2021. február 25., csütörtökMa Géza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.02.25. Géza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Van évi 30 ezer fontja? Vállalhat munkát a briteknél

Hirdetés

Van évi 30 ezer fontja? Vállalhat munkát a briteknél

Zubornyák Zoltán színész, rendező, a Barátok közt szereplője tíz éve Londonban él, a Ritzy Cinema nevű mozi helyettes vezetője. A mozi persze jelenleg, akárcsak a többi kulturális intézmény, zárva van, fizetésüket, illetve annak 85 százalékát áprilisig átvállalta az állam. 

Ez azokra a munkavállalókra érvényes, akik nem tudnak home office-ból dolgozni, de bezárt mozit ugye nem lehet így üzemeltetni. Mivel Zubornyák három éve a magyar mellett angol állampolgár is, neki a jövőben sem lesz nehezebb a munkavállalás,

viszont ha haza akarna utazni, már nem lenne elég a személyi igazolvány,

Hirdetés

mint eddig, ezt már csak útlevéllel teheti meg.

Akik nem angol állampolgárok, mint például Zubornyák színházi menedzserként dolgozó lánya, nekik már tavaly, az egyéves tranzíciós időszakban regisztrálniuk kellett azért, hogy az állandó tartózkodási engedélyüket meghosszabbítsák.

De ezenfelül még két további feltétele van innentől kezdve a munkavállalóknak,

  • az egyik, hogy bebizonyítsák az államnak, hogy az ő munkájukra valóban szükség van, tehát kell erről egy igazolás a leendő munkaadótól,
  • illetve el kell érni éves szinten a 30 ezer fontos jövedelmet. (Ez mintegy 12 millió forint.)

Ezt bizonyos szektorokban, például az egészségügyben dolgozó ápolók vagy a vendéglátásban kenyerüket keresők nem érik el, náluk átlagban 22 ezer font az éves jövedelem.

Zubornyák szerint kérdés, hogy ha a vendéglátásban dolgozók zöme külföldi, és emiatt nem maradhat az országban, ki fogja ezeket a munkákat elvégezni. Az egyik út az lenne, hogy maguk az angolok, nekik viszont meg kell emelni az ilyen munkákkal járó fizetést ahhoz, hogy ezekre a munkahelyekre jelentkezzenek.

Zubornyák Zoltán

Zubornyák Zoltán

Fotó: Zoltan Zubornyak / Facebook

A színész-rendező egyébként arról számol be, hogy 

az angliai munkakultúra teljesen más, mint a magyar, mindig a problémára fókuszálnak, soha nem az azt generáló személyre,

és nincs három hónap, hogy ne lenne valamilyen továbbképzés egy adott szakmai vagy viselkedéskultúrát, stresszkezelést stb. érintő területen.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium arról tájékoztatta az Indexet, hogy a művészeti és kreatívipari szektor számára jelenleg 

kétféle vízum áll rendelkezésre.

Ezekre azoknak van szüksége, akik hosszabb ideig vagy gyakran lépnek fel az Egyesült Királyságban. De a művészek zöme továbbra is vízummentesen utazhat be.

  • A Global Talent Visa olyan művészek számára lehet jó megoldás, akik rendszeresen lépnek fel az Egyesült Királyságban brit meghívásra. Ehhez referenciára (endorsement) van szükség, amit egy brit szervezet ad (művészeti pályázó esetén az Arts Council), a hozzájuk beadandó pályázatnak meghatározott követelményei vannak. A vízum öt évre szól és meghosszabbítható. Díja 97 font, 3-8 héten belül bírálják el.

Részletek

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/02/11/minimum-30-ezer-fontot-kell-ezentul-evente-keresni/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A KIKAPCS. a szerkesztőség kedvence a Highlights Of Hungary döntőjében

A KIKAPCS. a szerkesztőség kedvence a Highlights Of Hungary döntőjében

Idén is példaképeket választ Magyarország. Pontosabban egy non profit kezdeményezés, a Highlights of Hungary, amely …