2020. július 10., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.07.10. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A 31 éves újonc Pulai szélárnyékában lett olimpiai bajnok

Hirdetés

A 31 éves újonc Pulai szélárnyékában lett olimpiai bajnok

1996-ban még a Horváth, Kolonics pár nyerte meg a kenusok ötszáz méteres versenyét az olimpián, majd 2000-ben a Pulai, Novák egység lett a világ legjobbja.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre Hajós Alfrédtól a rövidpályás gyorskorcsolya-váltóig.

Nem túl gyakori, hogy valaki 31 évesen készülhet pályafutása első olimpiájára. A kenus Novák Ferencnek korábban esélye sem volt, hogy ott lehessen egy olimpián, 1999-ben azonban rátalált Pulai Imrére. Pontosabban már két évvel korábban, de akkor a két igen eltérő testfelépítésű sportoló nem tudott hatékonyan evezni, és a magyar bajnokságon gyengén mentek. A korábbi világbajnok kenus, Szabó Attila azonban rábeszélte őket, hogy tegyenek még egy kísérletet, és az edző szeme nem tévedett. Még a szakosztályban is sokan kételkedtek abban, hogy ebből tényleg egy jó, versenyképes egység alakulhat. A szövetségtől sem kaptak támogatást.

Hirdetés

Novák egy barátja hívására ment kenuzni, és nagyon boldog volt, amikor az egyesben olimpiai bajnok Tatai Tibor csoportjába került. A bajnok kisugárzása megfogta, mert Tatai előbb megszerettette velük a természetet, a víz szabadságát, játszva tanultak. Novák kitartása és szorgalma viszont sokáig csak nem akart megtérülni. A sportból nem is tudott megélni, ezért a második kerületben egy borozót üzemeltetett, ahol nem ritkán beállt a pult mögé is.

Pulai már három olimpián (1988, 1992, 1996) járt, amikor találkoztak, de mindig egyesben versenyzett. Amikor Pulai újonc volt Szöulban, csalódásnak értékelte a hatodik helyet, még ha kisebb sérüléssel is bajlódott. 1992-ben hátsérülése miatt le kellett mondania az ezer méterről, ötszázon ötödik lett. 1995-ben egyéniben világbajnok lett, majd az atlantai olimpián a harmadik helyen ért célba 500 méteren, de az azt követő két világbajnokságra ki sem jutott, ezért különösen fájdalmasan érintette, hogy Szegeden nem lehetett a csapatban.

1998-ig a Horváth, Kolonics duó egyeduralkodó volt nemcsak itthon, hanem nemzetközileg is. 1999-ben viszont kihasználta a visszaesésüket a Pulai, Novák egység, és a milánói vb-n ezüstéremig jutott. Csak a célfotó tudta eldönteni a versenyt, Pulai mondta is rögtön a lengyel Jedraszko és Baraskiewicz duónak, hogy az olimpián majd fordulni fog a sorrend.

A kenu kettesek 500 méteres döntőjében

A kenu kettesek 500 méteres döntőjében

Fotó: Lutz Bongarts / Getty Images Hungary

Az olimpia előtti válogatókon is jól mentek, olyannyira, hogy Kolonics két párral is megpróbálkozott, hogy legyőzze őket, de nem sikerült. Pulaiék ötszázon, valamint ezer méteren is kiharcolták az indulás jogát. (Utóbbit szétlövésben, a Hüttner, Fürdök párost verve kaparintották meg.)

Az olimpián az ezerméteres döntőben aztán kisebb csalódásra az ötödik helyen értek célba, nem voltak elégedettek, érmet szerettek volna. Előzetesen ezt a távot gondolták erősebbnek.

Ötszázon a kettes pályára kerültek, és örültek annak, hogy a szélen, a kvázi surranópályán vannak. A fináléra minden erejüket összegyűjtötték, plusz nagy szerencséjük volt a széllel is, mert ahogy felborult a program, a halasztások miatt nem volt klasszikus olimpiai hangulat. Rájuk kifejezetten jó hatott a csúszás, nem rágódtak azon, hogy olimpián vannak, csak egyszerű káoszversenynek gondolták.

Az volt a tervük, hogy nem kell erősen rajtolni, mert a szembeszél kiszívja az energiát, és az a legfontosabb, hogy az utolsó száz méterre még legyen erejük. A magyar és a lengyel hajó féltávnál már kiemelkedett a mezőnyből, különversenyükké változott a döntő.

400 méter könyékén volt, hogy húzásról húzásra változott a helyzet az élen, egyszer a magyarok, egyszer a lengyelek vezettek. Senki sem mert volna jósolni, mi lesz a nagy hullámokkal nehezített pályán. A hajrában aztán még valahonnan előszedték utolsó tartalékukat a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/alapvonal/2020/06/24/pulai_novak_kenuparos_sydney_2000_aranyerem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 1,2 milliárdos kézilabda-munkacsarnok épül Lentiben

Több mint 1,2 milliárdos kézilabda-munkacsarnok épül Lentiben

Több mint 1,2 milliárd forintos kormányzati beruházásból kézilabda-munkacsarnok épül Lentiben, jelentette be Szabó Tünde sportért …