2022. január 18., keddMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Zara kutya, kürtős kalács, Mikulás – mi kell még a boldogsághoz?

Hirdetés

Zara kutya, kürtős kalács, Mikulás – mi kell még a boldogsághoz?

Két fiatal lány, aki sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő családoknak segít kikapcsolódni. Ennyi.

VALÓJÁBAN EZT JELENTI A KIKAPCS. ALAPÍTVÁNY.

Hirdetés

Igaz, manapság már négyen vannak, mert felvettek két segítőt, és ott van még az önkéntesek hálózata, akik nélkül persze nem működhetne a projekt. Bárdió Luca és Környei Viktória alkotja a fiatal párost, akik – hadd áruljunk el egy titkot – az Index házi szavazásán a Highlights of Hungary jelöltjei közül a kedvencek lettek.

Amikor megtudtuk Lucával, hogy ott vagyunk az Indexen, teljesen transzba estünk, mosolyogtunk, mint a tejbetök

 – nyilatkozta Viktória még év elején, amikor interjút készítettünk a 2020-as győztesekkel. Időközben eltelt majdnem egy esztendő, és a tejbetök-mosoly – hála istennek – most is ott ragyog Luca és Viki arcán. Ahogy advent utolsó vasárnapján is, amikor karácsonyi bulira láttak vendégül tizenöt családot Budapesten, a Nyugati téri főhadiszállásukon. A hatodik emeleten több más vállalkozással közösen lakják a pompás tetőterasszal rendelkezőn irodateret, amely erre a délutánra kizárólag a KIKAPCS-é volt, és a vendégeiké.

Nyaranta fantasztikus hangulatú összejöveteleket tartunk itt fenn, a Nyugati pályaudvarral szinte a lábunk alatt, amelyről pontosan tudjuk, hogy Gustave Eiffel párizsi irodája tervezte, még ha nem is maga a névadó, hanem munkatársa, Seyrig Theofil

– kalauzul végig bennünket birodalmában Luca, az egyik alapító, aki a Műszaki Egyetem hallgatójaként egyetemi projekt keretében dolgozta ki a KIKAPCS. Alapítvány koncepcióját évfolyamtársával, Környei Viktóriával, és a kurzust vezető tanáruk biztatására döntöttek úgy, hogy meg is valósítják.

ÉS A Z GENERÁCIÓRA JELLEMZŐ LEHENGERLŐ LENDÜLETTEL MÁR A SZAKDOLGOZAT ÍRÁSA KÖZBEN BEJEGYEZTÉK ALAPÍTVÁNYUKAT, ÍGY JÖTT LÉTRE A KIKAPCS. 2018-BAN.

Luca annyit mond a kezdetekről, hogy a Műszaki Egyetemen végzett, és most a Duna túlsó oldalára jár mesterképzőre, oda, ahol a nála egy évvel idősebb Viki is megszerezte a mesterfokozatot:

Szóval, a Műegyetemen volt egy startup-inkubátor, az egyik szabadon választott óránkon adódott egy lehetőség, és szóltam Vikinek, hogy jöjjön, végre csinálhatunk valami gyakorlati tevékenységet is. Ez úgy ment, hogy a legjobb három ötlet kapott a megvalósításhoz egy csapatot, és akkor nekem támadt egy szállodás ötletem, de a projekt nem haladt, pár hónap után meg is szólított a tanár, hogy lányok, nektek miért nem csillog a szemetek? És akkor elárultuk, hogy mi mindenképpen beteg gyerekekkel szeretnénk foglalkozni.

A témavezető tanár biztatta Lucáékat, hogy kezdjék meg a piackutatást, és ők telefonbeszélgetést folytattak húsz családdal, amiből kiderült, hogy lenne igény arra, amit manapság a KIKAPCS nyújt. Tulajdonképpen social startupként indultak, közgazdász kiindulópontból közelítették meg a projektet, azaz szerettek volna dinamikusan fejlődni. Ezzel nincs is baj, 2018-ban két családdal kezdték meg tevékenységüket, 2019-ban húsz sajátos nevelési igényű gyerekkel élő családot vontak be a programba, tavaly ötvenet, idén meg már kilencvenkettőt. Jövőre százötvenre szeretnék növelni a programjukban részt vevő családok számát, jelzi Luca, aki szponzoráló cégekkel tartja a kapcsolatot, és próbál bevonni újabb támogatókat.

Picit másképp működnek, mint a tradicionális nonprofit szervezetek, ezzel kapcsolatban kaptak is kedvező visszajelzéseket a résztvevő családoktól. A KIKAPCS. Alapítványt a céges támogatók tartják működésben, ők teszik lehetővé, hogy a két lány megéljen ebből a tiszteletre méltó tevékenységből, sőt hogy terjeszkedjen is a projekt. A fundraising működik, vannak egyszeri magántámogatók is, és minden fillérre szükség van, mert amíg egy család eljut nyaralni, addig rengeteg háttérfolyamatnak kell stimmelnie. Időközben bővült a csapat – a

szerelemprojekt,

ahogyan a két alapító, Luca és Viki fogalmaz. Van már egy gyakornokuk, és januárban csatlakozik hozzájuk egy fiatalember, akit a PricewaterhouseCoopers mamutcégtől (PwC) csábítottak el, ő a pénzügyeket fogja kézben tartani. Viki egyébként a kommunikációt és a socialmedia felületek kezelését menedzseli, Luca pedig, ahogy már jeleztük, a fundraisingért felel.

BP-4688

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

A Nyugati téri épület hatodik emelete nem csupán egy iroda, hanem tudásközpont, ahogy Viki fogalmaz, mert itt profi tanácsokat is kapnak a társbérlőktől, akik között olyan is akad, aki már harminc éve dolgozik a nonprofit szférában. Luca folytatja az ismertetőt:

Minden résztvevő családnak biztosítunk évi egy nyaralást. További havi rendszerességgel tartunk közösségi programnapokat, ezeken is foglalkoznak a gyerekekkel, húsz […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/12/20/highlights-of-hungary-kikapcs-riport-peldakep-alapitvany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az új Sikoly-filmen úgy rettegtünk, hogy majdnem kimentünk róla

Az új Sikoly-filmen úgy rettegtünk, hogy majdnem kimentünk róla

Wes Craven 1996-ban egy olyan horrorfilmet tett le az asztalra, amely egyszerre volt véres, ijesztő, …