2022. január 20., csütörtökMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
2022.01.20. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Vírusszögekkel ácsolt év

Hirdetés

Vírusszögekkel ácsolt év

Lyukas a múlt, tarka napok peregnek kosárba. Rést talál magának egy kopott, szürke nap, és kiszökik a semmibe. Emlékcsipkén lötyög minden, ami tegnapról való: karantén, megbántott szeretők, kitépett darabok egy álmatlan éjszakából, csillogó cseppek, ki tudja, honnan. Számok: kettesek, nulla és egyes. Elteszem őket egy zárható dobozban a legfelső polcra. 

Mutatom, mi történt ebben a vírusszögekkel ácsolt esztendőben – keresztre feszített szabad ölelés, szabadság sóbálvánnyá változtatva, penészes tegnapok szemétdombra dobva. Nézz ki az ablakon! Havazik. Hóba taposott üzenetek apádtól, anyádtól, testvéreidtől. Hóba taposott üzenetek bátor idegenektől, fentről jövő áldás hitetleneknek, hívőknek feddés. Havazik – városi padokra ül a fehér merengés, látomás valahonnan a ködön túlról, keserves sírásból kihasított segélykérés. Havazik – pajtákra telepszik a fehér szerelem, valahonnan a múltból sikolt szüzességét vesztő tegnapunk, ma semmi nem vérzik, kivéreztették tegnap, ami bánthatott még. Hóesésben igeneket és nemeket lépünk, cipőorral toljuk magunk előtt a réseken kicsöpögött titkokat, rejtenénk kasba, de nincs időnk. Összefont ujjaink között őrzött kegyelmi állapot, templomi csend, lecsendesült lélek hangos gondolatai utaznak felhők mögül leereszkedő fénytűkön. Simogat az ima, melegen tart minden tőled érkező szó, fehér hópelyhek pettyezik a létezést. 

Sebekre hintett szeretet, fájdalomcsillapító neked, ha törne a csont napjaid súlya alatt. Havazik – tegyél maszkot a világra, ne köhögjön mérget, fehér legyen a fekete is holnap, fehér legyen a tűz, ne égessen a láz, legyen fehér és puha a halál.

Ha halni kell, ereszkedjen fentről gyöngyös hinta, virágillatú emlékek emeljenek rá csendesen, súlytalanul, hintáztass addig, amíg elalszom. Havazik – keresem a múltban a teremtett világot, keresem a fehérben a sötét foltot, hogy addig súrolhassam, amíg feloldódik a szerelemben. Friss hó lepi a Hargitát, ott láttam utoljára azt a kicsi rejtőzködő csodát. 

Hirdetés

Gyertyát gyújtok. Negyediket vagy századikat, ki számolja. Belemarkolok a csendbe, zsebre teszem, nyomja a combom, elegyengetem. Mutatom: nézzétek csak, ez is jól sikerült!, és mosolygok, amikor újra előveszem. Szeretném odaadni neked, hogy te is zsebre tedd, és csak akkor vedd elő, ha itt az idő, vagy esik a hó. Fehéret álmodom minden este, mióta velem vagy, fehérrel mákosra színezett emlékek. Mostantól semmi baj nem érhet.

Gyógyfőzet két személyre. Havas estékre, minden baj ellen. Melegíts vizet, dobj bele maréknyi tegnapot, forrald, amíg elpárolog minden szuvas emlék. Csavard puha pokrócba azt, ami törékeny, maradjunk együtt, amíg elolvad a hóember az udvaron. Keresem a szót a szótlan napokban, keresek valakit, aki valamilyen, keresem a keresnivalót ott, ahol eddig senki nem találta. Havazik, nincs […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/tarca/2021/12/26/virusszogekkel-acsolt-ev/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Még élt, amikor meztelenül vitték egy bőgőtokban

Még élt, amikor meztelenül vitték egy bőgőtokban

Végy három komédiás kedvű színészt, indítsd útnak őket – biztos lehetsz benne, hogy történeteket fognak …