2021. december 5., vasárnapMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.05. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A németek és a dánok már Katarban, jön az európai zárás

Hirdetés

A németek és a dánok már Katarban, jön az európai zárás

Az úti cél: Katar

A 22. világbajnokságot 2022. november 21. és december 18. között Katarban rendezik meg. Ez lesz az első torna, amelyet az arab világban tartanak, és a 2002-es dél-koreai és japán közös rendezésű világbajnokság után a második, amelyre Ázsiában kerül sor. A rendkívül magas nyári hőmérséklet miatt kell a késő őszi, kora téli időpontban rendezni, ez lesz az első mundial, amelyet nem májusban, júniusban vagy júliusban játszanak le.

Utoljára 32 csapattal

Az első, 1930-as tornán még csak 13 csapat vett részt, 1934-ben már 16, ez a létszám pedig két kivételtől eltekintve egészen az 1978-as, argentínai viadalig állandósult is. Négy évvel később, a spanyolországi rendezvényen először képviseltette magát 24 nemzet, ez a formátum csupán négy kiírást élt meg, 1998-tól kezdve 32 válogatott mérhette össze erejét.

A SZEREPLŐKET NYOLC, NÉGYCSAPATOS CSOPORTBA SORSOLJÁK, AZ ELSŐ ÉS A MÁSODIK HELYEZETTEK JUTNAK A KIESÉSES SZAKASZBA, AHOL NÉGY PÁRHARCOT KELL SIKERESEN MEGVÍVNIA A VÉGSŐ GYŐZTESNEK.

Hirdetés

A 2022-es sorozat lesz az utolsó, amelyet ezzel a mennyiséggel rendeznek meg, hiszen 2026-ban, az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó már 48 gárdát láthat vendégül.

Katarban utoljára lesz 32 csapatos a vb

Katarban utoljára lesz 32 csapatos a vb

Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary

Európából 13-an jutnak ki

Ami a földrészek megoszlását illeti, a mi kontinensünk viszi a prímet, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) égisze alá tartozó nemzetekből 13 jut ki Katarba, Afrikából (CAF) öt, Ázsiából (AFC) és Dél-Amerikából (CONMEBOL) négy, Észak- és Közép-Amerikából, valamint a karibi térségből (CONCACAF) három csapat mondhatja el magáról biztosan, hogy szerepelhet a világbajnokságon. Ez eddig 29 ország, ehhez jön két együttes az interkontinentális pótselejtezőből (ide kerül az óceániai térségben (OFC) elsőként végző együttes mellett egy-egy csapat az AFC, a CONCACAF és a CONMEBOL régiójából), a 32. gárda pedig a rendező, amely ezúttal az ázsiai csapatok létszámát gyarapító Katar lesz.

A világbajnoki résztvevők területi megoszlása

  • UEFA: 13 hely
  • CAF: 5
  • AFC: 4/5 (+a házigazda Katar)
  • CONMEBOL: 4/5
  • CONCACAF: 3/4
  • OFC: 0/1

Az utóbbi négy szövetség automatikusan nem kvalifikáló egy-egy együttese bejut az interkontinentális pótselejtezőbe, ahonnan két csapat jut ki a világbajnokságra.

Hogyan alakul ki az európai 13?

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) égisze alá tartozó 55 válogatottból 13 szerepelhet jövőre a viadalon, a tíz csoportelső automatikusan kijut Katarba, a maradék három helyért pótselejtezőt vívnak a csapatok.

Ide a tíz csoportmásodik mellett a maradék két helyre a Nemzetek Ligájából érkezik az a két legjobb csoportgyőztes, amely saját selejtezős csoportjában nem került be az első kettőbe – tehát sem egyenes ágon nem tudott kijutni csoportelsőként, sem a pótselejtezőre nem kvalifikálta magát másodikként.

A pótselejtező lebonyolítása megegyezik az Európa-bajnokság előtt már megtapasztalt formulával.

  • A 12 válogatottat három négycsapatos ágra sorsolják,
  • az ágak egyenként két egymeccses elődöntőből és egy döntőből állnak,
  • mindegyik mérkőzésre sorsolják a hazai pályán játszó csapatot,
  • három ág győztese kijut a világbajnokságra.

Az elődöntőket 2022. március 24-én és 25-én rendezik meg, a döntőket 28-án és 29-én.

Kik jutottak ki eddig? Feltámadó németek, szenzációs dánok

Elsőként természetesen a rendező Katar kvalifikálta magát, a legutóbbi játéknapokon pedig Németország és Dánia is csatlakozott.

A négyszeres győztes nationalelf a szeptemberi selejtezőket még úgy kezdte meg, hogy kieső helyen állt, ehhez képest az első olyan gárda lett, amely a pályán harcolta ki a világbajnoki részvételt – sokat segített ebben, hogy ősszel mind az öt meccsét megnyerte, így pedig nyolc forduló alatt 21 pontot szerzett, 23–3-as gólkülönbség mellett, és mivel a második románok 13-nál járnak, az utolsó két kör eredménye már nem számít.

A németek is kijutottak már a vb-re

A németek is kijutottak már a vb-re

Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Az 1992-es Európa-bajnok Dánia még lenyűgözőbb eredménysort tud felmutatni, hiszen mind a nyolc meccsét megnyerte, szórja a gólokat és még egyet sem kapott (27–0)!

Bánhatjuk az osztrákok blamáját

A dánok remeklése önmagában még nem lenne probléma, az viszont már igen, hogy ebben a hatosban az osztrákok jócskán alulmúlják a várakozásokat: nyolc forduló alatt csak három siker és egy döntetlen jött össze, és már biztosan nem végezhetnek az első két […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2021/11/11/a-nemetek-es-a-danok-mar-katarban-jon-az-europai-zaras/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az utolsó érintés – Malonyai Péter

  A hetvenes években, a Johan Cruyff fémjelezte holland futball jóvoltából lett közkeletű itthon, hogy …