2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A lebonyolítási rendszer miatt még közel sem reménytelen válogatottunk helyzete az Eb-n

Hirdetés

A lebonyolítási rendszer miatt még közel sem reménytelen válogatottunk helyzete az Eb-n

Akármennyire meglepő lehet elsőre, a magyar válogatottnak még közel sem kilátástalan a helyzete a továbbjutást illetően. Az Európa-bajnokság lebonyolítási formájának köszönhetően a 24 csoportkörös csapatból 16 továbbjut az egyenes kieséses szakaszba, a csoportok első két helyezettjén túl a hat csoportharmadikból csak a két leggyengébb búcsúzik idejekorán. Ezért a két vereség ellenére még közel sem biztos, hogy vasárnap, a Skócia elleni mérkőzéssel véget ér válogatottunk számára a kontinenstorna.

A jelenlegi lebonyolítási rendszert egyébként nem vezették be olyan régen, mindössze a legutóbbi két tornán alkalmazták, így a minta nem túl nagy, de az mindenképpen szembetűnő, hogy három ponttal tovább lehetett jutni a csoportból korábban. A 2016-os, valamint a 2021-es tornán az eddigi nyolc, harmadik helyen továbbjutó csapat közül ötnek volt 4 pontja, három pedig 3 ponttal kvalifikált az egyenes kieséses szakaszba – többek között a 2016-ban későbbi győztes Portugália is három döntetlennel jutott tovább.

A szempontunkból nagyobb probléma az, hogy Marco Rossi együttesének gólkülönbsége mínusz négy, és a három ponttal továbbjutott csapatok közül csak Ukrajnának volt negatív a gólkülönbsége, de neki is mindössze mínusz egy. A jelenlegi, mínusz négyes gólkülönbséggel kimondottan nehéz helyzetben van a magyar csapat. De közel sem lehetetlen a továbbjutás.

GettyImages-2158294897

Hirdetés

Fotó: Getty Images

Kezdjük ugye azzal, hogy alapvető dolog Skócia legyőzése vasárnap – abban az esetben persze, ha továbbjutásban gondolkozik válogatottunk. A három pont megszerzésén kívül viszont a gólkülönbségre is figyelni kell, egy szűk siker minden bizonnyal nem lenne elegendő, így inkább két- vagy háromgólos győzelemre lenne szükség a jelenleg egy ponttal rendelkező Skócia ellen.

A statisztikákkal foglalkozó Opta számításai szerint a magyar csapatnak nagyjából 25 százalék az esélye a továbbjutásra, de ez persze attól is függ, hogyan alakulnak a többi csoport mérkőzéseinek eredményei. A legideálisabb szempontunkból az lenne, ha a többi kvartettben két domináns csapat lenne, így a csoportharmadikként végző válogatott egy pontot gyűjtene a legtöbb esetben.

Erre például a B csoportban mutatkozik esély, mivel a jelenleg harmadik

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/eb/2024/06/20/europa-bajnoksag-2024-magyar-valogatott-a-csoport-tovabbjutasi-eselyek-skot-valogatott/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Michael Phelps: Kicsit edzenék, és 39 évesen is hazavágnám a világot 200 vegyesen

Michael Phelps pénteken a Pat McAfee Show vendége volt. Az apropót az adta, hogy az …