2023. március 23., csütörtökMa Beáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Beáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A budapesti sakkolimpia előtt választ új elnököt a magyar szövetség

Hirdetés

A budapesti sakkolimpia előtt választ új elnököt a magyar szövetség

A nemzetközi szövetség (FIDE) 2020. december elején egyhangúlag – 111 szavazóból 110 igen és egy tartózkodás mellett – döntött a rendezésről. Nehéz dolga nem volt, hiszen a koronavírussal még erősen megterhelt időszakban egyedül Magyarország nyújtott be értékelhető pályázatot. Hazánk korábban még sosem rendezett sakkolimpiát, amelynek tervezett rendezési költsége közel 17 millió euró, körülbelül hatmilliárd forint.

A 46. sakkolimpia a FIDE alapításának 100. évfordulójára esik. A tervezett helyszínen, a Hungexpón várhatóan 3500 résztvevő küzd majd.

A magyar szövetség két nappal a választás előtt honlapján jelentette be hivatalosan, hogy a megadott határidőig érvényes jelöléssel három, doktori végzettségű személy rendelkezik: Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) kosárlabdából érkező rektora, Polyánszky-Tamási Zoltán filozófus és közgazdasági szakember, valamint Varga Gábor üzletember.

Hirdetés

Ismertetőjében a volt válogatott kosaras Sterbenz kiemelte: sportágában szövetségi kapitányként és a magyar szövetség főtitkáraként már sokrétű tapasztalatot szerzett, majd más sportszervezetekben működött közre, a versenysakkozásba pedig levelezési sakkozóként kapcsolódott be és ért el eredményeket, az utóbbi években a TFSE és az MTK színeiben játszott csapatbajnoki mérkőzéseket, rektori kinevezése óta főleg rapidversenyeken indul. Hozzátette: 2019 óta tagja a sakkszövetség elnökségének. Vezetői mottója szerint „Minden csapattag előnyben részesítene egy olyan csapatot, amelyben senki, még ő maga sem lazsálna.”

Polyánszky-Tamási azt emelte ki magáról, hogy az államigazgatásban és a tanácsadói szektorban az európai uniós források szakértőjeként dolgozott, később főosztályvezető volt a Miniszterelnökségen, jelenleg politikai tanácsadó. Állítása szerint a sakk gyermekkora óta vonzza, de csak tizenkét évvel ezelőtt kezdett el versenyezni. Jelenleg is aktív klubjátékos, több mint két éve FIDE-versenybíró (FA). Társalapítója az Olimpia Sportegyesületnek, így társzervezője a Buda Grand Prix-versenysorozatnak, amely az elmúlt két évben a legnagyobb létszámmal megrendezett egyéni sakkverseny volt Magyarországon. Közreműködött a budapesti sakkolimpia megrendezése érdekében hozott kormányzati döntések előkészítésében, másfél éve a szervezőbizottság döntéshozó testületének elnöke.

Bár a szerdai hírek még arról szóltak, hogy Varga Gábor visszalépett a jelöléstől – és helyette Polyánszky-Tamási méreti meg magát –, végül hivatalosan mindketten ott vannak még a küzdőtéren. Az üzletember Varga Gábor ingatlanforgalmi szakjogász, felszámoló és vagyonfelügyelő. Az ingatlankereskedelemmel és ingatlanbefektetésekkel foglalkozó Camenity Kft. ügyvezető igazgatója. A sakkhoz saját bevallása szerint nagy szerelem fűzi, a játékot amatőrként űzi, a szövetséggel korábban nem volt kapcsolata, az ott és a sportágban zajló eseményeket csupán kívülről figyelte.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2023/03/10/sakk-szovetseg-elnokvalasztas-sakkolimpia-budapest/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fucsovics Márton sikerrel vette az első akadályt Miamiban

Fucsovics Márton sikerrel vette az első akadályt Miamiban

A világranglistán 74. játékos az őt 11 hellyel megelőző Pedro Cachinnal találkozott, pályafutása során először. …