2020. május 26., keddMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2020.05.26. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A második olimpiai aranyát tartotta legértékesebbnek Papp László

Hirdetés

A második olimpiai aranyát tartotta legértékesebbnek Papp László

1948-as olimpiai győzelme előtt még csak kevesen ismerték Papp László öklét, a következő olimpia előtt nyert két Európa-bajnokságot, ezért abszolút favoritnak számított az ökölvívó Papp László. Helsinkiben az övé lett a tizenhatodik arany, a magyarok fantasztikus szereplését ő tette teljessé.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet szerzett, a győztesekről emlékezünk meg.

Pappot nagy becsben tartották londoni győzelme után, Rákosi Mátyás pártvezér is vendégül látta társaival együtt egy vacsorára. A Népsport 1952-ben is fontosnak tartotta, hogy egy négy évvel korábbi vacsoráról a következő szavakkal számoljon be.

Hirdetés

„Nagy zavarban voltam. Rákosi elvtárs nyilván észrevette ezt rajtam, mert mosolyogva szólt hozzám. Te vagy hát az a keményöklű fiatalember. Egyszerre feloldódott a zavarom és bátran feleltem: Én lennék, Rákosi elvtárs! Érdeklődött mérkőzéseim, edzéseim után.

Mély benyomást keltett bennem az a közvetlen, barátságos hang, ahogyan beszélt velem. Valósággal felvillanyozta társaimat is.

Sok nemzetközi mérkőzésen vettem már részt a londoni olimpia után. Amikor mérkőzéseim után felrepül a győzelmi zászló és felcsendült a Himnusz – mindig arra gondoltam, hogy Rákosi elvtárs biztosan nagyon örül a győzelmi hírnek. Ajándékát hazavittem, és átadtam az édesanyámnak. Ő megkérdezte: kitől kaptad fiam, megmondtam neki: Rákosi elvtárstól! Anyám megölelt és az asztal közepére tette, hogy mindig a szemem előtt legyen. Az ezüstszelence ma is olyan fényes, mint négy évvel ezelőtt. Édesanyám minden nap gondosan, fényesíti, törölgeti. Most csak annyit mondhatok: a nagy ünnepre Rákosi elvtársnak megígérem, Helsinkiben minden erőmmel azon leszek, hogy megvédjem olimpiai bajnokságomat. Akkor majd újra odaállhatok eléje és jelenthetem: megtettem a kötelességemet!”

Papp László a győzelmi emelvényen Helsinkiben 1982-ben. Kiette a délafrikai Van Schalkwyk, a 2. helyezett, mögötte az argentin Herrera, a 4. és a szovjet B. Tyisin, a 3. helyezett. Forrás: Képes Sport 1956. 39. szám / Arcanum adatbázis

Papp László a győzelmi emelvényen Helsinkiben 1982-ben. Kiette a délafrikai Van Schalkwyk, a 2. helyezett, mögötte az argentin Herrera, a 4. és a szovjet B. Tyisin, a 3. helyezett. Forrás: Képes Sport 1956. 39. szám / Arcanum adatbázis

Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár

Az ökölvívás nagyváltósúlyú küzdelmeit az utolsó öt napba sűrítették a szervezők a finnországi olimpián. Augusztus másodikán Gyenge Valéria megnyerte a 400 méteres gyorsúszást, a pólócsapat után (az USA-t verték) a Puskás Ferenc vezette labdarúgó-válogatott is nyert a jugoszlávok ellen.

Jöhetett az utolsó döntő, Papp Lászlót a dél-afrikai Theunis van Schalkwyk ellen szólították a szorítóba.

Nézzük Papp meccseit, amíg elért a fináléig:

  • Spider Webb (USA) – kiütés a második menetben,
  • Charlie Chase (Kanada) – kiütés a második menetben,
  • Petar Szpaszov (Bulgária) – egyhangú pontozás,
  • Oscar Herrera (Argentína) – egyhangú pontozás.

A sorsolás nem kedvezett a magyarnak, mert az amerikai Webbet nagyon erősnek tartották, és nagyon erősnek is látszott. Egy fejjel magasabb is volt, mint Papp, de a ringben nem tudta megmutatni az erejét. Papp ugyanis mindjárt az első menetben kétszer is padlóra küldte. A második menetben pedig úgy lerohanta, hogy négy tiszta és kemény találata után mire a bíró tízet számolt, Webb még nem állt a lábán, ezzel véget is ért az egyoldalú csata. (Az Egyesült Államok a Pappénál magasabb három súlycsoportban egyaránt győztest állított ki.)

A második körben a kanadai Chase bátran kezdett ellene, egy perc után azonban kapott egy balost, amitől láthatóan egyből jobban tisztelte a címvédőt – legalábbis a beszámolókban ezt örökítették meg. A második menetben Chase igyekezett folyamatosan fogni, Papp azonban kiszabadította a kezét, és hatalmas horoggal fejen találta ellenfelét, akit ez […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/alapvonal/2020/03/28/papp_laszlo_1952_helsinki_cimvedes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Június közepén tartja a tisztújítást a teniszszövetség

Június 12-én tartják a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) tisztújító közgyűlését, derült ki a szövetség tájékoztatásából, …