2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A kézilabdavilág rohan, mi sajnos csak gyalogolunk

Hirdetés

A kézilabdavilág rohan, mi sajnos csak gyalogolunk

Gyanítom, követte a vb eseményeit, összességében hogyan értékeli a tornát?

Ami az utóbbi 5-10 évben jellemző volt a sportágra, az most is jól látszódott: rengeteget változott a játék, hihetetlenül felgyorsult, a tempó és a dinamika dominál. A régi stílusú, nagy termetű, lassú lábú emberek nem igazán férnek már bele a csúcskézilabdába. Dánia megérdemelten nyert, az egész tornán kitűnően teljesített, senkinek nem volt esélye ellenük. Talán egy sokkal jobb kapusteljesítménnyel a franciák szorosabbá tehették volna a döntőt, de összességében Mikkel Hansenék újfent kiemelkedtek a mezőnyből. Élvezetes vb volt, nézhető, izgalmas és szórakoztató meccsekkel.

Meglepte valamelyik válogatott szereplése akár pozitív, akár negatív szempontból?

Hirdetés

Azt mindenképpen sajnáltam, hogy a szerb, szlovén, horvát hármasból egyik csapat sem jutott a nyolc közé. Nem volt szerencséjük a sorsolással, de a pályán mutatott teljesítményük is gyengébb volt a vártnál. Egyiptom és Portugália játéka viszont kifejezetten tetszett, előbbi jó szereplése annak fényében még inkább kiemelkedő, hogy a sérült Jahja Omar nem tarthatott a csapattal, utóbbi pedig egy rendkívül balszerencsés mozdulat miatt nem jutott negyeddöntőbe – amit persze mi, magyarok aligha bántunk…

Ha már Magyarország: benne van most a férfiválogatott a világ legjobb nyolc alakulata között?

Nyolcadik helyen végzett a csapat, mondhat bárki bármit, de a végén úgyis csak ez számít. Ezzel megvan az olimpiai kvalifikációs torna, ahonnan azért jó eséllyel kivívható a nyári játékokon való indulás, ott pedig bármi megtörténhet. A kézilabda talán az egyetlen sportág ugyanis, amelyben sokkal nehezebb kijutni egy olimpiára, mint ott kiugró eredményt elérni.

Bár a helyezés és az említett selejtezőre való kijutás abszolút pozitív, a csapat játéka, valamint a súlyos, köztük a dánok elleni történelmi vereség miatt sok kritika érte az együttest.

Ki vagyok én, hogy bárkit is kritizáljak? Néhány évvel ezelőtt egy tévés interjúban megtettem, akkor leszedték rólam a keresztvizet, úgyhogy inkább próbálok diplomatikus maradni, még ha nehezemre is esik. Őszinte, szókimondó ember vagyok, ezt gyakran az újságírók is kihasználják, mert ami a szívemen, az a számon. De sajnos az akkor elmondottak nagy része most is igaz: hiányoznak a csapatból a gyors lábú, egy az egyeket felvállaló, kreatív játékosok. Meg kell nézni a topcsapatokat, mennyire szélesen játszanak, mennyit futnak, mennyi variációjuk van – hozzájuk képest továbbra is lassúak és statikusak vagyunk.

A világ kézilabdája rohan, mi pedig sajnos csak gyalogolunk.

Univerzális atlétákra van szükség, akik 20-30 vagy akár 40 percet is végigfutnak, és legalább ennyi ideig képesek konstans, jó teljesítményre. A mostani vb-n ez sajnos nem volt igaz ránk, a legemlékezetesebb periódusunk az Izland elleni utolsó 10 perc volt, amelyhez Mikler Roland óriási bravúrjai is kellettek, anélkül nem lett volna esélyünk a fordításra.

A balátlövő Szita Zoltán többször keveredett ki a bal szélre, ahonnan törvényszerű volt, hogy ziccereket hibázik, a tizenhatos keretben pedig négy beálló kapott helyet… Kissé az az érzésem, hogy a magyar válogatott elvesztette az identitását. Temetni persze nem kell a csapatot, sőt megvannak a sportintelligens játékosok, akikre a jövőben remélhetőleg számítani lehet, Máthé Dominik, Győri Mátyás, Juhász Ádám vagy Fazekas Gergő biztosan pluszt hozhat a játékunkba.

Az azonban elengedhetetlen, hogy minden sportolónak saját magát is képeznie kell a közös edzések mellett, akár a konditeremben, akár a futópályán, mert ezek a dolgok nem jönnek csak úgy, maguktól. De még egyszer mondom, ott vagyunk az olimpiai selejtező tornán, ott vagyunk a vb nyolc legjobb csapata között, semmi más nem számít, és néhány év múlva senki nem fog arra emlékezni, hogy ehhez arra is szükség volt, hogy Fortuna a kezünket fogja. Azt mondjuk nyilván sajnálom, hogy anno, a 2019-es tornán a miénket elengedte…

<img id="kep_szerkfoto_image_47349535" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/kezilabda/2023/02/03/vladan-matics-interju-vilagbajnoksag-magyar-valogatott/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megtört a 40 éves átok, álomszerű magyar rajt az Eb-selejtezőben

Megtört a 40 éves átok, álomszerű magyar rajt az Eb-selejtezőben

Óriási esélyt kaptunk A Nemzetek Ligájában mutatott nagyszerű menetelés eredményeként sosem látott esélyként az első …