2021. január 20., szerdaMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A királynő fejére visszakerül a korona a budapesti vébén

Hirdetés

A királynő fejére visszakerül a korona a budapesti vébén

Két és fél év múlva Budapesten rendezik az egyik legjelentősebb sporteseményt. Hogy állnak a 2023-as atlétikai világbajnokság előkészületei?

Deutsch Péter: Jól állunk a két legfontosabb területen: 70 magyar versenyző csatlakozott a Kiemelt Atlétikai Programhoz, hogy sportolói karrierjük talán legfontosabb versenyére, a haza vb-re a legjobb formában legyenek, és tudásuk legjavát adva mutathassák meg a közönségnek, hogy mire képesek a telt házas stationban Budapesten alig két és fél év múlva. És jól állunk abból a szempontból is, hogy már látjuk, mekkora lendületet ad majd egy ilyen horderejű világesemény a magyar turzimusnak és gazdaságnak. Ne felejtsük el, a nyári olimpiai játékok és a labdarúgó-világbajnokság utáni legnagyobb sporteseményről beszélünk. Átlagosan egymilliárd néző követi a televízión és az interneten keresztül. Független gazdasági elemzők szerint az atlétikai világbajnokság közvetlen hatása 30 milliárd, közvetett hatása pedig 60 milliárd forint a magyar gazdaság számára.

2017-ben kerestem fel az ötletemmel Fürjes Balázst, a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztost, hogy próbáljuk meg Budapestre hozni a 2023-as atlétikai világbajnokságot. Ő ebben jó lehetőséget látott Budapest és az ország számára, így elindult a folyamat, amelynek eredményeképpen elnyertük a rendezés jogát. Ezek után az előkészítő munka 2019-ben kezdődött el szoros együttműködésben a nemzetközi szövetséggel, 2020 őszén pedig megalakult a világbajnokság szervezéséért és lebonyolításáért felelős Budapest 2023 Nonprofit Zrt.

Hirdetés

Amikor megalakult a szervezőbizottság, az egyik fontos feladatként Budapest felkészítését jelölték ki. Hogyan kell elképzelni a főváros preparálását a világbajnokságra?

Deutsch Péter: Több százezren fognak a világbajnokságra érkezni a világ minden tájáról hazánkba. Nem Budapestet kell felkészíteni klasszikus értelemben, hanem nekünk kell meghatároznunk a céljainkat, prioritásainkat. Közép-Európában nem volt még ilyen méretű világesemény. Ki kell tudnunk szolgálni a versenyzőket, a helyszínen és készülékek előtt ülő nézőket, szponzorainkat. Ehhez rendelkeznünk kell egy olyan stadionnal, ami méltó otthona a világbajnokságnak, továbbá egy jól működő infrastruktúrával. A nemzetközi szövetség rendkívül pozitívnak értékelte, hogy Magyarországnak komoly tapasztalata van nagy világesemények megrendezésében – ez sokat számított. Valamint az is, hogy valamennyi korosztályos és felnőtt atlétikai világversenyt már megrendeztük.

A 2017-es londoni világbajnokságon szerzett tapasztalatok alapján mik voltak azok az elemek, amiket mindenképpen átemelnek a budapesti vb-re, és mik azok, amiket biztosan máshogy csinálnak?

Deutsch Péter: A hatalmas Londonnak, amely pár évvel korábban nyári olimpiát is rendezett, az atlétikai világbajnokság egészen mást jelentett, mint az Budapestnek fog. 2017 augusztusában az angol fővárosban bárhol járt az ember, nem tudta, érzékelte, hogy épp zajlik az atlétikai vébé. Nekünk a legfontosabb feladatunk az, hogy Magyarországot és a régió szurkolóit lázba hozzuk, és olyanokkal is megismertessük és megszerettessük ezt a gyönyörű sportot, akiktől eddig esetleg távolabb állt.

A szervezőbizottság másik fő feladataként azt jelölte meg, hogy az atlétikát eljuttassa a fiatalokhoz. Ebben milyen lépéseket tesznek?

Miklósa Erika: Nem az a legfontosabb célkitűzés, hogy kizárólag a versenysportot, a profi atlétikát válasszák a gyerekek, hanem legyen örömük a szabadidősportban, a mozgásban. És itt jövök én a képbe, ezért is kaptam ezt a megtisztelő felkérést, hogy legyek a Stratégiai Irányító Testület tagja. Olimpiai bajnok hétpróbázó sajnos nem lettem, de a művészi életembe a sérülés után fokozatosan visszatért az atlétika. Épp egy, a profikon kívül a szélesebb közönséget is vonzó esemény hozta vissza. Abban az évben halt meg az édesapám, amikor a New York-i Metropolitanbe kerültem. Ő nagyon szerette a hosszútávfutást, én pedig egy nagy feladatot akartam vállalni az emlékére, ezért úgy döntöttem, lefutom a New York Maratont. Ezzel elindult egy második életem.

TRAL6042

Fotó: Trenka Attila / Index

Székesfehérváron, a Gyulai István Memorial helyszínén lettem a szabadidő-szakosztály vezetője alelnökként, támogatva a szabadidősportot és az utánpótlás-nevelést. Az atlétika alapsportág, mindenhez fontos, minden sportnak az alapja. Bármilyen sportot is választ az ember a későbbi életében, az biztos, hogy az atlétika az egyik legfontosabb és legjobb alapokat jelenti. A 2023-as világbajnokság nem csak arról szól, pontosabban nem szabad, hogy csak arról szóljon, hogy váljon mindenki olimpiai bajnokká, hanem hogy az atlétika, a mozgás szeretete egy életszemlélet. Budapest kinőtte már a Margitszigetet, ezért is üdvözöltem egy olyan új stadion lehetőségét, amelyet nemcsak a profik, hanem mi, civilek is használhatunk, hiszen az új atlétikai központ ilyen lesz. Miközben az új atlétikai központban a számunkra kialakított rekortánon futok, közben nézhetem bajnokainkat. Hihetetlen lesz.

Deutsch Péter: Magyarországon nagyságrendileg 10 ezer, versenyengedéllyel rendelkező atléta van. Szerintem országszerte 135-140 ezer atléta van, azaz legalább ennyien vannak azok, akik atlétikával foglalkoznak, illetve valamilyen futórendezvényen részt vesznek. Nekik is szól ez a világbajnokság, ők is részesei ennek az élménynek. Az atlétika ott kezdődik, amikor egy gyerek elmegy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/atletika/2021/01/14/atletikai_vilagbajnoksag_2023_deutsch_peter_miklosa_erika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Leverkusen nyerte a Dortmund elleni rangadót

A mozgalmas találkozón a Leverkusen a 14. percben szerzett vezetést Moussa Diaby révén, a Dortmund …