2021. július 28., szerdaMa Szabolcs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.28. Szabolcs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Vegyen ön is színházi téglát! Épüljön be!

Hirdetés

Vegyen ön is színházi téglát! Épüljön be!

Új színházat indítani, független színházat, kevéssel a pandémia lecsengése után a tomboló nyárban szinte lehetetlen vállalkozás. Formanek Csaba író-rendező-színész mégis erre adta a fejét önálló alkotókból, függetlenekből álló kis csapatával. Valójában már tavaly novemberben megszerezték játszóhelyüket, a Ráday utca 39. alatt üresen álló helyiséget, mely korábban a Jaffa kávézónak adott teret. Hely nélkül ugyanis nincs színház, és támogatás se. De akkor még csak az SOS, pandémia című darabot mutathatták volna be. Az öt éve zárva tartó ex-kávézóra a ferencvárosi önkormányzat írt ki pályázatot kulturális hasznosításra, amit Formanek és csapata meg is nyert. Ez annyit tesz, hogy ők, vagyis a Kettőspont Színház bérelheti kedvezményesen az önkormányzattól a helyiséget. 

Csakhogy attól még, hogy egy társaság megszerez egy ilyet, bár nagy szó, még nem biztos, hogy színjátszásra alkalmas lesz.

Hirdetés

Ezért hát át kellett alakítani, kiépíteni a 35 férőhelyes kis stúdiót, a színpadot, technikát, mindent. Amikor ez történt, a bontáskor felszabadult téglákat árulták ötezer forintos áron, szépen lemosva, megtisztítva őket, ezzel a támogatók gyakorlatilag színházi teret vehettek. Harmincan vettek téglát, ebből eddig 362.100 forint gyűlt össze. Aki akar, még vehet, egész nyáron tart az akció, ettől is függ ugyanis a frissen nyitott színház további élete. Függetlenként fordultak az EMMI-hez, az MMÁ-hoz, különféle idevágó pályázatokat adtak be, de eddig forráshiányra hivatkozva nagyon csekély összeget nyertek, mindössze egymillió forintot, kísérletező színházak kiegészítő támogatása címen. Jelenleg a Városi Civil Alap és az NKA verdiktjét várják.12

Galéria: Megnyílt a Kettőspont Színház a Ráday utcábanFotó: Bodnár Patrícia / Index

A Kettőspont Színház & Spirituális Ügynökség név úgy született, hogy a csapat összedugta a fejét és arra jutott, a kettőspont után mindig jön valami, ez az írásjel az utána következő valamire hívja fel a figyelmet. Meg persze a színház kettős arcára is utal, a színpadra és a nézőtérre. A Spirituális Ügynökség kifejezés pedig Hamvas Béla Karnevál című regényét hozza képbe, ahol egy szereplő spirituális ügynökként hivatkozik magára.

De ahogy ott, nálunk is ironikus az elnevezés: a lélek-szellem dolgaival foglalkozunk egy anyagias világban, ez kihívásokat állít elénk, ahogyan más színházak esetében is. Ugyanakkor nincs semmilyen “new age”-es vonal, annyira vagyunk spirituálisak, amennyire minden művészetnek része lehet ez.

– mondja Formanek, aki a színház nyitóelőadását, a Likvidátor, a felszámolót 2019-ben Örkény István ösztöndíjból írta, és az előadást is ő rendezte. Főszereplőnek a Vígszínház színészét, Az apából és A Pál utcai fiúkból is ismert Junior Prima-díjas színészt, Zoltán Áront álmodta és hívta meg.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/07/04/vegyen-on-is-szinhazi-teglat-epuljon-be-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Samu goes to Hollywood − Egy magyar fiú az angyalok városában

Samu goes to Hollywood − Egy magyar fiú az angyalok városában

Puskás Samu vagy Sam Puskas, ahogy arrafelé hívják, frissen végzett filmszínész, méghozzá nem akárhol, a …