2024-ben a bográcsosok, a tűzön főtt ételeké lesz a főszerep, ami nem véletlen, hiszen az említett műfajokban talán a magyar gasztrokultúra a leggazdagabb az egész világon. Számos ételünk készül ezzel az archaikus technológiával. A Magyar Ízek Utcájának látogatói a megkerülhetetlen karcagi pörköltön és a csángó húsos galuskán túl olyan ételeket is kóstolhatnak, mint a kakastöke-pörkölt, a szarvastokány, a cigánykáposzta vagy a káposztás paszuly.
De a halászlé, a lecsó és a pörköltek megannyi változata sem marad el. A Magyar Ízek Utcája a megszokott módon egy háromnapos rendezvénysorozat, de az előkészítő munkálatok egész évben zajlanak.
A kenyér és a desszert sem marad el
A Magyar Pékszövetség hagyományos szakmai versenyén idén is díjazták a Szent István napi kenyér, az Innovatív kenyér kategória legjobbjait, és a tavaly bevezetett, de ezúttal sós verzióban meghirdetett, Sós Sétáló Sütemény kategória versenyzői között is kiosztották az első helyezést. A győztesek termékeivel a nagyközönség a vásár területén találkozhat, de a sajtó képviselői a díjátadón már kóstolhatták a díjnyertes alkotásokat.
A zsűri döntése alapján a Szent István napi kenyér kategóriájában a legjobbnak idén a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. „Nagyapám kenyere burgonyával” elnevezésű terméke bizonyult.
Fülep Zsolt, a Balmaz Sütöde Kft. tulajdonosa a szerint a kenyér tisztelgés nagyszüleink töretlen áldozatos munkája előtt. A négyféle liszt, só, víz és a sertészsír mellett a termék főtt burgonyát is tartalmaz. A 12 órás kovászolási folyamat során a búzaliszt mellett teljes kiőrlésű liszt és rozsliszt is felhasználásra kerül. A kíméletes technológiának és a megfelelő sütési környezetnek köszönhetően a termék akár 14 napig is fogyasztható, visszaidézve azt az ízvilágot, amelyet nagyapáink érezhettek a friss kenyér ízében.
Az Innovatív kenyér kategóriában a Balmaz-Sütöde Kft. Jalapenos-cheddar sajtos vadkovászos terméke nyert. A Jalapenos-cheddar sajtos vadkovászos termék egyedisége és különlegessége a 24 órás kovászolási eljárásban és a hozzáadott élesztő nélküli technológiában rejlik. Tanúsíthatjuk, hogy a végeredmény elképesztően finom.
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!