2024. március 29., péntekMa Auguszta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2024.03.29. Auguszta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A halálzónából mentettek ki egy hegymászót a Mount Everesten

Hirdetés

A halálzónából mentettek ki egy hegymászót a Mount Everesten

A Reuters számolt be arról, hogy a 30 éves Gelje serpának sikerült kimentenie egy hegymászót a halálzónából. A hírügynökség szerint a „nagyon ritka” mentés részleteit egy nepáli kormányzati tisztviselő ismertette szerdán.

Közlése szerint a serpa egy kínai kliensét vezette fel a Mount Everestre, amikor észrevett egy teljesen kimerült, kötélbe kapaszkodó, Malajziából érkezett mászót a halálzónában. Gelje meggyőzte az ügyfelét, hogy adja fel a csúcstámadást, annak érdekében, hogy ő maga megmenthesse a hegymászót, és elindultak lefelé.

Szinte lehetetlen egy ilyen küldetés

A Reuters szerint mindez az úgynevezett Erkély felett történt, körülbelül 8500 méteres magasságban.

Gelje Serpa végül hat óra alatt, teljesen egyedül ereszkedett 600 métert a bajba jutott hegymászóval (miközben az ügyfelére is vigyáznia kellett).

Hirdetés

Így értek le a 7900 méteres magasságban található Déli Nyereghez, ahol egy másik serpa, Nima Tahi is csatlakozott a mentéshez. „Becsomagoltuk egy hálózsákba, és a hóban húztuk magunkkal, vagy felváltva vittük a hátunkon [azokon a részeken, ahol a hegy túl érdes, sziklás volt – a szerk.], mígnem visszaértünk a 3-as táborba” – mondta Gelje serpa a mentésről, amelynek egy rövid részéről még videót is készítettek. 

A 7162 méteren található 3-as táborból […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2023/06/01/himalaja-mount-everest-hegymaszo-mentes-gelje-serpa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Még a jelenlegi eltiltása sem járt le, ismét bajban lehet Tonali

A hasonló okból kiszabott eltiltását töltő olasz válogatott középpályás így még nagyobb bajba kerülhet, ugyanis …