2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Volt, hogy elküldtek filmes castingról, mert a Nemzeti Színházból jöttem

Hirdetés

Volt, hogy elküldtek filmes castingról, mert a Nemzeti Színházból jöttem

Csak nem a Most vagy soha! forgatás miatt álltak néhány napja filmes kamionok a Nemzeti Múzeum kertében?

De igen, ott kezdtünk forgatni, sokan meg is álltak, belenéztek egy kicsit a munkálatokba. Sok helyszín lesz még, de haladunk és élvezem. Ekkora filmes feladatom még nem volt. Más, mint a színház, és ezt ilyen mennyiségben megkapni nagyon érdekes.

Hogyan választották ki a szerepre? Castingolt, vagy egyértelmű volt, hogy ön lesz az ideális Petőfi?

Nem volt egyértelmű, hívtak, hogy szeretnének engem is megnézni. Aztán, ahogy az lenni szokott, szűkült a kör, és egyszer csak mondták, hogy én nyertem el a szerepet.

Hirdetés

Azt azért nem lehet eltagadni, hogy karakterre nagyon hasonlít a költőre.

Volt egy kamerapróba, ahol először csinálták meg a sminkemet, és sokan jöttek oda fodrászok, operatőrök, asszisztensek, hogy Úristen, úgy nézel ki, mint Petőfi. Örülök, ha így látják, mert annál hitelesebb lesz az alakítás, de nekem színészileg kell megoldanom a szerepet, ami nagy feladat, hiszen olyan emberről beszélünk, akiről mindenkinek van egy képe.

Milyen kép ez?

Ha jobban megnézzük a történelmi dokumentumokat, akkor láthatjuk, hogy nem teljesen reális az a kép, amit őrzünk róla. Azt szeretnénk, hogy legyen szerethető figura, miközben azért ő nagyon határozott, sokszor talán az önfejűség és az összeférhetetlenség határáig konok személyiség volt – és olyan valaki, aki nélkül a jelenünk elképzelhetetlen lenne. Azért fontos az egész ügy, mert olyan emberekről csinálunk filmet, akik nem szimbolikusan, hanem effektíve az életüket adták azért, hogy mi magyar nyelven beszélhessünk, hogy legyen szabad Magyarország. Az, hogy nem született eddig róluk film, az tarthatatlan helyzet volt.

Hogyan segítettek önnek Petőfi megformálásában?

Sokat beszélgettünk, és én is nagyon sokat olvastam visszaemlékezéseket, levelezéseket. A filmben szeretnék egy olyan Petőfit megmutatni, egy olyan tiszta lelkű, erős szándékú, önfeláldozó népvezért, aki egy személyben erőt tudott adni a tömegnek, ami aztán elindította az egész forradalom és szabadságharcot. Azért neki nagyon sok konfliktusa volt, nagyon kevés igazi barátja, és nagyon könnyű volt vele összeveszni. Elképesztően sértődékeny és érzékeny volt, elég elolvasni azt a levelet, amit akkor írt a választóinak, amikor elindult az első szabad országgyűlési választásokon: elmondja, hogy megalkuvók vagytok, soha nem álltatok ki magatokért, de majd jövök és vezetlek titeket. Aztán nem választották meg, sőt konkrétan agyon akarták verni, úgy kellett elmenekülnie.

De ez mind hozzátartozik ahhoz, hogy olyan elképesztő tehetségű és elhivatottságú emberről beszélünk, akit ünneplünk, de a hétköznapi arcát is megmutatjuk. Nem szobrokat látunk majd, hanem hús-vér embereket. Fiatalokat, akik hülyéskednek, isznak, csajoznak, buliznak, ugratják egymást, de miközben átjárja mindezt valami tenni akarás. Ezzel együtt hősök.

A filmet mégsem fogadta osztatlan öröm, egyrészt mert annyi pénzt kaptak a forgatásra, 4,5 milliárd forintot, amennyit magyar film még soha nem kapott. Ezek a reakciók eljutottak önhöz?

Persze, hogy eljutottak. Azt azért látni kell, hogy az a díszlet, ami fölépül a film készítése során Fóton, az egy csodálatos, hatalmas reformkori díszlet, amelyben még rengeteg filmet tudnak leforgatni utána, bárki, aki idejön a világból. Érzékeltem a feszültséget, ami ekörül lett, de hozzánk a munkafolyamatba ez hál’ Istennek nem ért el, nem is foglalkoztunk vele. Nekünk az a feladatunk, hogy a szerepeink és a jelenetek minél jobbak legyenek.

A másik kifogás az alkotói kört érte, mondván, hogy a film talán a kreatív producer, a fideszes politikai influenszerként is tevékenykedő Rákay Philip közbenjárására kapott ennyi pénzt. Ez is vont egyfajta politikai aurát a film köré.

Abszolút, és meg kell tennünk mindent, hogy ez az aura elmúljon, mert fontosabb ügy ez annál, mint hogy napi politikai szintre süllyesszük. Philip vállalja a politikai hovatartozását, de hogy mennyire ismeri Petőfit és ezt a kort, mennyire tisztában van a történelmi hátterével – egészen odáig, hogy kinek milyen fejű sétapálcája volt –, az lenyűgöző. Bármit kérdezel tőle, utcára megmondja, hogy ki mikor és hol járt.

És meg kell nézni az alkotógárdát, a színészcsapatot, nem hiszem, hogy ott bármiféle politikai elfogultságot fel lehetne fedezni, mert mindenhonnan vannak színészek, hála Istennek. Sokfelől jöttünk, nagyon sokféle mesterrel a hátunk mögött, számos konfliktust magunkra vehetnénk, és mégis – ez a legszebb az egészben – mindenféle feszültség nélkül tudunk együtt dolgozni, sőt kifejezetten baráti a légkör. Nyilván nem gondoljuk ugyanazt a magyar színházról meg a magyar társadalomról – de ettől még miért ne lehetnénk barátok, miért ne csinálhatnánk jó filmet?

<img id="kep_szerkfoto_image_43206486" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4320/43206/432064/43206486_3e2ae2b10b69fcfebc1b65493ca97aa9_wm.jpg" alt="BerettyanNandor interju index eorifoto-2582" data-image_width="1108" data-image_height="739" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/05/11/most-vagy-soha-petofi-film-berettyan-nandor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Vangelis

Meghalt Vangelis

79 éves korában elhunyt Vangélisz Papathanaszíu, ismertebb nevén Vangelis. Az Oscar-díjas görög zeneszerző nevéhez fűződik …