2021. május 6., csütörtökMa Ivett napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
2021.05.06. Ivett Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Volt egyszer egy Edda Művek: a kidobott tükrök valakire várnak

Hirdetés

Volt egyszer egy Edda Művek: a kidobott tükrök valakire várnak

Negyven éve, 1981 tavaszán jelent meg az Edda Művek második nagylemeze, olyan dalokkal, mint A hűtlen, a Kölyköd voltam, a Kínoz egy ének vagy a Keselyű. A lemez néhány felvétele más hangszerelésben hallható a Ballagás című, ugyanebben az időben bemutatott mozifilmben, ami tovább fokozta a ma már elképzelhetetlennek tűnő hisztériát.

Az albumot 1980. december 1. és 1981. január 7. között rögzítette a zenekar az MHV Rottenbiller utcai stúdiójában, azokban a hetekben, amikor kiderült, hogy a Popmeccsen az év együttesének az Eddát, az év nagylemezének az Edda első albumát választották, az év énekese pedig Pataky Attila lett.  Ekkor már egyértelmű volt, hogy az 1980-ban megtorpanó Piramistól az Edda veszi át a vezető státuszt. 1979. december 31-én a Corvin moziban megtartott Edda-koncerten az Elhagyom a várost című dalban Révész is énekelt. Talán már sejtette: 1980 már nem a Piramisról, hanem az Eddáról szól majd.

Edda lemezfotó3.

Fotó: Poós Zoltán

Az biztos, hogy ezekben a napokban felgyorsultak az események… Néhány éve beszéltem erről Pataky Attilával: „Behívatott Erdős Péter, és megkérdezte, hogy van-e egy lemezre való anyagunk? Mondtam, hogy persze, még annál is több van. És ha azt mondom – folytatta –, hogy két hét múlva felvétel, az mehet? Mehet – válaszoltam.” Talán ezen a koncerten Pataky már arra a telefonhívásra várt, amiből kiderül, hogy melyik napokat foglalják be nekik. 

Hirdetés

Az album anyagát végül 1980. február 1. és február 14. között vették fel, amikor még szó sem volt arról, hogy a P. Mobilnak, a HBB-nek vagy akár a Beatricének valaha is lemeze jelenhet meg. Az Edda lett a „közös nevező”. Keményebb volt a kiállása, mint a tinisztárzsánerű Piramisnak, ugyanúgy kívülállók voltak, mint a „Fekete bárányok”, ráadásul miskolciak. Pataky így konferálta fel 1979 szeptemberében a Budai Ifjúsági Parkban az Eddát:

Egyszerű bunkók, akik szeretik a zenét. Ennyi.

Móczán Péter, az EAST vezetője mesélte, hogy 1979 tavaszán egy tehetségkutatón látta őket, és már akkor sejthető volt, hogy az Edda lesz a magyar pop következő nagy dobása. Annyi energia jött le a színpadról, olyan meggyőző volt a műsor, hogy a zenekar tesztjelleggel pár hónap múlva kislemezt készíthetett, ami aztán a kislemezek kategóriájában óriási sikernek számító 40 ezres példányszámban fogyott el.

Az 1980. április 29-én publikált első lemezük a magyar rocktörténet egyik legerősebb debütálása, olyan meggyőző dalszerzői teljesítmény, ami zavarba ejtő volt még azokban az években is, amikor a rock társadalmi ügy volt, amikor sorra születtek a máig emblematikusnak tartott számok, amikor „minden koncert egy ütközet” volt, amikor lazán összejött az Ifjúsági Parkban egy-egy koncertre 8-10 ezer ember. Ráadásul az Edda lefegyverző arculati elemekkel, olyan tökéletes coverrel jelentkezett, ami tovább erősítette a zenekar körül a már szinte hipnotikus energiákat.

Edda lemezfotó1.

Fotó: Poós Zoltán

Megkérdeztem Pataky Attilát, hogy kitől származik az első album markáns vizualitása. „Hegedűs Györgytől. Lejött Miskolcra, megnézte a környezetet, ahol éltünk, eljött koncertekre, próbákra is, és nagyon ráérzett a dologra, igazán profi módon megoldotta a feladatot. A jellegzetes Edda-logó pedig Pálfi György érdeme. Magunkénak éreztük, a miénk lett. A borítón látható svájci sapkás melós pedig egy vasöntő munkás. Ahogy megjelent a lemez, ő is kapott belőle.”

Az album platinastátuszú lett, olyan dalokkal, mint a Minden sarkon, az Ahová eljutok, a Fémszívű, az Egek felé, az Álom vagy az Álmodtam egy világot.

Egy év múlva ugyanez a team készítette el a második lemez artworkjét is, azon már nem látszik egyetlen arc sem, csak valakinek a bakancsa a sárban. Lehetne bárkié. Hol vagyunk már attól, hogy „Lubickolunk a langyos tóban, hej!”. Térdig járunk a mindent belepő sárban, amelyben se előre, se hátra nem tudunk menni. A sár maga a mozdulatlanság. Maga a szocialista Magyarország.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/1Wy04magtiU" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2021/04/21/volt-egyszer-egy-edda-muvek-a-kidobott-tukrok-valakire-varnak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Holle anyó száguld a Föld körül, nyit a Budapest Bábszínház is

Holle anyó száguld a Föld körül, nyit a Budapest Bábszínház is

Gyereknapi hétvégére készül a Budapest Bábszínház. Május 29–30-án két különleges előadást tűz műsorra: szombaton 15 órakor …