2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Vilmányi Benett: Történelmi filmre azonnal nemet mondok

Hirdetés

Vilmányi Benett: Történelmi filmre azonnal nemet mondok

Legújabb, Larry című filmjében igazán kemény jeleneteket kellett eljátszania. Mi volt a legnagyobb kihívás a szerepben a felkészülés alatt és a forgatás közben?

A felkészülés alatt egyértelműen a dadogás. Attól az után is rettegtem, hogy leforgattuk a filmet, mert nem tudtam, mennyire lesz hiteles. A forgatás közben pedig az volt a nehéz, hogy olyan dolgot, ami ennyire igénybe vesz fizikailag és mentálisan, még nem csináltam előtte. Itt szinte minden képben benne vagyok, egyfolytában ott kell lenni. Egy hét után azt gondoltam, hogy ezt nem lehet csinálni, de végül meglett. 

A logopédus dadogást is tanít

A dadogás elsajátításában milyen segítséget kapott?

Hirdetés

Kovács Benedek logopédus tanított dadogni, aki egyébként a dadogóknak segít. Körülbelül fél évig dolgoztunk, de ugye itthon nem az a helyzet, hogy én erre kapok időt, és felkészülhetek, főleg nem egy ilyen kis költségvetésű filmben, szóval ez nem azt jelenti, hogy hat hónapon keresztül mindennap gyakoroltunk, hanem amikor épp ráértem, találkoztunk.

Mentálisan is igénybe veszi az embert a szerep, hiszen Ádám tele van traumákkal és szociális szorongással. Hogyan küzdött meg ezzel?

A dadogóknál jellemző, hogy biztonságos környezetben vagy otthon, vagy ha kicsit be vannak rúgva, akkor enyhébb a beszédhiba, mint amikor stresszes helyzet van. Ez lehet telefonálás közben vagy egy olyan helyen, ahol sokan vannak, és nem tudja, hogy egyáltalán megszólaljon-e. Fél attól, hogy esetleg a körülötte lévők nem várják ki, amíg beszél. 

Egyébként elég ramatyul voltam a forgatás ideje alatt, úgyhogy nagyon nem osztott, nem szorzott, hogy a karakter milyen mentális állapotban van. 

KARL0410

Fotó: Karip Tímea / Index

Volt olyan, amit igazán át tudott érezni a szerepben?

Én úgy vagyok vele, hogy ennek a karakternek vannak dolgai, de nekem ezekről nincs tapasztalatom. Nem gondoltam bele abba, hogy milyen lehet, ha az apám ver, hanem azokat a szorongásokat, csalódásokat és frusztrációkat használtam, amik alapjáraton bennem voltak. 

A színészet mellett zenével és írással is foglalkozik. Mennyi beleszólása volt Larry dalának szövegébe?

Azt beszéltük a film rendezőjével, Szilárddal, hogy megírhatom a szöveget, mert akkor még jogi okok miatt úgy volt, hogy nem használhatjuk Serrano dalait. Úgyhogy ennek a kibekkelésére azt találtuk ki, hogy megírom én. Szóval írtam egy szöveget, de valószínűleg pont azért, mert olyan dolgokat is bele kellett írni, amikről nekem nincs tapasztalatom, azok a részek bénák voltak. Ezért ezeket a részeket Serrano-szövegekkel pótoltuk. Ha előttem lenne a szöveg, akkor pontosan el tudnám mondani, hogy melyik részt ki írta, de körülbelül a fele az enyém.

A dal zenei részében is közreműködött?

Leginkább szerkezetben. Hozott egy alapötletet a zeneszerző, Sperling Andor, és azt rakosgattuk úgy, hogy szerintem hogyan kéne felépülnie. A kedvenc részem a dalban, amikor begyorsul a végén. Nem a szöveg jelentése miatt, inkább a ritmusa tetszik. Ott kicsit más tempója lesz, más lesz a ritmikája, máshol jönnek a rímek, mint ahol várnánk, ezt elég jó találmánynak gondolom. 

Felnőttrap

Élvezte a rappelést?

Annyira, hogy CsalaDóval megbeszéltük, folytatjuk a közös zenélést. Egy új dalt elő is adtunk a Toldi mozis vetítés után, és nagyon jó érzés volt. 

Tervez ezek után komolyabban foglalkozni a zenéléssel?

Ahogy teltek az évek, és még mindig nem találtam meg a helyemet a világban, azt gondoltam, hogy a zenéléshez túl öreg vagyok. Annyira durva, hogy egy fesztiválon most voltam egy napot a nyáron, és fellépett a Sum 41. Az volt bennem, hogy én nem így emlékszem rátok. Valami zsigeri rettegés fogott el attól, hogy öregként zenéljek. Ez változott, és úgy érzem, hogy talán pár év lehet ebben a rapvonalban. Most éppen ebben vagyok, de napról napra változik, hogy mihez van kedvem. 

A tanítás, az nagyon jó, de nem ebben a mennyiségben, ami most van, mert az brutális. A másik, amit nagyon élvezek, a színház. Ez a kettő fix, ezekről nem mondok le. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/11/27/vilmanyi-benett-interju-larry-film-rap-zene-szinhaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődött a velencei karnevál

Megkezdődött a velencei karnevál

Az MTI tudósítása szerint több mint száz gondola és ladik vonult végig a Canal Grandén: …