2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A fiatalok háromnegyede fontosnak tartja, de csak az ötöde csinálja

Hirdetés

A fiatalok háromnegyede fontosnak tartja, de csak az ötöde csinálja

A kutatásban 5000, 12 és 24 év közötti fiatal, valamint 2000, 12–18 éves életkorú fiatal szülője vett részt tíz országban (Ausztrália, Brazília, Franciaország, Németország, Indonézia, Olaszország, Nigéria, Spanyolország, Svájc és az Egyesült Államok) – idézte az Allianz közleményét a Magyar Távirati Iroda. A felmérés célja az volt, hogy kiderüljön, mennyit sportol a Z generáció, mi motiválja és mi akadályozza őket a mindennapos testmozgásban.

Egy futó a Margit-szigeten 2020. május 9-én

Egy futó a Margit-szigeten 2020. május 9-én

Fotó: Mónus Márton / MTI

A megállapítások szerint csak minden ötödik fiatal sportol – de aki igen, elégedettebb és magabiztosabb. Bíztatónak nevezhetők a Z generáció fizikai aktivitással kapcsolatos attitűdjei: 72 százalékuk tartja fontosnak az aktív sportolást, a válaszadók több mint fele (55 százalék) pedig még iskolába is szívesebben megy azokon a napokon, amikor van ott lehetősége testmozgásra, mi több, elégedettebb a tanulmányi eredményeivel, és úgy érzi, jobban tud koncentrálni (46 százalék) a testmozgás után.

Hirdetés

Ugyanakkor a sport és a testmozgás iránti elkötelezettség szintje továbbra sem biztató: ötből csupán egy átlagos fiatal (kevesebb mint 20 százalék) sportol hetente legalább öt órát vagy annál többet. Amikor arról kérdezték őket, hogy milyen akadályok vagy aggályok gátolják őket a sportolásban, a fiatalok elsősorban az egyéb kötelezettségeiket, főleg a tanulást említették (67 százalék). Az eredményekből az is kiderül, hogy nem akarnak ismeretlen emberekkel sportolni (53 százalék), ahogy egyedül sem (50 százalék). Minden második válaszadó (49 százalék) pedig mások róla alkotott értékítélete miatt aggódik, esetleg amiatt, hogy nincs elég jó fizikai állapotban (49 százalék).

Az elégtelen fizikai aktivitásról a globális kihívások is tehetnek. A fiatalok több mint egyharmada (37 százalék) a megélhetési válság miatt sportol kevesebbet, minden harmadiknak pedig (30 százalék) az éghajlatváltozás okozta szélsőségesen meleg, csapadékos vagy vízhiányos időjárás korlátozza a lehetőségeit a testmozgásra. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a megkérdezettek harmada (31 százalék) saját bevallása szerint a Covid–19 következtében mozog kevesebbet, 13 százalékuk pedig még mindig jelentős szorongást és aggodalmat érez a járvány terjedésével kapcsolatban.

A kutatás lényeges megállapítása, hogy a szülők többsége (több mint 90 százaléka) elismeri a sportolás egészségre és jólétre gyakorolt előnyeit.

Balogh Gábor a Magyar Diáksport Szövetség – és a Magyar Öttusaszövetség – elnöke szerint nem kell nagy titokra gondolni, amit meg kell fejteni. Az olimpiai ezüstérmes, világbajnok öttusázó az Indexnek elmondta: mindig és minden program mögött az ember áll, az ő teljesítménye és a személyisége.

Balogh Gábor 2024. január 18-án

Balogh Gábor 2024. január 18-án

Fotó: Németh Kata / Index

„Amiből most ez a jelentős különbség fakad, az a saját belső motiváció megléte vagy éppen hiánya. Kevesek tudják saját magukat motiválni, elindulni a sportos élet útján, és azon évtizedeken át, különböző életszakaszokban megtartani a folytonosságot. A nagyobb […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/alapvonal/2024/05/14/nob-balogh-gabor-ottusa-sportolas-fiatalok-z-generacio-kimutatas-statisztika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sztankovics saját zsebéből fizethetett azért, hogy azonnal elhagyhassa a Ferencvárost

Múlt csütörtökön vált hivatalossá, hogy Dejan Sztankovics a Magyar Kupa döntőjében elszenvedett vereség másnapján távozik …