezdve tömörült belül, és szinte tökéletesen semlegesítették Bánhidit, az átlövőinket is, valamint a kettő közötti kapcsolatot.

Hirdetés

Az egysíkú, kiszámítható és lassú támadójáték eladott labdákban és technikai hibákban is megnyilvánult, az ellenfél pedig indítás- és üres kapus gólokat tudott szerezni.

Ferreira teljesítménye sem akart alábbhagyni, az első negyedórában kilenc lövésből nyolc védést mutatott be, a jellemzően félmagas magyar lövések pedig szintén az erőnléti hiányosságokra utaltak, ahogyan az is, hogy nem ismertük fel a tiszta helyzeteket.

Rodríguez Pedro az elején lerohanásnál például nem adta középre a labdát az érkező Szita Zoltánnak, hanem egyedül tört kapura rosszabb szögből és a védőtől zavartatva, a lövés pedig végül kimaradt. A másik, hogy a tömörülő portugál védekezésben a szélsővédők rendre fölzártak kettes pozícióba, és óriási területek maradtak a szélen.

Az első félidőben mindössze egyetlen próbálkozásunk volt innen,

illetve egy figuránk, aminek a végén Bodó Richárd tiszta ziccerben dobott kapufát.

A szünetre 16–9-es portugál vezetéssel vonulhattak a csapatok, innentől kezdve pedig a reális cél az lehetett, hogy szűkebb vereség legyen a vége, és ezáltal a csoport második helyét a körbeverés alapján megszerezzük. Ehhez azonban szintén óriási javulásra lett volna szükség, még úgy is, hogy az ellenfél sem játszott jó formában.

Miguel Ferreira, a portugál válogatott kapusa a Magyarország-Portugália-mérkőzésen a svédországi Kristianstadban 2023. január 16-án

Miguel Ferreira, a portugál válogatott kapusa a Magyarország-Portugália-mérkőzésen a svédországi Kristianstadban 2023. január 16-án

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Nem sikerült faragni a hátrányból

A második játékrészben – valószínűleg Chema félidei utasításainak köszönhetően – egyre többet játszottuk szélre a labdát, ahonnan nagy szögből lőhetett Pedro és Bóka Bendegúz is. Ők azonban rengeteget hibáztak, előbbi öt lövésből mindössze egyszer talált a kapuba.

A luzitánok részéről valószínűleg teljesen tudatos volt ez a védekezés. Tisztában voltak vele, hogy a magyar válogatott a beálló- és átlövőpozíciókból, valamint a kettő közötti kapcsolatból veszélyes, és szinte mindent ott akar megoldani.

Azok után, hogy Ferreira elképesztően védett, még nagyobb magabiztossággal tudtak tömörülni középen, hiszen ha valahonnan, akkor a szélről, kisebb szögből kell hagyni az ellenfelet lőni.

Ez a számítás bevált, főleg úgy, hogy Chema azzal taktikai hibát vétett, hogy a két kimaradó az említett két szélső cseréje volt, így egy-egy szélsővel volt muszáj végigjátszanunk ezt az összecsapást is. A döntés főleg annak fényében megkérdőjelezhető, hogy Bujdosó Bendegúz helyére például az a Leimeter Csaba került harmadik jobbátlövőként, aki továbbra sem került pályára a világbajnokságon.

A második játékrész sem indult jól, az ellenfél nagyon gyorsan tudta még egy góllal növelni a félidei hétgólos különbséget. A negyvenedik perc táján csillant föl halvány reménysugár a visszakapaszkodásra, amikor 19–13-nál két kivédekezett támadás után is gólszerzési lehetőségek adódtak.

Ebben nagy szerepe volt Székely Mártonnak, aki kijelenthető, hogy egyedüliként nyújtott jó teljesítményt a magyar együttesből. Bár Ferreira volt a mérkőzés sztárja 15 védéssel, Székely ehhez képest csak kettővel kevesebbet, 13-at mutatott be, a 33 százalék pedig szintén kifejezetten jó mutatónak számít.

Székely Márton a Magyarország–Portugália-mérkőzésen a svédországi Kristianstadban 2023. január 16-án

Székely Márton a Magyarország–Portugália-mérkőzésen a svédországi Kristianstadban 2023. január 16-án

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A helyzeteket azonban kihagytuk, és visszaállt a hét-nyolc gólos differencia, amit előfordult, hogy még egy találattal meg tudott toldani a portugál csapat. A második játékrészt sem sikerült megnyerni, így a vége 27–20-as vereség lett, ami azt jelenti, hogy a magyar válogatott csoportharmadikként, Portugália pedig első helyen jutott a középdöntőbe.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/kezilabda/2023/01/17/kezilabda-vilagbajnoksag-magyarorszag-portugalia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szoboszlaiék volt edzője lett a belgák új szövetségi kapitánya

Szoboszlaiék volt edzője lett a belgák új szövetségi kapitánya

A Belga Labdarúgó-szövetség számolt be hivatalosan a hírről, miszerint Domenico Tedescót nevezték ki a válogatott …