2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A „perzsa gepárd” új határokat feszegethet

Hirdetés

A „perzsa gepárd” új határokat feszegethet

A sportmászás mint hivatalos verseny a 20. század végén kezdődött, a sziklamászás szerelmeseinek kalandvágyó tevékenységéből fejlődött ki. Az első elismert sportmászóversenyre 1985-ben került sor az olaszországi Bardonecchiában, ami a sportág strukturált és versenyszerű megközelítésének kezdetét jelentette. A sportmászás felvétele a 2020-as tokiói olimpiára jelentős mérföldkövet jelentett, amely a sportágat globális színpadon mutatja be, és a hegymászók új generációját inspirálja.

Az olimpiáig vezető út kiterjedt lobbizással és a sportág egyetemes vonzerejének bizonyításával járt. Az olimpiai bemutatkozás kombinált formában zajlott, mindhárom sportágban tesztelve a sportolókat, és széles körű elismerést váltott ki, megszilárdítva a sportmászás helyét a jövőbeli játékokon. 

Az idei párizsi olimpián is biztos a helye, a bejutást biztosító kvalifikációs sorozat első állomása Sanghajban volt, a második állomás, ami június 20. és 23. között a budapesti Ludovika Campuson  esedékes – lehetőséget biztosít, hogy a magyar közönség is láthassa a világ legjobb mászóit, és természetesen, hogy a mászok megszerezhessék a helyüket Párizsban.

Hirdetés

A világranglista első helyén a kínai Vu Peng van, akinek csúcsra vezető útja szülővárosában kezdődött, ahol egy helyi mászóteremben ismerkedett meg a sporttal. Természetes hajlama a gyorsaságra és a mozgékonyságra hamar kiemelte őt társai közül. Vu szenvedélye a hagyományos kínai kalligráfia, gyakran gyakorolja a kikapcsolódás és a mentális összpontosítás egyik formájaként.

Jobbra az iráni Reza Alipour Shenazandifard és balra a kínai Vu Peng versenyez a sportmászás férfi gyorsasági negyeddöntőjében a sanghaji olimpiai kvalifikációs sorozat harmadik napján.

Jobbra az iráni Reza Alipour Shenazandifard és balra a kínai Vu Peng versenyez a sportmászás férfi gyorsasági negyeddöntőjében a sanghaji olimpiai kvalifikációs sorozat harmadik napján.

Fotó: Lintao Zhang / Getty Images Hungary

Egy másik híres alakja a sportágnak, az egykori világrekorder, az Indonéziából származó Veddriq Leonardo, a  hegymászás útjára fiatalkorában lépett rá, szülőföldje, Indonézia zord terepe és hegymászókultúrája inspirált. Leonardo áttörése akkor következett be, amikor megdöntötte a gyorsasági mászás világrekordját, ami a nemzetközi reflektorfénybe repítette. Veddriq ismert a közösségi szerepvállalásáról, gyakran vezet hegymászóworkshopokat a hátrányos helyzetű indonéziai fiataloknak.

Reza Alipour Shezandifard, akit a „perzsa gepárd” néven ismernek, a gyorsasági mászás világának ikonikus alakja. Az Iránból származó Reza robbanékony sebességének és erőteljes mászóstílusának köszönhetően a sportág elitjébe került. Beceneve, a „perzsa gepárd” villámgyors mászósebességét és iráni származását tükrözi.

A 2017-es világrekordja mérföldkő volt a sportágban, és a gyorsasági hegymászásban a lehetségesnek hitt határokat feszegette.

A vadon élő állatok védelmének szószólója, különösen a súlyosan veszélyeztetett ázsiai gepárdok védelmére összpontosít.

Natalia Kalucka, Lengyelország első számú női gyorsasági mászója folyamatosan bizonyítja rátermettségét a mászófalon. A hegymászással a családján keresztül ismerkedett meg, különösen ikertestvére, Aleksandra révén, aki szintén versenymászó. A hegymászáson kívül Natalia szenvedélyesen szereti a környezettudományokat, és tanulmányokat folytat ezen a területen, hogy hozzájárulhasson fenntartható erőforrások kifejlesztéséhez.

Indonézia feltörekvő csillaga, Rajiah Sallsabillah, a 2023-as Ázsiai Játékok bronzérmese, az Indonéziából érkező hegymászó tehetségek új hullámát képviseli, hegymászó útja tizenéves korában kezdődött, és gyorsan nevet szerzett magának a nemzetközi színtéren.

A 2023-as Ázsiai Játékokon szerzett bronzérme jelentős eredményt jelent karrierje során, emellett sikerült egyensúlyt teremtenie hegymászókarrierje és sportpszichológiai tanulmányai között, és célja, hogy tudását felhasználva segítsen más sportolóknak a versenystressz kezelésében.

Alberto Ginés López, az ügyességi és nehézségi mászás kombinált versenyszámának regnáló olimpiai bajnoka Spanyolországból származik. Alberto útját az olimpiai aranyéremig az évekig tartó elhivatottság és a sportmászás iránti szenvedély jellemezte, amely már gyermekkorában elkezdődött. 

Alberto tokiói aranyérme történelmi pillanat volt a sportág számára, mivel ez volt az első alkalom, hogy a sportmászás bekerült az olimpiai játékokba. Alberto lelkes olvasó, szereti az irodalmat, gyakran olvas, hogy egy hosszú edzésnap után kikapcsolódjon.

Tusnády Nimród, egy ígéretes magyar tehetség, lenyűgöző teljesítményeivel és gyors felemelkedésével a sportmászó szcéna hullámait veri. Nimród szenvedélye a hegymászás iránt már fiatal korában fellángolt, amit Magyarország gazdag szabadtéri sport- és kalandtörténete inspirált.

Nimród […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/parizs/2024/06/19/sportmaszas-olimpia-olimpia2024-parizs2024-budapest-sanghaj/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Harry Kane hatodszor is nekifut a döntőnek, hogy végre-valahára nyerjen egy trófeát

Bő egy éve foglaltuk össze Harry Kane vesszőfutását, kiemelve, hogy hiába vált az angol klub- …