2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Sport / 60 éves az Álom, akitől még Michael Jordan is félt

Hirdetés

60 éves az Álom, akitől még Michael Jordan is félt

A Portland Trail Blazersnél aligha létezik balszerencsésebb kosárcsapat. Elképzelhető, hogy az északnyugat-amerikai klub székházát és mindenféle létesítményét egy indián temetőre építették, sőt talán nincs is más magyarázat az évtizedes pechszériára. Geoff Petrie, Bill Walton, Greg Oden és Brandon Roy egytől egyig arra voltak hivatottak, hogy felvirágoztassák a franchise-t, de az egészségük mindig közbeszólt (Walton azért egy bajnoki címet összehozott a csapatnak).

Van azonban, amikor a balszerencse és egyetlen rossz döntés tudja évekre visszavetni a csapatot, mint ahogyan ez 1984-ben is történt. Az az évi újoncbörze első választási jogát pénzfeldobással döntötték el a Portland és a Houston Rockets között. Micsoda meglepetés, az érme nem a Blazersnek kedvezett, így a főnyeremény, név szerint Akeem Olajuwon a texasiak ölébe hullott.

Sebaj, a fiatalok között volt még egy generációs tehetség, egy bizonyos Michael Jordan. No meg Charles Barkley és John Stockton is ekkor jelentkezett profinak, a Portland azonban nem akarta Jordant, mert ugyanazon a poszton már ott volt nekik az egy évvel idősebb Clyde Drexler, ezért végül Sam Bowie-ra esett a választás. A többi pedig történelem: Jordan és a Chicago Bulls dominálta a 90-es éveket, majd amikor minden idők legjobbjának baseballozhatnékja támadt, és kivett másfél év szabadságot, akkor (ideiglenesen) Olajuwonnak adta át a trónját.

Hirdetés

Nem véletlenül tartják az 1984-es draftot a történelem (egyik) legerősebbjének: a világ legjobb játékosán kívül a valaha volt legjobb védő is ekkor került az NBA-be, utóbbi címkére néhány hete már „bizonyíték” is létezik: az NBA-ben az év legjobb védekező játékosának odaítélt díjat 2022 decemberétől kezdve Hakeem Olajuwon Trophynak hívják.

The Hakeem Olajuwon Trophy – Awarded to the Kia NBA Defensive Player of the Year

Defensive dominance helped define Hakeem Olajuwon’s Hall of Fame career. He was a two-time NBA Defensive Player of the Year and nine-time NBA All-Defensive Team selection. pic.twitter.com/ef9cIvDzt8

— NBA Communications (@NBAPR) December 13, 2022

El is lehetne intézni ennyivel a nigériai óriást, hiszen aligha létezik nagyobb elismerés egy ember számára, mint hogy díjat neveznek el róla, főleg, ha még életben van az illető. Maga Olajuwon is elmondta, hogy bő 20 évvel a visszavonulását követően most került fel az egyébként is fantasztikus pályafutására a korona.

De az ő esetében jóval többről van szó, mint egy egydimenziós, csak védekezésben jeleskedő kosárlabdázóról. Épp ellenkezőleg: a 20. század NBA-jének centerei közül ő volt az, aki a legfineszesebb, leglátványosabb, legművészibb módon űzte ezt a játékot támadásban. 

Valószínűleg nem véletlen, hogy amikor manapság Nikola Jokics vagy Joel Embiid bolondot csinál valakiből, a szakértők Olajuwonéhoz hasonlítják a megoldásaikat.

Több szempontból is érdekes jelenség volt az NBA a 90-es években. Abból a szempontból biztosan, hogy erre az évtizedre tehető a centerposzt fénykora, hiszen olyan klasszisok uralták a palánk alatti területet, mint Olajuwon, Shaquille O’Neal, Patrick Ewing, Dikembe Mutombo vagy David Robinson, a teljesség igénye nélkül. Mégis egy náluk egy fejjel alacsonyabb dobóhátvéd, Michael Jordan emelkedett közülük a legmagasabbra, és van ott azóta is.

Olajuwon viszont nincs sokkal lejjebb, sőt maga Jordan is úgy jellemezte őt, mint minden idők legjobb középjátékosát, és ha tehetné, őt választaná az álomcsapatába ebbe a pozícióba.

A legtöbb szupersztárnál úgy szokott kezdődni az életrajz, hogy nagyjából 3-4 éves korában fogott először labdát a kezébe, édesapja/bátyja/nagybátyja rengeteget tanította, iskola előtt és után a közeli pályán dobált, és hasonlók. Olajuwon viszont 15 éves koráig szinte tudomást sem vett a kosárlabdáról. Futballozott és kézilabdázott, aztán amikor az iskolai csapata elindult egy országos versenyen, akkor a diáktársai kérték meg az edzőt, hogy Akeemet (ez volt a születési neve, a H-t 1991-ben adta hozzá) is válogassa be, hátha jó lesz valamire.

Noha nem volt éppen a legügyesebb a labdával, a focinak és a kézinek köszönhető mozgáskoordinációja mindenkinek szemet szúrt. Már 15 évesen is ostromolta a kétméteres magasságot, mégis úgy mozgott, hogy az edzők nem hitték el, amit látnak. Maga a nigériai válogatott szövetségi kapitánya vette a szárnyai alá, aki úgy gondolta, az első dolog, amire megtanítja Olajuwont, az a zsákolás lesz, ha már a neve is azt jelenti, hogy „Mindig a csúcson”. Akeemnak mindössze két napba telt, hogy végre a gyűrűbe húzza a labdát, és ez a két nap tulajdonképpen az egész hátralévő életét meghatározta.

Egyrészt visszafordíthatatlanul beleszeretett a kosárlabdába és a zsákolásba. Hiába volt szinte sokkolóan képzett, a testi erejére is bármikor támaszkodhatott, és a zsákolásnál semmit sem imádott jobban.

Másrészt az a 48 óra tökéletesen megmutatta az egyik legfontosabb, mégis legalulértékeltebb erényét: félelmetesen gyorsan tanult. Gondoljunk csak bele: mennyire gyakran fordul elő, hogy valakiből, aki csak 15 évesen kezd el foglalkozni egy bizonyos sportággal, akár csak versenysportoló váljon? Persze Olajuwonnak a fizikai adottságai is megvoltak ehhez, mégis az emelte a legjobbak közé, amit ő maga sajátított el.

Egykori csapattársa, Vernon Maxwell is ezt emelte ki:

Egész pályafutásom alatt azon dolgoztam, hogy legyen egy normális félhorogdobásom. Hakeem az egyik nap odajött hozzám, és annyit mondott: »Maxy, ezt holnapra megtanulom.« A következő meccsen dobott is egy ilyet, én meg álltam, és nem hittem el, hogy ennyire könnyen megy neki.

Két évvel az után, hogy elkezdett kosárlabdázni, a Houstoni Egyetem ösztöndíjat ajánlott neki. 17 évesen kivándorolt az Egyesült Államokba, és bár az első évében nem játszhatott, a másodikban már rendszeresen beállt csereként, a Houston pedig az egyetemi bajnokság (NCAA) négyes döntőjéig menetelt. Azon a nyáron (1982-ben) egy másik centerlegenda, az akkor 27 éves Moses Malone lett a pártfogója, hónapokig dolgoztak együtt heti négy alkalommal.

Megpróbáltam átzsákolni, ő meg simán arrébb lökött. Tudom, hogy ha ellene képes vagyok játszani, akkor bárki ellen jó lehetek

– nyilatkozta egy évvel később Olajuwon.

Mivel az egyetemi sportolók (akkor még) semmilyen juttatást nem fogadhattak el, ezért szülei finanszírozták négy éven keresztül a tanulmányait. Nem mintha annyira lelkesedtek volna azért, hogy a fiuk kosárlabdával bohóckodik, édesapja például meg volt győződve arról, hogy amint befejezi az egyetemet, és diplomát szerez üzleti jogból, majd hazatér Lagosba, és ketten átveszik az uralmat a cementbizniszben.

Csakhogy közben Akeem 20 éves korára az NCAA legjobb játékosa lett. A nyers tehetség kikupálódott, a magassághoz és erőhöz már technikai tudás, no meg utánozhatatlan lábmunka társult. Ugyan a bajnoki cím egyszer sem jött össze, a Final Fourban mindig ott voltak, 1983-ban őt választották a torna legjobbjának.

1984-ben úgy gondolta, hogy belevág a profi karrierbe, és jelentkezett az NBA draftjára. Ahogy már fent kifejtettük, az első választásról pénzfeldobás döntött a Houston Rockets és a Portland Trail Blazers között. Ő nagyon szeretett volna Houstonban maradni, a Blazersnél viszont ott volt Drexler, akivel az egyetemen együtt kosaraztak, úgyhogy semmiképp sem járhatott rosszul. És ugyan a Rockets már a soraiban tudhatta a 224 centi magas, az előző év […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/kosarlabda/2023/01/21/hakeem-olajuwon-nba-houston-rockets-nigeria-dream-team-ii-olimpiai-bajnok-szuletesnap/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hónapokra kidőlt az MU játékmestere, a Bayernből érkezhet pótlás

Hónapokra kidőlt az MU játékmestere, a Bayernből érkezhet pótlás

A 30 éves játékos Reading elleni FA-kupa-meccsen dőlt ki, az összecsapást követően mankóval hagyta el …