2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Volt egy buja titka az ágyban

Hirdetés

Volt egy buja titka az ágyban

Coco Chanel (márka)neve a 20. század első felére már nem csupán Párizs, de jóformán az egész világ számára ismerősen csengett. Az úrhölgyet és a szeretőt egy személyben megtestesítő divattervező minden kreációja hatott a korára és azon túl is, ám az üzletasszony nem elégedett meg azzal, hogy kizárólag a ruházkodás terén tegye le a névjegyét. 

Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel különösen ügyelt a higiéniára, ugyanis míg az úrhölgyek között dolgozott, megfigyelte, hogy a nők folyton a kellemetlen testszagukról panaszkodnak. Megszállottan tisztogatta magát, így a szappan és a frissen mosott bőr illata teljesen magával ragadta, mi több, függővé tette őt.

Divattervezőként fontosnak érezte, hogy finom parfümöt ajánljon a klienseinek – akkoriban ez a szokás igencsak elterjedt a divatházak körében. Chanel tudta, hogy a tisztaság illatát szeretné visszaadni a nőknek, ám saját, pontosabban az ízlésének megfelelő parfümje ekkor még nem volt. Az áhított illat elérése azonban nem volt egyszerű.

Annak ellenére, hogy az akkoriban divatos, citrusos vagy épp édeskés illatok kellemesnek hatottak, kiderült, hogy a bőrön már nem maradtak meg kellő ideig. A vegyészek különféle mesterséges illatokat állítottak elő, némelyik azonban olyan erősre sikeredett, hogy a divatházak nem merték ezeket a parfümöket forgalmazni, mondván, elijesztik a potenciális vevőket. 

Hirdetés

A kezdetek

Chanel több mint 100 éve, egy baráti találkozás alkalmával rukkolt elő az ötlettel, hogy a divatmárkája neve alatt egy parfümöt is piacra dob. A tervező 1920-ban Monte-Carlóban nyaralt, majd a helyi ismerősökkel folytatott eszmecsere után egyenesen Ernest Beaux illatszerészhez vezetett az útja. Beaux az orosz királyi családnak dolgozott, és a parfümipar központja, Grasse közelében élt. 

Coco azt szerette volna, ha az illat egyedi, mégis a saját stílusához és személyiségéhez illő lesz. Azt a feladatot adta Beaux-nak, hogy a parfüm ne egy rózsára, hanem egy női test illatára emlékeztessen. Hogyan lehet egy üvegcsébe zárni a modern nő érzéki, mégis bonyolult esszenciáját? Nos, a végeredmény szerint egy sokoldalú, virágillatú, semmihez sem fogható parfümként.

Az ötös szám rejtélye 

A legenda szerint Ernest Beaux hónapokig dolgozott Chanel áhított illatán, végül tíz illatmintával rukkolt elő. Felsorakoztatta a mintákat, a divat nagyasszonyának pedig a sorban az ötödik nyerte el a tetszését. (A számozás 1-től 5-ig, illetve 20-tól 24-ig volt.) A numerikus név és a minimalista üvegcse azonban más szempontból is jelentős: az egyszerű dizájn meglepően felejthetetlenné, semmi mással össze nem téveszthetővé tette a parfümöt a világon. 

Az ötödik illatmintáról azt híresztelték, hogy valójában egy laboratóriumi baki eredménye volt, az illatszerész asszisztense ugyanis kicsit elmérte a különböző vegyi anyagok mennyiségét. A „túladagolt” aldehid azonban Gabrielle kedvére való volt, hiszen meglepően szappanos illatot kölcsönzött a folyadéknak. A divattervező fiatalkori tisztaságmániája tehát egyesült az úrinő vágyával. Jázminos, rózsás, szantálfás, vaníliás zamatú parfüm – így született meg az ikonikus termék. 

Annak ellenére, hogy manapság az egyik legtöbbet reklámozott parfümről van szó, a száz évvel ezelőtti ünnepélyes bemutató elmaradt, a divattervező helyette fogta a barátait, és visszautazott a Riviérára, ahol a vendégeket a meglepetés erejével érte az általa „szétspriccelt”, szokatlanul friss illatfelhő; érezte is, hogy a terméke telitalálat lesz. A parfüm 1921. május 5-én, napra pontosan 100 éve került forgalomba a rue Cambon 31. szám alatt. 

Fiolája amolyan tipikus laboratóriumiüvegcse-formájú: tiszta, szigorú és csupasz, akár egy injekciósüveg, csak éppen elegáns kiszerelésben. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/05/05/parfum-sok-van-chanel-no.-5-csak-egy/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Ha nem nézel utána, nem bányászod ki az internetről, csak arra tévedsz, a Barcelonához közeli …