Giannit hallgatva olyan egyszerűnek tűnik minden. Ülünk az Arany János utcai birodalma közepén, és nem értjük, más napokon miért nem telepedünk ki egy étterem teraszára, munka után miért nem iszunk meg egy könnyű bort a barátainkkal. Vagy miért nem viszünk haza friss paradicsomot, házi tésztát meg valami jobb minőségű sonkát, és dobunk össze a családnak egy könnyű vacsorát, amiközben mindenki mondhatja a magáét.
és a konyhában is megtalálhatók azok az elemek, amelyek összekötnek minket – Gianni Annoni az olasz konyha magyarországi nagyköveteként küldetésének is tartja, hogy ezeket a kapcsolódási pontokat minél inkább megtaláljuk.
Erre a legjobb terep a veszprémi Balaton Wine & Gourmet lesz, amelyet harmadik éve visznek Mészáros Zoltánnal, a fesztivál ügyvezető igazgatójával közösen. Gianni már akkor is lelkesen mesélt arról, hogy az ételek milyen örömet okoznak az ember életében, amikor Japán vagy Argentína volt a vendégország, amelynek a gasztronómiáját bemutatták – képzelhetjük, milyen turbó fokozatba kapcsol, amikor a számára legotthonosabb terepen mozoghat, Mászáros Zoltánnal alig tudjuk követni.
Lehet-e ananász a pizzán?
Amikor például arról kérdezgetjük, hogy az olasz konyha annyira népszerű, hogy a világon mindenütt készítenek pizzát és spagettit, de nem úgy, ahogy Olaszországban, mert csak jól-rosszul másolják, akkor máris kapunk egy komplett elméletet arról, hogy ez miért nem baj, illetve ha baj van, akkor mi is az.
Igen, ez a másolás megtörténik minden nap, de máshogyan nem lehetne mindenhova eljutni. Olaszország túl kicsi ahhoz, hogy el tudja látni az egész világot. Nem hiszem, hogy a pármai sonka egy karibi szigeten jobb, mint az ananász – ott inkább legyen ananász a pizzán, mint pármai sonka! Ott legalább nem konzervből veszik ki.
A gasztronómiában az lenne a legeslegjobb, ha az ember viszonyulna valahogy az ételhez, és nem fordítva. Találkozol emberekkel, legendával, kultúrával, igazi, minőségi termékekkel, amelyek körülvesznek. Megpróbálhatjuk azt a hangulatot áthozni, hogy milyen szép volt Toscanában, amikor a feleségemmel a naplementében ittuk a chiantit és ettünk egy kis kenyeret olívaolajjal, de nem fogjuk tudni. Próbáljuk meg a saját környezetünkben megtalálni azt, ami ha nem is száz, de mondjuk 85 százalékban autentikus” – mondja Gianni.
Mi teszi naggyá az olasz konyhát?
Gianniról aztán igazán nem lehet elmondani, hogy ne érezné magát jól ott, ahol van. Miközben beszélgetünk, jönnek-mennek körülötte az emberek, ráköszönnek, puszit dobnak, röpködnek a ciaók, ő meg néha az autósoknak integet, ha rosszul hajtanak be az egyirányú utcába.
Szóval ezért alakult ki az amerikai olasz konyha, mert az olasz alapanyagokat képtelenség eljuttatni oda olyan mennyiségben. A fake ételek, az más. Az az, amikor olasz nevet adnak egy terméknek, és eladják olasznak
– mondja Gianni, aki az éttermeiben a lehető legautentikusabb, jó minőségű olasz ételeket igyekszik előállítani. Ez neki afféle misszió, ebben nem akar megalkudni, kompromisszumokat kötni.
Nem egyszerű az olasz konyha. Mindenki tudja, hogy nem vagyunk franciák: a francia konyha felülről lefelé született, a magyar és az olasz viszont szegénységben. Kevés alapanyagból dolgozik – mi legfeljebb öt-tíz alapanyagot használunk –, de ha az egyik nem jó, akkor nagyon el lehet rontani az étel. Ezek teszik naggyá az olasz konyhát, mert egyszerűnek tűnik, de közben iszonyú kekec.
Ezek után hosszú és élvezetes mesélésbe kezd arról, hogy az olaszok kevéssé egy egységes országban, inkább még mindig falvakban és tartományokban élnek, minden régiónak megvannak a maga hagyományai, alapanyagai és borai, és pezsgő, termékeny vita folyik a legkisebb falvakban is arról, hogy kinek az étele az igazi. „Három dolog miatt nem fog meghalni az olasz konyha:
lasagna, gelato, pizza.
Ez a három a legfontosabb, de ha elmész Bolognába, ott is mindenkinek megvan a saját receptje.”
Olasz és magyar vulkanikus borok
Mészáros Zoltán mindehhez hozzáteszi, hogy a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon is igyekeznek ezt bemutatni.
Egy déli és egy északi Michelin-csillagos szakács prezentálja ezt a különbözőséget, és egyben hidat is képeznek a közös menüsorral
– mondja az ügyvezetőigazgató, aki szerint az izgalmas olasz konyha bemutatása lesz talán a legnépszerűbb […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!