2024. március 29., péntekMa Auguszta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2024.03.29. Auguszta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Wossala Rozina örül, hogy leszálltunk a fine dining vonatról

Hirdetés

Wossala Rozina örül, hogy leszálltunk a fine dining vonatról

Elvált szülők gyermekeként tizenéves korában fedezte fel, hogy ha a családjában kevés a nagy közös vasárnapi ebéd, akkor ő is teremthet ilyen alkalmakat. Tizenhárom-tizennégy évesen kezdett főzőcskézni, hogy egy nagy asztal körül láthassa vendégül mindazokat, akik számára fontosak. Jöttek a sikerélmények, élvezte, hogy mindenki együtt van, akit szeret, és ilyenkor boldogabbak is a szokásosnál. Mint mondja:

Megéreztem mit is jelent az a tűz, ami már évezredekkel ezelőtt is őseink barlangjában lobogott.

A finn dingitől a fine diningig

A vendéglátás aztán komolyra fordult, hiszen édesapja, Wossala György is ilyesmivel foglalkozott, amikor épp nem egy világversenyre készült vitorlázó olimpikonként. Tőle tanulta azt is, hogy a maga helyén és idejében ugyanolyan fontos lehet a fine dining, mint a finn dingi.

Rozina tehát az apás hétvégéken eltöltött ideje jelentős részét a Normafa Szálloda éttermeiben és konyhájában töltötte. Ez számára természetes volt, hiszen akkoriban apukája volt a szálloda vezetője. Addig téblábolt a szakácsok, kukták és felszolgálók körül, míg a játékból végül hivatás lett.

Hirdetés

Később aztán sok mindent kipróbált, majd Firenzében tanult évekig egyetemi szinten a gasztronómia művészetéről. Érdekelte a gasztronómia történelme, de az ételek előkészítésétől az üzletvezetésig gyakorlatban is kitanulta a szakmát. Egy idő múlva felvette a sommelier, a barista és koktél-órákat is a menedzsment szak mellett.

Közben egy ikerpár firenzei éttermében dolgozott, akik azért sem mondhatóak átlagos vendéglátóknak, mivel a Habsburg família olaszországi ágához tartoznak. A hercegi konyhán leszedőként kezdte, mivel a használt evőeszközök kezeléséhez még nem volt szükség perfekt olasz nyelvtudásra, ám a harmadik év végén már üzletvezetői pozícióból köszönt el a főrangú vendéglátóktól, hogy tovább induljon saját útján.

– Marasztaltak, de úgy döntöttem, hogy megnézném a nagyvilágot. – indokolja döntését. Megnézte Észak-, majd Dél-Amerikát, majd jött a legnagyobb kaland, és hazatért.

Itthon különféle pozíciókban vett részt izgalmas gasztronómia projektekben. Volt, amelyikben csak segédkezett, és szép számmal akadtak saját vállalkozásai is. – Ilyen volt például az Innio Borbár, a Tokio Étterem végül a Bestia megnyitása. – sorol fel néhány számára fontos állomást.

Gasztronómiai edukáció

Hogy az étterem menedzselés mellett a testközeli gasztronómiát is gyakorolhassa, jelentkezett az első magyar Konyhafőnök című tévés vetélkedőbe, amit csaknem meg is nyert, később a zsűritagként folytatta ugyanott. Volt hét évadot megélt saját főzőműsora is az RTL Klubon, jelenleg pedig a Viasat3 csatorna Troll a konyhában című vicces sztáros főzős vetélkedőjét vezeti Rákóczi Feri társaságában.

A tévés gasztro műsorokról is megalapozott tehát a véleménye, miszerint a műfaj hazai megjelenése és népszerűsége nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy mi magyarok befogadóbbak legyünk az alapanyagokra, a technológiákra és a különféle nemzetek konyháira.

– Ezek a műsorok széles hidat vernek a magas gasztronómia és az átlagemberek között. – állítja határozottan.

Ezért tartja fontosnak a Gourmet Fesztivált is. Számára ez a rendezvény is azt igazolja, hogy a magas gasztronómia nem „feszengős”, nemcsak ünnepnapokhoz kötött, és főleg nem elérhetetlen kedvtelés.

Mindennapjaink természetes részének kellene lennie annak, hogy jó ételeket eszünk, és minőségi alapanyagokból főzünk. Most megjelent egy új generáció a vendéglátásban, és szerencsére egyre erősödik a vidék is. Budapesten még ma is kevés vendéglátós hajlandó maga beszerezni a hazai alapanyagokat, vidéken viszont egyre több az olyan étterem, ahol a helyi gazdaságoktól, manufaktúráktól, erdőkről, mezőkről szerzik be mindazt, amiből a konyhán dolgoznak.

– fejti ki Rozina, aki […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/06/01/wossala-rozina-fine-dining-gourmet-fesztival-nyary-krisztian-segal-viktor-mesterszakacs/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hibát követ el, aki ettől a különleges filmélménytől megfosztja magát

Vannak olyan filmek, amikre elég egyetlen pillantást vetnünk, hogy megmondjuk róluk, különlegesek. Ezek közé tartozik …