2021. augusztus 4., szerdaMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Yoko Ono volt párja kicsipkézi Szent István intelmeit a Várban

Hirdetés

Yoko Ono volt párja kicsipkézi Szent István intelmeit a Várban

A magyar születésű, de a hetvenes évek óta világpolgár képzőművész a „múlt és jelen, tradíció és értékmentés összefüggésében idézi fel Szent István király szellemi örökségét, államalapításának időtálló eredményeit. A helyiséghez kapcsolódó művészi alkotásban a kortárs művészeten keresztül, a képzőművészet eszközeivel mutatja be az államalapító király intelmeit. Az installáció megalkotásához hazai ékszerészek és bronzöntők segítségét kérte, de megjelenik benne a csipke is” – olvasható a Várkapitányság közleményében.

Havadtőy Sámuel, aki a nagyvilágban Sam Havadtoy néven vált ismertté, 1952-ben született Londonban. Szülei ott élő magyarok voltak, de mint erről Havadtőy többször is mesélt, édesapja komolyan vette a nyugaton élő magyarokat hazacsábító kommunista propagandát. A családfő úgy döntött, hogy visszatérnek Magyarországra. Minderre közvetlenül az 1956-os forradalom kitörése előtt kerítettek sort.

Sámuel elvben rendelkezett brit állampolgársággal, de ezt a szocialista Magyarországon nem vették figyelembe, így útlevelet nem adtak neki, külföldre eleve nem is utazhatott. Ő persze vissza akart térni Angliába, vagy bárhová nyugatra, így végül kalandos körülmények között 1971-ben sikerült emigrálnia.

Londonban több kanyar után egy műkereskedőnél talált munkát, majd néhány év múlva New Yorkba költözött. Belevágott egy lakberendezéssel foglalkozó üzletbe, ahol összeismerkedett a boltjába betérő John Lennonnal és Yoko Onóval. Ismeretségük baráti munkaviszonnyá alakult, a művészházaspár több nagyszabású feladattal is megbízta.

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/30/yoko-ono-volt-parja-installalja-a-budavari-palota-szent-istvan-termet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gombóc Artúr múzeumi mosolya minden csokit megér

Gombóc Artúr múzeumi mosolya minden csokit megér

Életmű-kiállítást kapott Sajdik Ferenc Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, karikaturista Vácon, a Pannónia Házban. Most mondhatnánk, …