2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Vérrel és kínnal áztatott földön épül fel Ferencváros új, 510 lakásos lakóparkja

Hirdetés

Vérrel és kínnal áztatott földön épül fel Ferencváros új, 510 lakásos lakóparkja

A vörösből zöld lesz

Ferencváros ipari múltjából ma már alig van látható hírmondó. Az egykori rozsdaövezetek helyén gombamódra nőnek ki az új építésű lakóparkok, lakótömbök és az új közösségi területek. A leglátványosabb átalakulás az elbontott Közvágóhíd területén és környékén figyelhető meg. A Vágóhíd, a Mester és a Máriássy utca között a Metrodom City Home kisvárosméretű lakóparkjának 1735 lakásába, illetve az Allure Residence három megtört alaprajzú, 520 lakással rendelkező épülettömbjébe már beköltözhettek a kerület új lakói.

A Cordia gőzerővel készíti elő a Vágóhíd utca 9. szám alatt másfél hektáron elnyúló, Woodland fantázianevű, 780 lakásos projektjét. Szintén jó ütemben halad a Közvágóhíd helyén felépíteni kívánt City Pearl nevű modern lakótelep szerkezetépítési munkálata is, akárcsak a Metrodom másik nagy területfejlesztési beruházása, amely a Vágóhíd utca és a Vaskapu utca kereszteződésében fog megvalósulni. A Green nevű, 510 lakásos lakópark alapkőletétele most október elején lesz esedékes, a projekt pedig várhatóan 2024 harmadik negyedévében lesz kész.6

Hirdetés

Galéria: Vágóhíd utca 10Fotó: Kaszás Tamás / Index

Bár elméletileg a futónövényekkel, fákkal és bokrokkal tagolt, új lakótömbnek nem lesz része a Vágóhíd utca 10. szám alatti telek, most szeptember 21-én valamelyik beruházó mégis bontási kérelemmel fordult az illetékes kormányhivatalhoz, hogy ledózerolhassa a több éve szellemházként vegetáló bérházat. Ha a Metrodom a kérvényező, akkor könnyen elképzelhető, hogy a Green nevű, belső udvaros lakópark kétszer nagyobb területen fog megvalósulni, mint ahogy a cégvezetés korábban tervezte. 

Bárki is a bontás kérvényezője, egy biztos: a Vágóhíd utca utolsó, XIX. században épített épülete is hamarosan el fog tűnni a föld színéről, mivel az ingatlan nem áll helyi védelem alatt.

Egy kosár dollár, egy hektár zsoltár

A most lebontani kívánt, U alaprajzú bérházat több ütemben építették fel. Kezdetben az ingatlan földszintes volt, amelyet a Közvágóhíd mögötti Marhavásár téri piaci kocsmát is bérlő Mandl Tamás kocsmáros építtetett fel. Ezt az 1888-ban átadott épületet Hosztalek Károly építész tervei szerint kivitelezték. A vehemens és verekedős természetűnek ismert vendéglős 1893-ban vette meg 1329 forintért a tulajdona és a szomszédos Hungária Gőzmalom közötti telket, hogy leendő kétemeletes bérháza ebbe az irányba is kinyújtózkodhasson. A Geskenyi Károly építész terve alapján kivitelezett új épület 1894-ben lett kész. Ekkor kapta meg az ingatlan tetszetős, klinkertéglás homlokzatát.

Sajnos a kocsmáros alig egy évig élvezhette csak háztulajdonosi feladatait. A Vágóhíd utca 2. – Soroksági út 56. szám alatti Sperl Flóris-féle sarokházban működő, a Polgári Kör és a Függetlenségi és Negyvennyolcas Párt tagjai (Pázmándy Dénes, Thaly Kálmán, Győry Elek, Csanády Sándor, Tompa Antal) által is kedvelt, Közvágóhíd nevű kávézó-vendéglőjében ugyanis 1895. február 5-én, délutáni uzsonnázás közben hirtelen leállt a szíve, és elhunyt. Mandl Tamás vendéglátós 55 évet élt meg.

A Vágóhíd utca 10. szám alatti épületet felesége, Keppl Mária örökölte. Neki kellett innentől a lakbért szednie a lakóitól, akik a környék ipari jellege miatt leginkább kocsmárosok, fuvarosok, pálinkafőzők, ügynökök, mészárosok, vágóhídi alkalmazottak, húskereskedők, kovácsok és lakatosok voltak. A ház hátsó traktusában azonban működött egy igen érdekes dolgokkal foglalkozó kisüzem. A Rétay és Benedek nevű cég egyházi műiparárukat gyártott.

Míg a Vágóhíd utcai házban oltár- és szószéképítő, illetve szoborfaragó műhelyük működött, addig a Sörház utcában a miseruha-készítő egységük, a Baross utca 17. szám alatt pedig hímzéssel foglalkoztak.

A buzér böllér és a kültéri főér

Mint bármelyik budapesti bérház esetében, persze ebben az ingatlanban is történt gyilkosság. A veszekedő, kötekedő, indulatos természetű Bartos József hentesmester régóta perben állt szomszédja, Borbély József bérkocsis 45 éves feleségével, akinek pont az ominózus nap előtt adott igazat becsületsértési ügyében a helyi járásbíróság. Az ítélet tudatában 1927. szeptember 16-án péntek este kilenckor Borbélyné kezében bottal és vödörrel kiment az udvar végében álló közös használatú raktárhoz, hogy rendet tegyen a lomjai között. Ugyanabban a pillanatban lépett ki lakása ajtaján Bartos József, akire Borbélyné rögtön rátámadt, és megpróbálta a botjával megütni. Bartos ellenben gyorsabb volt.

Kikapta csizmájából a disznóölő kését, és megvágta az asszony jobb karját.

A nő sikoltozására kirohant az udvarra 18 éves fia, aki teljes erejéből elkezdte verni a hentest. Az erőviszonyok megváltozásával a földön fetrengő Borbélyné ismét erőre kapott, és újra ütlegelni kezdte botjával a böllért, aki most az asszony bal vállába szúrta a kését. A többszörösen megsebzett asszony bemenekült a lakásba. Bartos is megijedt, hiszen az ordibálásra előjött a bérház többi, földühödött lakója. Ő az üzlethelyiségébe menekült, a tömeg azonban fölrántotta az üzletajtót, szétverték Bartos lakását, és meg akarták lincselni a késelőt. Közben előkerült egy rendőr is, aki rögtön a mentőkért telefonált, lezárta az üzletet, és megkötözte a hentest. A mentők azonban már nem tudtak segíteni a vérben fetrengő asszonyon, aki elvérzett. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/jardasziget/2022/10/04/ver-kin-ferencvaros-uj-510-lakas-lakopark-vagohid-utca-kozvagohid-metrodom-city-home-pearl-gyilkossag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 8 milliárd forintért kelt el egy szelfi

Több mint 8 milliárd forintért kelt el egy szelfi

Az olajfestmény árát az árverés előtt a Grisebach aukciósház 23 millió euróra becsülte. A licitálás 13 …